Tweede stadsmuurfragment bij Paardenwater Tiel geplaatst

Op vrijdag 16 juli is aan het Paardenwater het tweede stuk van de Tielse stadsmuur geplaatst. Het betreft hier een flinke brok middeleeuws muurwerk dat in 2014 werd aangetroffen bij de graafwerkzaamheden voor de bouw van Zinder en de parkeergarage aan de Westluidense Poort. Eerder vond een dergelijk stuk muur al een plaats in de Vlindertuin naast Zinder.

Video:

Met name de oud-conservator van het Streekmuseum Peter Schipper maakte zich sterk voor het behoud van het muurwerk. Het zijn namelijk zeldzame resten van de in de negentiende eeuw gesloopte stadsmuren van Tiel. De ouderdom is aanzienlijk: het gaat om stenen uit de veertiende eeuw.

De muurfragmenten hebben ondergronds de eeuwen getrotseerd, maar nu ze aan de oppervlakte zijn gekomen, is behoud niet eenvoudig. Het middeleeuwse metselwerk is niet weerbestendig en dus moet een dergelijk monumentaal stuk steen tegen weer en wind worden beschermd. Daarnaast moet het ook vandalismebestendig zijn. Al bij het eerste deel moest een beschermende kap worden gebouwd. Met plaatsing erbij spreekt men dan toch al gauw over een bedrag van vier cijfers.

Eigenlijk wilde Waardevol Tiel, de werkgroep die zich het lot van het muurwerk aantrok, ook het tweede stuk liefst op de plaats van de vroegere Westluidense Poort plaatsen, maar dat vonden de initiatiefnemers van de vlindertuin geen goed idee. Daardoor dreigde het muurwerk tot gruis vermalen te worden. Tenslotte vond men een mooie plaats aan het Paardenwater.

De financiën waren een ander probleem. Met wat schroom benaderde Peter Schipper Henny van Dijkhuizen voor een bijdrage. Met diens bedrijf had Waardevol Tiel eerder een lastig juridisch conflict uitgevochten. Gelukkig bleek Van Dijkhuizen niet rancuneus en royaal betaalde hij alle kosten.

Gravure uit 1737 naar de tekening van Jan de Beijer

Het muurdeel staat weliswaar nu niet op de oorspronkelijke plaats, maar wel op een historisch verantwoorde plek. Vanaf het Paardenwater keek men namelijk vroeger tegen de zijkant van de Westluidense Poort aan. In 1735 maakte Jan de Beijer vanuit deze hoek een tekening van de poort. Die tekening werd in 1737 als gravure uitgegeven. Nu staat de tekening van De Beijer op de zijkant van de beschermkap. Daardoor kan de kijker zich een goed oordeel vormen van de toestand ter plaatse in de achttiende eeuw.

Als het aan Peter Schipper ligt, komen er meer herinneringen aan de historische situatie rond en in de binnenstad.

Foto album, klik op een foto voor een vergroting.

 

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/10/deel-stadsmuur-westluidense-poort-geplaatst-in-vlindertuin-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights