Zwembad Waalslag Tiel nu officieel geopend

Vanaf half januari 2021 is het nieuwe zwembad Waalslag in gebruik. De officiële grote opening werd echter door Corona steeds uitgesteld. En ook nu vindt de gemeente het niet verstandig om een massaal open huis te organiseren. Maar nog langer wachten was ook geen optie. Daarom is het zwembad op 3 september officieel door wethouder Carla Kreuk geopend en waren er rondleidingen voor de pers, raadsleden en de omwonenden, die nauw bij de ontwikkeling en bouw van het zwembad betrokken waren.

Video:

Fotoalbum onder de tekst

Geen gas

Het nieuwe zwembad heeft geen gasaansluiting. Verwarming van het goed geïsoleerde gebouw en het zwemwater vindt plaats door aardwarmte en het wassen van buitenlucht. De flinke hoeveelheid elektriciteit die daar voor nodig is, wordt geleverd door de talrijke zonnepanelen op het dak van het gebouw. Het bad heeft daardoor wat meer gekost maar is ook wat goedkoper in de exploitatie.

Geschikt voor nagenoeg alle doelgroepen

Zwemtechnisch is het nieuwe zwembad uitstekend geoutilleerd voor vrijwel alle denkbare doelgroepen. Het wedstrijdbad van 25 meter telt maar liefst zes banen. Het zogenaamde doelgroepenbad heeft een beweegbare bodem, waardoor de diepte kan variëren van 20 tot 200 cm. Dit bad is ook uitgerust met een lift en een rolbaan om gehandicapte zwemmers te water te laten gaan. Voor zwemmers met een beperking is er een aparte kleedkamer. Beide baden beschikken over een uitstekende afzuiging waardoor je nauwelijks een chloorlucht ruikt.

Vertier

Tijdens de ontwerpfase werd besloten de eerder in de wacht gezette leisurefaciliteiten toch meteen bij de bouw mee te nemen. Dat was goedkoper en maakt het bad een stuk aantrekkelijker voor bezoekers die wat extra’s willen. Zo is er een inpandige glijbaan, een bubbelbad, een sauna, een stoombad en een speelbadje voor de allerkleinsten. Voor het grote bad zijn er allerlei attributen om de wat oudere jeugd veel waterplezier te bieden. Daar is ook een duikplank boven een tot vier meter verdiept gedeelte van dit bad. Het bad maakt indruk door het vele licht en de lichte pasteltinten die je aantreft. Verder is er natuurlijk een horeca ruimte met uitzicht op alle drie de baden voor een hapje en een drankje.

Fijn is dat er ook een ruimte is voor de zes ‘water’verenigingen die van het zwembad gebruik maken. Die ruimte is ook te huur voor allerlei andere activiteiten zoals cursussen , vergaderingen, lezingen en verenigingen die geen relatie hebben met de zwemsport. Door een gescheiden toegang zijn gebruikers niet afhankelijk van de openingstijden van het zwembad.

In vergelijking met het oude zwembad is de doorgang naar een minibadje in de buitenlucht en een piepkleine zonneweide geschrapt. Dat is gedaan op verzoek van omwonenden om lawaaioverlast te voorkomen. Om dezelfde reden werd de waterglijbaan helemaal inpandig ingebouwd.

Bouw voorspoedig verlopen

Het zwembad is gebouwd door  Wind Design & Build, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bouw en ontwikkeling van sportaccommodaties. Projectleider Michel Copinga: “De bouw is vlot verlopen. Even dreigde er vertraging, door een mogelijke te late levering van enkele materialen. Maar dat viel mee. Tiel kan trots zijn op dit bad. Het heeft voorzieningen en faciliteiten die je lang niet overal in nieuwe binnenbaden aantreft en het is voorbereid op nieuwe ontwikkelingen zoals automatische toegangspoorten voor bezoekers.”

Het technische hart van het zwembad bevindt zich onder het maaiveld tussen en naast de beide zwembaden. Hier staan indrukwekkende technische installaties die de waterkwaliteit controleren en op het juiste peil houden. Ook de ingewikkelde energie- en waterhuishouding wordt hier geregeld. Vrijwel alles gebeurt hier volautomatisch.

Exploitatie

Wethouder Kreuk heeft zich als raadslid al sterk gemaakt voor het handhaven van het schoolzwemmen en nieuwbouw voor het in technisch en in milieuopzicht sterk verouderde bad Groenendaal. Zij is terecht apetrots op het nieuwe zwembad en vertelt: “Iedere week komen hier 600 kinderen schoolzwemmen. Verenigingen zijn blij met deze nieuwe accommodatie. Zij zijn evenals de omwonenden nauw betrokken bij het ontwerp en de bouw van het bad. Het zwembad wordt evenals de andere Tielse sportaccommodaties beheerd door Sportfondsen Nederland. Naast de entreegelden ontvangt sportfondsen jaarlijks een bijdrage van de gemeente om de exploitatie rond te krijgen. Het zwembad is niet alleen voor de inwoners van de gemeente Tiel gebouwd maar ook voor de omliggende plaatsen. Bij de bouw zijn we uitgegaan van 140.000 bezoekers per jaar.”

Sportwethouder Kreuk verrichtte natuurlijk ook de officiële openingshandeling. Daarbij trok zij een door kinderen opgedoken sleutel met een bootje naar de kant om de sleutel vervolgens in ontvangst te nemen van de bouwer van het nieuwe zwembad Roelof Wind.

Op www.zwembadwaalslag.nl vindt u de openingstijden, de toegangsprijzen, het brede aanbod op sportief en recreatief gebied en de mogelijkheden voor uitjes en zwemlessen.

De gemeente heeft om iedereen een kijkje te gunnen in het nieuwe zwembad een filmpje gemaakt over de opening in kleine kring en een sightseeing van het gebouw.

Link naar eerdere bijdragen onder dit fotoalbum

 

Zie ook:

item Opdracht: https://detielenaar.nl/nieuws/2018/11/opdracht-voor-het-ontwerpen-en-bouwen-van-het-nieuwe-zwembad-in-tiel/

item Handtekeningen: https://detielenaar.nl/nieuws/2018/11/handtekeningen-voor-nieuw-zwembad-tiel-geplaatst/

item Start bouw: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/01/officiele-start-bouw-nieuw-zwembad-tiel/

item Hoogste punt: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/01/officiele-start-bouw-nieuw-zwembad-tiel/

item Bouw: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/08/bouw-zwembad-waalslag-tiel-stand-van-zaken/

item Oplevering: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/12/oplevering-zwembad-waalslag-tiel/

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights