2e anker van Waalkade Tiel naar Geniemuseum Vught

Bij de aanleg van de 3e fase van de herinrichting Waalkade is ook een 2e anker gevonden welke is gebruikt voor militaire pontons in de tweede wereldoorlog. De pontonbrug was bedoeld om legertroepen te verplaatsen over de Waal. Militairen van de Pontonafdeling van het 2e Legerkorps legden de pontonbruggen aan onder vijandelijk vuur. Daarbij viel ook een slachtoffer. Een paar dagen na de aanleg zijn de bruggen op 11 en 12 mei weer afgebroken en bleven de ankers achter.

Video:

Het eerste anker is 1 juni 2021 door het museum opgehaald en heeft daar een mooi plekje gekregen en is aan de Lunettenlaan in Vught te bezichtigen. De hoop van enkele Tielenaren was dat dit anker in Tiel op de Waalkade zou blijven. Het is een anker met een verhaal: begin mei 1940 was er een pontonbrug verbinding over de Waal tussen Tiel en Wamel. Met een verklarende tekst zou het niet misstaan op de opnieuw heringerichte Waalkade. Op dit moment wordt de Veerweg aangelegd, voorzieningen voor Appelpop aangebracht en de camperstaanplaatsen gemaakt. Als de gemeente weer wat geld heeft gespaard volgt fase 4, het maken van stoep en zitplaatsen zoals ook bij de Haven monding is gemaakt.

Zie voor het verhaal van het eerste anker: https://detielenaar.nl/nieuws/2021/06/anker-van-waalkade-tiel-naar-geniemuseum-vught/

Fotoalbum. Klik op een foto en ‘swipe’

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights