Koude Sinterklaas intocht in Tiel

Het was een drukte van de jewelste op de Tielse Waalkade, ondanks de snijdende kou. Vele kinderen met hun ouders en opa’s en oma trotseerden de eerste echte winterdag van het jaar om Sinterklaas te verwelkomen.

Fotoalbum onder de tekst

Wie zegt dat het Sinterklaasfeest niet meer zo erg leeft, heeft het mis. Althans dat geldt voor Tiel. Het leek drukker dan ooit. En dat mag ook wel want de organisatie Sint in Tiel (Stichting SinT) maakt ook echt een happening van het kinderfeest. Een traditie die moet blijven bestaan! Getrouw een week na de aankomst in Nederland komt onze Sinterklaas ook naar Tiel. Hij stapt over in een rivierboot omdat de zeewaardige stoomboot te groot is voor de Waal. Bovendien is recent de stoomboot ook nog in zee gezonken! Sinterklaas zelf en alle Pieten zien er piekfijn uit, tot in de puntjes verzorgd. Alle kostuums worden zelf vervaardigd en zelfs in opdracht gemaakt en verkocht.

Burgemeester
Voordat de Sint aankomt is er altijd een heel programma op de Waalkade, sinds jaar en dag gepresenteerd door Cees van der Meer. Burgemeester Beenakker arriveerde op de Waalkade in een heuse oldtimer en was juist op tijd om de Sint als eerste te verwelkomen toen hij van boord af kwam. De burgemeester was in het gezelschap van de drie kinderen die hem eerder interviewden over zijn eigen Sinterklaas ervaringen. Zij waren voor één dag de ere-burgers van Tiel die als eerste Tielenaren de Sint een handje mochten geven en samen met de Sint en de burgemeester op het podium stonden. Levi, Tala en Medrah kregen op het podium ook nog een kado van de Sint, dat stond namelijk in het grote boek!

Opa Piet
En vergeet Opa Piet niet! Eigenlijk te oud om nog mee te gaan op zo’n verre reis, maar zo gehecht aan Tiel en de Tielse kinderen dat hij er toch speciaal voor Tiel ook weer bij was. Na enorm veel handjes geschud te hebben ging Sinterklaas dit jaar met een koets van de Waalkade naar de Tielse binnenstad, de burgemeester ging mee in de koets. Opa Piet mocht achter de koets aanrijden in een grote Amerikaanse cabriolet, vergezeld door de drie kinderen die ere-burgers waren! In de stoet reden nog meer oldtimers mee en ook het dweilorkest De Eigenheimers, de Dickens-hofhouding van de Sint en natuurlijk de andere Pieten.

Optredens
Op Groenmarkt stond het podium en de troon voor de Sint al klaar. En er waren heel wat verrassingen die zaterdagmiddag! Op het podium trad Kay op, hij bleek een begaafde breakdanser te zijn. Seffie klom bij de Sint op het podium en vertelde een paar kei-goeie moppen en de kinderen Jan-Davy en Emily-Rose deden met hun oma Van Diemen een Pietendans op het podium. Sint vond dat zo leuk dat ze allemaal een kadootje van hem kregen! Opa Piet werd ook in het zonnetje gezet! Het is natuurlijk een hele eer dat hij al voor het 45ste jaar in Tiel is! Hij kreeg van de Burgemeester een paar gouden schoenen en het was een hele verrassing voor hem dat Oma Piet opeens op het podium stond! Speciaal voor het jubileum van Opa was zij helemaal vanuit Spanje gekomen. Opa en Oma Piet maakten van vreugde een dansje op het podium!

Pepernoten
Maar dat was nog niet alles, er was nog een grote pot met pepernoten bij de Hema, zaterdagmiddag werd bekend gemaakt wie het aantal pepernoten goed geraden had! Sinterklaas ging zelf mee naar boven bij de Hema om de winnaar te feliciteren. Maar dat was er niet één, maar liefst drie kinderen hadden (bijna) het aantal goed. Het waren 1306 pepernoten en Hema stelde drie mooie prijzen voor alle drie de winnaars ter beschikking, maar ook nog 10 troostprijzen voor kinderen die er heel dicht bij zaten.

Hofhouding
De hofhouding van Sinterklaas was de hele middag druk in de weer. In Tiel staat voor de Sint onder andere een schoorsteenveger klaar, maar ook een huishoudelijke hulp, kapsters, een persoonlijk verzorgster, butler, kokkin en kokshulp. De rollen worden ingevuld door vrijwilligers van Victoriaans Dickens Tiel die hun prachtige kleding ter beschikking stelden. In de kapsters herkenden wij Willeke en Marian, die jarenlang de organisatie van het Dickens Festival in de Tielse binnenstad op zich namen. Een leuk weerzien! De kokkin vertelde dat zij pepernoten gebakken had, maar daar zat helaas te veel zout in. De hofhouding deelde samen met de Pieten zakjes met strooigoed uit maar ook glutenvrije pepernoten.

Jubileumreceptie
Zaterdag 3 december is er een jubileumreceptie speciaal voor Opa Piet in het Pietenhuis. Alle kinderen worden uitgenodigd om dit te komen vieren tussen 14.00 en 16.00 uur. Sinterklaas vindt het leuk als de kinderen iets zelf maken voor Opa Piet, om iets te knutselen kunnen ze ook woensdagmiddag 23 november tussen 14.00 en 16.00 uur terecht.

Fotoalbum. Klik op een foto en ‘swipe’

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights