Nieuws uit Tiel, editie 15 juli 2021

Laatste hand aan beschilderingen fietstunnels Berenkuil

Donderdag is de laatste hand gelegd aan de muurschilderingen in de fietstunnels van de Berenkuil. Zinder leerlingen Raven Blomsma, Amy Bosboom, Harm Zondag, Sally en Lucas van Lanen brachten samen met wethouder Frank Groen de laatste tekeningen aan.

Met brede steun uit de gemeenschap en scholen zijn de kunstdocenten van Zinder Joan Tesser, Ninja Heevel en Miranda Straten ter plaatse aan de slag geweest met als uitkomst dit fraaie resultaat. (JB)

Fotoalbum:

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2021/06/fietstunnels-berenkuil-nieuwe-muurschilderingen/

Fusie Hoge Hof in Kapel-Avezaath met De Blinker in Kerk-Avezaath

Basisschool De Hoge Hof sluit met ingang van het nieuwe schooljaar de deuren. Dat betekende dat de ouders een andere school voor hun kind(eren) moesten kiezen. Op redelijk korte afstand zijn er basisscholen in Kerk-Avezaath, de Tielse wijk Passewaaij en Wadenoijen. Verreweg de meeste ouders van de 24 leerlingen kozen voor de Blinker in Kerk-Avezaath. Daarom heeft het bestuur van de schoolkoepel voor openbaar onderwijs, BasisBuren, besloten om in plaats van De Hoge Hof op te heffen om praktische redenen de school te laten fuseren met De Blinker in Kerk-Avezaath. De overige ouders hebben voor hun kind(eren) gekozen voor De Waaijer in de wijk Passewaaij. De gemeente Tiel heeft geen bezwaar tegen de fusie. Het onderwijs van de twee gefuseerde scholen zal plaatsvinden vanuit het gebouw van de Blinker aan de Korte Daver in Kerk-Avezaath. (BL)

Naamsteen voor de Zocherbrug

Sinds 2016 ligt over de stadsgracht tussen Sint Walburg en Sintwalburg Buitensingel een voetgangersbrug. Hij kreeg een bijnaam ‘Gouden Slinger’ maar heet eigenlijk de K.G. Zocherbrug. Zocher (1796-1863) heeft de nodige parken ontworpen, in Tiel bijvoorbeeld begraafplaats Ter Navolging, het Kalverbos en de Ambtmanstuin (1860).

Ivana Zambeli, landschapsarchitect, heeft het ontwerp gemaakt van de herinrichting Veemarkt Hasselmanplein en heeft alvast de Zocher naamsteen aan laten brengen door van Luijn natuursteen. (JB)

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2021/04/omgeving-burense-poort-krijgt-opknapbeurt/

Hoogwater

Er is hoogwater in aankomst. De borden voor de afsluiting van de Veerweg staan al klaar. Het materieel en de bouwhekwerken van de 2e fase herinrichting Waalkade zijn weggehaald. Waterschap Rivierenland verwacht zondag een hoogte van ongeveer 25 cm hoger dan het peil van februari dit jaar. Daarbij was de Pomona uit de vaart maar de coupure’s hoefden niet gesloten te worden. (JB)

Afvalstoffenheffing stijgt verder

De afvalstoffenheffing stijgt in 2022 met vijf procent van gemiddeld 297 naar 311 per huishouden. De verhoging komt in zijn geheel voor rekening van het vaste jaarbedrag. Naast onder meer loon- en prijsstijgingen en het verbeteren van de voorlichting is vooral de enorme prijsdaling van herbruikbare afvalstoffen daar de schuld van. Om prijsstijgingen te voorkomen heeft Avri in opdracht van de gemeente eerder in plaats van het doorvoeren van prijsverhogingen zijn opgebouwde financiële reserves aangesproken. Daardoor moet iedere tegenvaller in de exploitatie nu direct leiden tot extra prijsverhogingen. De laatste maanden zijn de opbrengsten van herbruikbaar afval enorm gestegen. Dat geeft uitzicht op een minder hoge stijging voor 2023. (BL)

Recreatief gebruik lachgas in heel Tiel verboden

Sinds 2019 staat er in de algemene politieverordening dat het college gebieden kan aanwijzen waar het gebruik van lachgas verboden is. Dat is gebeurd omdat gebruikers uitweken naar het veel grotere deel van de gemeente waar het verbod niet geldt. Daarom heeft het college, na een oproep van de gemeenteraad, het verbod voor recreatief gebruik uitgebreid tot het hele grondgebied van de gemeente. Het verbod is nu ook veel makkelijker te handhaven door politie en boa’s.

Het gebruik van lachgas is gevaarlijk. Er kan zuurstofgebrek in de hersenen van de gebruiker ontstaan. Lachgas is bovendien sterk en snel hallucinerend. Autobestuurders die lachgas gebruikt hebben, rijden vaak roekeloos en hebben al verschillende ernstige ongelukken veroorzaakt. De ballonnen, ampullen en flessen die gebruikt worden vervuilen de openbare ruimte. (BL)

Tonk versoepelt

Tonk staat voor Tijdelijke Ondersteuning noodzakelijke kosten. In aanmerking voor Tonk komen huishoudens en ondernemers die door de coronacrises een terugval hebben in hun inkomsten. Ook wanneer een beroep op andere regelingen zoals Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling voor zelfstandige Ondernemers) niet het gewenste resultaat heeft, kan Tonk soms een helpende financiële hand bieden. Het is een vorm van bijzondere bijstand die door de gemeenten wordt uitgevoerd. Tot nog toe hebben Tielenaren er weinig aanvragen voor ingediend. Daarom heeft de gemeente de regels om er voor in aanmerking te komen verruimd. Ook is de looptijd van de regeling met 3 maanden verlengd en wel tot 1 oktober 2021. Op de website van de gemeente vindt u meer informatie en een aanvraagformulier. (BL)

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights