Zadenbibliotheek Tiel aanwinst voor tuinliefhebbers

Tiel is in 2021 een flink stukje aantrekkelijker geworden voor inwoners en bezoekers. Aan de meeste projecten hangt ook een flink prijskaartje. Dat was nauwelijks het geval met een van de topics, de vlindertuin. Met heel veel zelfwerkzaamheid, subsidies en donaties heeft Tiel, dat niet rijk bedeeld is met groen en parken, er een prachtige kleurrijke bekijk- en verblijfsplek bijgekregen. De vlindertuin maakte de komst van een zadenbibliotheek mogelijk. Een mooi passend en aanvullend initiatief op de vlindertuin. Hier hoefde de gemeente de portemonnee helemaal niet voor te trekken. De mensen achter de vlindertuin en de zadenbibliotheek oogsten daarom terecht veel waardering van bestuur, politiek en de inwoners van Tiel. De Tielenaar keek met initiatiefnemer Renate Olthof terug op het bijna afgelopen jaar en vroeg wat de plannen waren voor de komende jaren.

Fotoalbum onder de tekst.   Video:

Renate Olthof

Initiatiefnemer en stuwende kracht achter de zadenbibliotheek is Renate Olthof. Renate is activiteitenprogrammeur bij bibliotheek Rivierenland en dan speciaal voor de vestiging in Zinder, Tiel. Renate werd op het idee voor een zadenbibliotheek gebracht door een collega van de bibliotheek Geldermalsen. Die heeft inmiddels een andere functie, maar Renate zag in Tiel wel kansen “Het past goed bij een bibliotheek, we hebben er ruimte voor en de vlindertuin om de hoek kan een belangrijke zaadleverancier zijn. Belangrijk was ook dat Gera van der Leun, projectleider van de vlindertuin direct enthousiast was over het idee en het als een mooie groene aanvulling zag op de vlindertuin.”

Veel medewerking

10 augustus 2021
Het maken van de 88 ladenkast voor de zadenbibliotheek door Kees van Koeveringe en vlindertuin vrijwilligers in de ruimte van decorbouw team Tiel aan de Papesteeg.

Renate vervolgt: “Aan de uitvoering hebben veel mensen meegewerkt. Zo hebben we de kinderraad van de gemeente betrokken bij het maken van een ontwerp voor de kast. Een van de leden kwam met het verrassende idee voor een ronde losstaande kast. Daar kozen we voor. De decorbouwgroep van Zinder heeft de kast prachtig gemaakt met geschonken materiaal van een lokale ondernemer. We hebben enthousiaste vrijwilligers die de zaden oogsten en anderen die zadenkast beheren en het zaad in zakjes doen.

7 augustus 2021
Het oogsten van zaden bij bloemen in de Vlinderuin

De vlindertuin is onze grootste zaadleverancier, maar we ontvangen ook graag zaad uit particuliere tuinen om uit te lenen. Naast bloemenzaad is ook zaad van groenten en vruchten welkom. Het moet wel van biologisch geteelde planten zijn. Natuurvriendelijkheid en biodiversiteit staat bij ons hoog in het vaandel. De zadenkast, staat in de benedenverdieping van de bibliotheek met uitzicht op de vlindertuin. Het is een ronde kast met een honderdtal laatjes waarin het beschikbare zaad is opgeborgen. Om zaad te ‘lenen’ hoef je geen lid van de bibliotheek te zijn”.

Veel belangstelling

In enkele weken van het naseizoen hebben bezoekers al meer dan duizend zakjes met zaad meegenomen. In het zaaiseizoen zal de belangstelling naar onze verwachting nog flink hoger worden. Daarom rekenen we er op dat mensen die zaad meenemen een deel van het zaad van de gezaaide bloemen planten later naar de zadenbibliotheek brengen.

Mooi is dat er ook veel belangstelling is voor de vlindertuin en de zadenbibliotheek van (ver) buiten Tiel. Verschillende groepen hebben al een rondleiding gekregen waarbij een bezoek aan de zadenbibliotheek een vast onderdeel van het programma is.

De vlindertuin heeft een prachtige website waarop informatie gegeven wordt over de planten en hun standplaats in de vlindertuin en waarvan veelal zaden in de zadenbibliotheek voorhanden zijn.” https://www.vlindertuin-tiel.nl/

De website voor de zadenbibliotheek is in ontwikkeling zodat je meer specifieke informatie op kunt zoeken over hoe je het zaad het beste kunt laten groeien. Ook hebben we ons aangemeld bij de landelijke organisatie van zadenbiebs in Nederland zodat we onderling kennis kunnen uitwisselen. En zowel de vlindertuin als de zadenbieb hebben een eigen facebook-pagina: Vlindertuin de Zindering en Zadenbieb Tiel.

Toekomst

Renate: “Dit jaar is een mooie samenwerking gegroeid tussen bibliotheek en vlindertuin. Die willen we de komende jaren verder uitbouwen met onder meer lezingen en workshops onder de noemer van de Vlindertuin Academy. Een aantal vestigingen van Bibliotheek Rivierenland gaat in 2022 aan de slag met het thema duurzaamheid en daarin past natuurlijk de kennisdeling rondom vlindertuin en zadenbibliotheek prachtig bij. Voor wie het leuk vindt om daar nu al over na te denken en kennis met elkaar te delen kan eens kijken op de website van de KennisCloud, een online platform van bibliotheken. Bibliotheek Rivierenland heeft een eigen pagina en er zijn drie kennisgroepen aangemaakt: Moestuin, Vlindertuin en Zadenbibliotheek.  https://www.kenniscloud.nl/page/8991/rivierenland

Fotoalbum. Klik op de foto voor een vergroting.

 

 

Linken naar andere Vlindertuin items:

Opening Vlindertuin 4 sept 2021:     https://detielenaar.nl/nieuws/2021/09/veel-enthousiasme-en-waardering-bij-officiele-opening-vlindertuin-de-zindering-tiel/

Vlindertuin in gebruik 8 maart 2021: https://detielenaar.nl/nieuws/2021/03/vlindertuin-de-zindering-tiel-open/

Aanleg Vlindertuin 10 oktober 2020: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/10/veertig-vrijwilligers-voor-vlindertuin-in-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights