Verrassingen voor Pieter Geleijns tijdens muziekavond in Caeciliakapel

Met het in het begin van deze eeuw samengaan van de Nederlands Hervormde, de Gereformeerde en de Lutherse kerkgemeenschappen in Tiel tot een Protestantse Gemeente Tiel verviel de bestaansgrondslag van de Lutherse Cantorij. Niettemin bleef het koor tot Pasen dit jaar actief. Maar er moest wel een officieel afscheidsmoment komen om vooral de dirigent en muzikaal begeleider van het koor Pieter Geleijns in het zonnetje te zetten, vonden de koorleden. Daarvoor werd op de herdenkingsdag van Sint Caecilia, 22 november, in de Caeciliakapel een muziekavond georganiseerd. Daar traden voor een volle kapel naast een voor die gelegenheid versterkte Cantorij en het Tiels Vocaal Ensemble onder leiding van Ben Middeldorp ook diverse solisten op.

Fotoalbum onder de tekst.

Na het tweede programma onderdeel wachtte Pieter een verrassing. Burgemeester Beenakker kwam met ambtsketting de kapel binnen en somde in een humorvol betoog de vele verdiensten van Pieter op. “Meer dan veertig jaar was u actief in de Lutherse Kerkgemeenschap. U leidde en begeleidde de Cantorij als cantor (=dirigent) maar zong met uw prachtige zware basstem ook volop mee. Verder was u beheerder van de kapel, organisator en kerkmeester. Ben Middeldorp, een van de negen mensen die mij ter ondersteuning van de aanvraag van een Koninklijke onderscheiding schreven, vertelde dat alleen nog een theologische opleiding ontbrak om geheel zelfstandig de diensten te leiden. Los daarvan hebt u voor heel de Tielse samenleving veel betekend. U gebruikte uw talenten niet alleen voor uw eigen loopbaan als registeraccountant maar zette deze ook in om medewerkers, familie, vrienden en mensen met geld – en andere problemen te helpen. Bij diverse verenigingen en stichtingen was u bestuurslid en penningmeester. Tal van subsidies en fondsen hebt u weten binnen te halen. Dat doet u trouwens nog steeds.”
Voor dit alles kreeg Geleijns uit handen van de burgemeester de versierselen verbonden aan het lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau. De zaal reageerde hierop met een langdurig en oorverdovend applaus. Pieter was totaal verrast, maar ook voor burgemeester Beenakker was de uitreiking van de onderscheiding bijzonder. Zijn moeder was jarenlang lid van de Cantorij en had daar onder de leiding van Pieter Geleijns gezongen. Een tweede verrassing voor Pieter was een zingend eerbetoon door alle aanwezigen op de wijs van het lied ‘Gilde broeders maakt plezieren’, het lied van Sint Caecilia, de patrones van (kerk)koren, musici en dichters. Hans Jansen had daarvoor een passende tekst gemaakt en het lied opnieuw getoonzet.
Het werd mede door de optredens van diverse beroeps- en amateur musici een bijzondere avond en een waardig afscheid van de Lutherse Cantorij. Pieter Geleijns zette met deze avond een formele punt achter zijn muzikale loopbaan, waarvoor hij zelfs een driejarige opleiding tot amateurpodiumdirigent volgde. Maar hij blijft dienstbaar aan de Tielse samenleving. Op dit moment vervult hij bij maar liefst vijf Tielse maatschappelijke organisaties het penningmeesterschap.

Fotoalbum. Klik op een foto en ‘swipe’

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights