Team uit Tiel verlaat helaas de Dakar!

Op 2 januari jongstlede verscheen een team uit Tiel vol goede moed aan de start om voor de allereeerste keer in hun leven de allergrootste off-road-rally te gaan rijden, de Dakar-rally in Saudi Arabië. Helaas hebben zij het in de nacht van 7 op 8 januari op moeten geven nadat ze 21 uur onderweg zijn geweest…..

Donderdag 7 januari liep hun buggy nog perfect. Een eerder technisch probleem met enkele breukjes in de kabels dachten ze opgelost te hebben. Met goede moed begonnen Branco de Lange en Gertjan van der Valk aan de special van 375 kilometer. De 5e etappe liep Riyadh naar Al Quaisumah, volgens kenners de zwaarste etappe van de rally tot dan toe.

Greppeltje
Al gelijk vanaf het begin van de rit ondervonden ze al problemen. Het navigeren bleek moeilijk te gaan. Ze moesten door droge rivieren rijden en over rotsen klauteren. Ze waren niet de enige deelnemers die het moeilijk hadden. “Het leek wel of iedereen de weg kwijt was”, vertelt Gertjan, overal reden buggy’s en auto’s kriskras door elkaar en op het moment dat wij de juiste koers weer terugvonden reed ik te zacht in een greppeltje. Normaal voel je die niet want je vliegt daar eigenlijk altijd overheen. Ik reed er doorheen met als resultaat een kapotte bovenste draagarm van de voorwiel-ophanging.” Die konden ze echter provisorisch aan elkaar knutselen en daarmee reden ze nog 60 km door tot aan een controle punt. Ze waren drie uur kwijt om de draagarm te vervangen, maar het lukte ze en gingen plankgas de proef weer in om zo lang mogelijk in daglicht te kunnen rijden.

Toeval
Maar het ongeluk achtervolgde hen want na 175 km liepen beide lagers van de achterwielen kapot. Dat gebeurt eigenlijk nooit en die reserveonderdelen hadden ze dus niet onderweg bij zich. Even leek het erop dat ze moesten staken. Hun eigen begeleidingsvoertuig had een voorsprong, dus ze moesten wachten tot ze opgehaald werden. Ze konden echter al snel meerijden met een andere truck van de organisatie die langs kwam. Tot tegenzin van de beide heren moesten ze onderweg nog even stoppen om een andere gestrande deelnemer te helpen. “Tot onze grote verbazing was dat William de Groot en bij hem in die gestrande truck lagen de achterwiellagers die wij nodig hadden!” Het geluk leek hen weer toe te lachen! Als je gestrand bent mag je volgens de spelregels namelijk niet door je eigen assistentieteam geholpen worden. “Op dag één mocht ik wat onderdelen bij De Groot in zijn truck leggen, bij Dakar helpt iedereen elkaar namelijk. Wat een toeval”, aldus Gertjan.

Einde oefening
Dit betekende dat ze hun buggy toch weer onderweg konden gaan repareren. Ze liften terug naar de plek waar ze die achter gelaten hadden en konden uiteindelijk om 2 uur in de nacht de route weer hervatten. Maar ze moesten nog 240 kilometer afleggen in het donker door duinen die overdag al lastig zijn. Gertjan vertelt dat ze over duinen en snelle paden vlogen met een gemiddelde van 50 kilometer. “Dat is in de nacht echt heel snel.” Maar toen begon ook nog de motorstoring weer, nog meer bedrading met breukjes. “Om moedeloos van te worden.” En toen belde de organisatie. Ze moesten de proef verlaten…

Dakar Experience
Het was dus afgelopen. Of toch niet? “We hebben er met z’n allen, het hele team, voor gevochten om in de rally te blijven. Maar het mocht zo niet zijn. Vandaag en morgen gaan we naar het rustdag bivak om de storingen te verhelpen.  En dan gaan we verder in de Dakar Experience”, stelt Gertjan. Dat is dezelfde route van de echte Dakar en dezelfde ervaring maar zonder eervolle vermelding en zonder een podium. Het is een grote teleurstelling voor de mannen maar het is niet anders. Gelukkig weten ze er het beste van te maken, want vergeet niet: Dakar is de zwaarste Rally voor mens en machine. Dit jaar vielen er al een hoop deelnemers uit met veel meer schade dan die van het Tielse team. “Natuurlijk zijn wij teleurgesteld maar we zijn wel een schat aan ervaring rijker geworden en natuurlijk blijven we genieten van alles wat we meemaken!”

Volgens planning komen de heren op 16 januari aan bij de finish in Jeddah, we blijven ze volgen.
Misschien mosterd na de maaltijd maar binnenkort ook een verslag van de eerste dagen van de rally, toen de Tielenaren nog de échte Dakar reden.

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2020/12/team-tiel-en-de-dakar-rally-2021/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights