Officiële start bouw nieuw zwembad Tiel

Er wordt al een paar weken grondwerk en graafwerk verricht voor het nieuwe zwembad. De contouren worden nu zichtbaar. Voor de gemeente een goed moment om een officieel startmoment te organiseren. Dat gebeurde woensdag 22 januari. Sportwethouder Carla Kreuk stortte toen een kubel (= transportbak) beton voor de machine kamer van het nieuwe zwembad. Omwonenden, vertegenwoordigers van zwemverenigingen, betrokken bouwbedrijven en ambtenaren keken belangstellend toe.

Video, fotoserie onder de tekst

De wethouder was zichtbaar blij met deze mijlpaal. “Het is ruim een jaar geleden dat we in het bestaande zwembad de tekeningen voor het nieuwe zwembad presenteerden. Daarna is het ontwerp met verschillende partijen waaronder de omwonenden besproken en zijn nog kleine wijzigingen aangebracht. Ook is het bestemmingplan aangepast. Gelukkig is dat vlot gegaan. Er waren geen bezwaarschriften. Eind dit jaar zal het zwembad klaar zijn. Het wordt gebouwd door Wind Design & Build uit Drachten. Dit bedrijf heeft ervaring met de bouw van zwembaden. Bij de bouw zijn verschillende Tielse onderaannemers betrokken.”

In het nieuwe zwembad vindt u straks een wedstrijdbad met zes banen, een peuterbad en een bad met beweegbare bodem voor doelgroepen. Het doelgroepenbad krijgt een speciale hellingbaan voor mindervaliden en een rolstoelwisselplek. Het zwembad krijgt verder een glijbaan, duikplank en bubbelbad. De sauna en de horecaruimte komen terug en voor verenigingen is er straks een aparte kantoor en opslagruimte.

Roelof Wind, directeur van Wind Design & Build schetste het belang van sporten voor lichaam en geest. “Dat moet wel in goede accommodaties gebeuren, die voldoen aan hoge technische eisen maar ook een fijne beleving bieden aan de gebruikers. Dat stond centraal bij ons ontwerp. Het zwembad zal voldoen aan hoge normen voor geluiddemping, veiligheid en luchtkwaliteit.”

Samen met wethouder Kreuk legt hij uit waarom een nieuw zwembad noodzakelijk was. “Hoofdreden is dat de technische uitrusting vervangen moest worden. Het nieuwe bad oogt veel mooier, door het bouwkundig ontwerp, de inpassing in de groene omgeving en het feit dat de auto’s straks achter het gebouw geparkeerd worden. Het is veel beter geschikt voor mensen met een handicap. Het is geschikt voor wedstrijdzwemmen maar biedt ook veel vertier. Belangrijk is dat het straks energieneutraal is. Het wordt gasloos; zonnepanelen en warmtepompen zorgen voor verwarming en verlichting. Voor de omwonenden is belangrijk dat de glijbaan binnen het gebouw blijft. De glijbaan in het bestaande zwembad loopt deels buiten het gebouw en veroorzaakt door geschreeuw van gebruikers en het geklop tegen de wanden nogal wat lawaai.“

Jaarlijks bezoeken rond de 140.000 bezoekers uit Tiel en de omliggende plaatsen het zwembad.

Het nieuwe zwembad wordt gebouwd op het huidige zwembadterrein. Vooraf vreesde men tijdens de bouw daardoor veel parkeeroverlast van bezoekers. We vragen mevrouw Alofs, een van de omwonenden hoe het staat met die overlast. “Dat valt reuze mee en is eigenlijk geen probleem. Tot nu toe valt het met de bouwgeluiden ook erg mee. De buurt is over het algemeen best blij met de komst van het nieuwe zwembad. Het verdwijnen van het kleine buitenbadje met grasveldje en het binnen het gebouw houden van de glijbaan geeft een enorme lawaai reductie en het wordt van buitenaf veel mooier. Prettig is ook dat het terrein afgesloten wordt wanneer het zwembad niet in gebruik is.”

Als alles volgens plan verloopt zal het nieuwe bad half december 2020 klaar zijn. In het nieuwe jaar zal dan het oude bad gesloopt worden.

Bij de officiële opening kunnen we dan misschien zien of wethouder Kreuk even goed kan duiken als beton storten.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights