Nieuws uit Tiel, editie 19 oktober 2022

In deze editie:

– Luisterpalen

– Opgraving Bleekveld

– Nationale Ombudsman

Bollards vervangen

Luisterpalen

Buurtbewoner Hans Kegel tijdens het uitlaten van zijn honden in gesprek over energie via de luisterpaal. Tussen dinsdag 18 oktober en donderdag 27 oktober 2022 staat er op drie plekken in Tiel-West een Luisterpaal. Bewoners kunnen via de Luisterpaal in gesprek over hoe zij aankijken tegen het aardgasvrij maken van hun huis en hun wijk. Eén staat er bij winkelcentrum Westlede, één op de hoek Waardenburglaan en Maurikstraat en één in de Burgemeester Schullstraat kruising van Lidth de Jeudelaan. Zij markeren de aftrap van een traject in Tiel-West waarbij de gemeente nieuwe manieren van verwarmen, koken en douchen onderzoekt. Dit gebeurt samen met de woningcorporaties, het energieloket, energiecoöperatie Fruitstad én de bewoners van de Burgemeesterswijk, de Bloemenbuurt en de buurt Tiel-West waar een warmtenet een kansrijk alternatief kan zijn. De luisterpalen zijn door de Utrechtse kunstenaar Paul Hohner omgebouwde ANWB palen.

 

Opgraving Bleekveld

Recent heeft een groep van 30 personen met een zintuigelijke beperking een bezoek gebracht aan de archeologische opgraving op het Bleekveld. De gemeente Tiel heeft via de stichting Oren en Ogen tekort een oproep gedaan naar de opgraving te komen. Zij kregen daar voorlichting van o.a. Ilse Schuuring, Henk van der Velde en Toine Bäcker.

Het Bleekveld ligt in de binnenstad van Tiel in het gebied waar de stad meer dan 1000 jaar geleden is ontstaan. Tiel was in die tijd een belangrijke internationale handelsstad. Het is ook de tijd van de Vikingen, die Tiel zelfs plunderden. De opgraving wordt 29 oktober met een open dag afgesloten. Zie: https://detielenaar.nl/nieuws/2022/10/publieksopgraving-bleekveld-tiel-begonnen/

Fotoalbum. Klik op een foto en ‘swipe’

Nationale ombudsman in Tiel

De nationale ombudsman maakt ieder jaar enkele dagen vrij om in de provincies mensen te ontmoeten en hen van advies te dienen en om zelf te ontdekken wat er speelt onder de mensen binnen zijn brede aandachtsveld. Ditmaal maakte hij zijn halfjaarlijkse toer door Gelderland waar hij na Harderwijk, Winterswijk en Arnhem donderdag 13 oktober Tiel bezocht.

Van 12.00 tot 14.00 kon iedereen op de Varkensmarkt bij hem en de meegekomen teamleden terecht met vragen, aandacht punten of voor zo maar een praatje. Rond 13.30 uur waren er al meer dan 40 mensen langsgekomen. Ombudsman Reinier van Zutphen: “De vragen die we tot nu toe kregen verschilden in Tiel niet echt met die in andere plaatsen. Veel mensen deelden hun zorgen over de snel gestegen energieprijzen waardoor zij financieel in de knel komen. Ook waren er verschillende vragen over de gemeentelijke sociale voorzieningen . Ongeveer de helft van de vragen konden we direct beantwoorden of er een advies voor geven. Voor de overige moeten we zelf wat onderzoek doen en nemen we snel vanuit ons kantoor in Den Haag contact op met de vragenstellers. Voor zo’n 75 % van de Nederlandse gemeenten, waaronder de gemeente Tiel, zijn wij ook de gemeentelijke ombudsman. De gemeente Tiel heeft een ambtenaar aangewezen die daarvoor contact met ons onderhoudt en wij hebben een medewerker die onder meer Tiel in zijn portefeuille heeft. Natuurlijk kunnen inwoners ook zelf contact opnemen met ons kantoor in Den Haag. Onze opdracht is om de burgers te helpen wanneer het mis gaat tussen hen en de overheid.”

De nationale ombudsman is van niemand afhankelijk en aan het inschakelen zijn geen kosten verbonden. De nationale ombudsman, Reinier van Zutphen is regelmatig te zien in de verschillende media. Per jaar ontvangt hij zo’n 40.000 klachten. Met een team van 250 medewerkers lukt het om de meeste van de problemen snel af te handelen. Soms is meer onderzoek nodig of reageren overheden erg traag op vragen van het ombudsbureau. Van Zutphen: “Traagheid van de overheid is een van de meest ingediende klachten die wij krijgen.” (BL)

College komt met sluitende begroting

Tiel zit voorlopig financieel in rustig vaarwater. Dank zij extra hoge uitkeringen van het rijk is de begroting voor de eerstkomende jaren sluitend. Inwoners hoeven niet bang te zijn voor weer een flinke verhoging van de lokale belastingen, nog niet gerealiseerde bezuinigen van het lopende begrotingsjaar worden teruggedraaid en er is geld voor verschillende grotere projecten. Uit een reservepot van 1,7 miljoen kunnen inwoners, ondernemers en verenigingen die door de hoge energieprijzen in grote problemen komen financieel geholpen worden. Voor de spelregels en de procedure voor het gebruikmaken van deze reservering moet nog beleid gemaakt worden. In een aparte bijdrage gaan we binnenkort uitgebreider aandacht besteden aan de meerjaren begroting. De begroting staat negen november in de gemeenteraad op de agenda. (BL)

Bollards vervangen

Eind september start de gemeente met het vervangen van ‘bollards’ in de binnenstad van Tiel. Bollards zijn de paaltjes die de grond in kunnen zakken, zodat je met een auto de binnenstad in en uit kunt rijden. De huidige bollards zijn verouderd en aan vervanging toe. De werkzaamheden zullen tot begin december duren. Op de volgende locaties worden palen aangebracht: 1. Kalverbos – Hoogeindsestraat 2. Gasthuisstraat – Hoogeinde. 3. Sandwijcksepoort – Voorstad. 4. Zoutkeetstraatje – Varkensmarkt. 5. Damstraat – Markt. 6. Oude Haven – Ruiterstraat. 7. Westluidensestraat – Tolhuisstraat.

Vogelgriep bij Hertenkamp

Bij dierenpark Hertenkamp Tiel is begin oktober vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen werden circa 100 (water)vogels geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In een zone van 10 kilometer geldt een vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Het Hertenkamp gaat waarschijnlijk vanaf maandag 24 oktober weer open voor publiek.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights