Anker van Waalkade Tiel naar Geniemuseum Vught

Dat anker willen wij graag hebben was de reactie van het Geniemuseum in Vught. Bij het afgraven van de Waalkade is vlak bij de Waal begin maart een groot anker aangetroffen. Dit anker was waarschijnlijk onderdeel van een pontonbrug die begin mei 1940 de verbinding was tussen Tiel en Wamel. Dinsdagmorgen 1 juni is het opgehaald.

Video:

Na de vondst van het anker heeft de BATO (Beoefenaren Archeologie Tiel en Omstreken en deel uitmakend van de Oudheidkamer) de herkomst van het anker onderzocht. BATO ontdekte dat er tijdens de eerste oorlogsdagen in mei 1940 een pontonbrug heeft gelegen tussen Tiel en Wamel. De brug was bedoeld om legertroepen te verplaatsen over de Waal. Militairen van de Pontonafdeling van het IIe Legerkorps legden de pontonbruggen aan onder vijandelijk vuur. Daarbij viel ook een slachtoffer. Een paar dagen na de aanleg zijn de bruggen op 11 en 12 mei weer afgebroken. Het anker is hierbij zeer waarschijnlijk achter gelaten. Daarna is het anker waarschijnlijk nog gebruikt om de gierpont aan de wal vast te leggen.

Pogingen om het anker op de Waalkade na de herinrichting te exposeren zijn niet gelukt. Hans Berkien van de BATO werkgroep heeft een genie achtergrond en heeft bemiddeld waardoor het anker terug keert naar waar het vandaan komt, namelijk naar de Genie. Het anker wordt daar schoon gemaakt en geconserveerd en is na de zomer aan de Lunettenlaan in Vught te bezichtigen.

De Genie is het onderdeel van het leger dat tijdelijke bruggen bouwt. In oorlogssituaties, maar ook in vredestijd, bijvoorbeeld bij evenementen als de Rode Kruis Bloesemtocht of in noodsituaties. Het anker en een flink stuk van de ketting komt in de collectie van dit museum. De zware ketting ligt nog voor een groot deel onder de asfalt bestrating en moest middels een snijbrander los gemaakt worden.

klik op de foto voor een vergroting

zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2021/03/anker-gevonden-bij-afgraven-waalkade-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights