Terugblik op 2020, oktober

Corona

Het aantal besmettingen loopt deze maand verder op. De kleur van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waar Tiel deel van uitmaakt, verandert tegen het einde van de maand van oranje naar rood.

De leiding van het Lingecollege verplicht leerlingen en docenten om conform het landelijke advies buiten de lessen mondkapjes in het gebouw en op het terrein te dragen.

Burgemeester Beenakker roept de inwoners op zich strikt aan de regels te houden. “Koop gericht maar wel bij de lokale winkeliers”, is zijn boodschap. In de winkelstraten worden deze maand opnieuw looproutes aangegeven. Flipjeborden geven daarbij aanwijzingen. Vrijheden worden teruggedraaid. “Blijf zoveel mogelijk thuis en ga voor boodschappen en dringende bezoeken zoveel mogelijk alleen”, adviseert halverwege de maand premier Rutten.

Voor de horecaondernemers breken weer moeilijke tijden aan. Restaurants mogen alleen maattijden bezorgen of laten afhalen. Gelukkig wordt daar druk gebruik van gemaakt.

De druk in ziekenhuis Rivierenland neemt weer toe. Medewerkers zijn nog maar net bekomen van de drukte van de eerste golf en de personeelsschaarste vanwege de vakantieperiode. Afschalen van de reguliere zorg komt weer in beeld.

De Agnietenhof sluit halverwege de maand de deuren van het theater, terwijl in het begin van deze maand nog toestemming verkregen werd om meer dan dertig personen bij een voorstelling in de grote zaal toe te laten. Films worden voor een klein publiek nog wel even gedraaid.

Nu al wordt besloten dat het Dickensfestival in december geen doorgang zal vinden. Of de najaarskermis al dan niet doorgaat blijft nog even onzeker. Door een landelijk verbod op het organiseren van kermissen, blijft de burgemeester een lastig besluit bespaard.

In de samenleving groeit het besef dat de beperkingen die de Coronamaatregelen met zich meebrengen vooral voor de jeugd ingrijpend zijn. In Tiel nemen de jongerenwerkers van Mozaïek het initiatief om een tijdelijk royale ontmoetingsplek te creëren in de gesloten bioscoop in de Waterstraat. Het aanbod blijkt in een behoefte te voorzien. Burgemeester Beenakker zoekt op enkele scholen ook contact met jongeren om van hen te horen hoe zij de beperkingen beleven en hen een hart onder de riem te steken.

Nieuw Flipjeboek op basis van oud verhaal

Museum directeur Alexandra van Steen vond in het regionaal archief een 50 jaar oude aanzet voor een nieuw Flipjeboek dat nooit werd uitgegeven. Zij maakte er een compleet verhaal van, dat de veelzijdige Fred Eggink in dichtvorm omzette, de Tielse tekenaar Arie van Vliet maakte er tekeningen bij en een nieuw Flipjeboek werd in oktober geboren.

Dat kwam goed uit want Flipje vierde dit jaar zijn 85e verjaardag.

Machiel Bekker, van de bloemen en interieurwinkel op de Varkensmark en het museum zorgden ook voor een verbinding tussen Flipje en kerstmis. Zij brachten een door Arie van Vliet ontworpen Flipje, compleet met jampot als kerstbal op de markt.

Studie naar derde ontsluitingsweg Passewaaij

De eerste papieren stap voor de aanleg van een derde ontsluitingsweg voor de wijk Passewaaij wordt gezet. De gemeenteraad gaat akkoord met het bureau dat de studie gaat uitvoeren.

Publicatie over hotel voor arbeidsmigranten brengt college in lastig parket

Iets geheim houden blijft lastig. De Gelderlander brengt het nog geheime nieuws dat het voormalige winkelcentrum Kwadrant is aangekocht door uitzendorganisatie voor arbeidsmigranten VDU, met als doel daar abeidsmigranten in te huisvesten. Dat zorgt voor onrust in de buurt en verstoort het zorgvuldige communicatieplan van de gemeente. Omwonenden vrezen onder meer de parkeerdruk, die ter plekke toch al hoger wordt zodra De Batouwe opgeknapt en bewoond is. De huisvesting in hotels van arbeidsmigranten moet het in Tiel mogelijk maken om in de woonwijken ‘verkamerde’ huizen terug te geven aan starters en anderen met een bescheiden beurs.

Aanleg Vlindertuin van start

In oktober wordt een begin gemaakt met het inplanten van de duizenden planten voor de vlindertuin die deels op het dak van de ondergrondse parkeergarage nabij Zinder verrijst. Het eerder wat kaal ogende grasveld met wat bomen wordt omgetoverd tot een aantrekkelijke tuin met veel verschillende bloeiende planten die vlinders lokken. Je kunt de aanleg zien als een cadeautje van een groep enthousiaste Tielenaren aan de hele gemeente. Want de aanleg gebeurt door vrijwilligers en het benodigde geld is door de initiatiefnemers vrijwel geheel bijeengebracht door bijdragen van fondsen en een crowdfundingactie. Tiel wordt door de tuin in 2021 weer een flink stukje aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers.

De Teerling opent nieuwe ontmoetingsruimte

4 juli. Cheque en oplevering

Met de opening van de nieuwe ontmoetingsruimte heeft Jeu de Boules vereniging De Teerling de tweede fase van een omvangrijk verbeteringsplan van de accommodatie voltooid. In september 2018 werd al de nieuwe speelhal in gebruik genomen. Het grootste deel van de werkzaamheden werd door eigen leden uitgevoerd. De opening werd verricht door vertegenwoordigers van de belangrijkste sponsor van de speelhal en ontmoetingsruimte, het Oud Burger Mannen- en vrouwenhuis. Door de beperkingen van het virus kunnen de leden nog even niet van de ontmoetingsruimte genieten.

Gereformeerde kerk wordt Sociaal Plein

De Gereformeerde kerk in de Schaepmanstraat is in 2020 omgebouwd tot een sociaal plein. Op 15 oktober leverde aannemer de Vree & Sliepen het gebouw op aan de nieuwe eigenaar, beheerder en exploitant van het gebouw, de stichting Sociaal Plein. De aankoop van het kerkgebouw door de stichting was mogelijk door een genereuze bijdrage van de Stichting van den Heer Hoogendijk Van Domselaar. Vaste huurders van het gebouw zijn Het Inloophuis, Humanitas, het RIBW en het Toon Hermans Huis Tiel. Verschillende verenigingen en organisaties hebben belangstelling getoond om een of meer ruimten incidenteel of periodiek te huren van een van de vaste huurders. Het Sociaal Plein biedt de gebruikers, die allen belangrijke maatschappelijke functies vervullen, een goede huisvesting, en zekerheid tegen een alleszins redelijke huur.

Woonzorg- en behandelcentrum Vrijthof bezinningstuin rijker

Een buitenplek om stil te worden, tot rust te komen of je te bezinnen. Dat is het doel van de fraai aangelegde bezinningstuin die woonzorgcentrum Vrijthof in oktober rijker werd. De tuin werd financieel mogelijk gemaakt door de stichtingen Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland en Vrijthof en enkele andere sponsors. Een van hen was de firma Dijkhuizen. Hun bijdrage was aanleiding om de tuin de naam Dijkzicht te geven. De officiële opening vond in afgeslankte vorm plaats vanwege – al weer – Corona.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights