Jubileum Recreatiesport Theole in Tiel in stilte voorbijgegaan

december 2020 Recreatiesport Theole vlnr Trainer Ton Kon, Wijnie de Jong, Bart van Zijderveld en Rinie Hermse.

50 jarig bestaan valt in het water door corona

Tiel kent een groot aanbod van sport en bewegen. Sinds enige tijd is het aanbod zo compleet mogelijk in te zien via www.tielbeweegt.nl na enig zoeken vonden we ook Recreatiesport Theole terug op het ‘world wide web’. Bescheiden en een beetje verborgen, en dat is niet terecht want die ontzettend leuke sportvereniging was onlangs al weer 50 jaar actief!

Jubileum
De vereniging zag als Trimclub het levenslicht op 4 oktober 1970. Zij zijn onderdeel van Theole sportvereniging. We gaan met ze mee terug in de tijd naar de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Die tijd dat het gewoon was om in de avond lekker op de bank de dag door te nemen met een zak chips erbij. Mevrouw Lotje Schoots, bekend van de sigarettenwinkel aan de Kerkstraat in Tiel, op het hoekje, wilde iets doen aan de conditie van volwassenen. Voor mannen was er wel voetbal, maar ze wilde juist iets voor vrouwen én voor mannen die niet van voetbal houden. Samen met mevrouw An Mulders (van het gelijknamige autobedrijf), bedacht ze een trimclub, als onderdeel van de voetbalclub. Lotje was de eerste voorzitter, in de beginperiode waren er maar liefst 100 leden.

Trimbaan
Wijnie de Jong (73) werd lid in 1972 en is dat nog steeds. “We konden trainen op woensdagavond en zondagmorgen, het veld mochten we van Theole gratis gebruiken en de kleedkamer en kantine stonden ook tot onze beschikking”, vertelt ze. “Er waren soms wel 70 mensen tegelijk aan het sporten. Op zondag gingen we vaak naar de trimbaan in Rhenen en Amerongen. Er was veel animo voor de boslopen die daar georganiseerd werden. “Wijnie is het langst lid van ons allemaal”, zegt Bart van Zijderveld (66). Hij is sinds een jaar voorzitter van de vereniging en lid vanaf 1993. “Het is voor iedereen gezond te bewegen, maar bij ons speelt ook recreatie een grote rol. Daarom hebben in 1992 ook onze naam veranderd, niet meer Trimclub Theole, maar ‘Recreatiesport Theole’, we zijn als zelfstandige club verder gegaan. Op eigen pootjes dus. “ De vereniging deed mee aan grote sportevenementen zoals de Promenadeloop, Groenendaalcross en aan Snertwedstrijden, die ze ook een keer wonnen!

Playbackshow
Niet alleen voor de sport dus, maar ook de gezelligheid. “We zijn vele weekenden met z’n allen weggeweest, onder andere naar Beesel, Elst Utrecht, Biezenmortel en Warnsveld. Dan gingen we niet alleen samen sporten maar hadden ook bijzonder gezellige avonden. Het entertainment werd namelijk door de leden zelf verzorgd. Via de play-back-show hebben we Koos Alberts, Astrid Neigh en de Selvera’s op bezoek gehad.” Wijnie vult hem aan: “die Koos Alberts was hij zelf, compleet met rolstoel.” Bart vertelt lachend dat hij kon lenen…
Andere activiteiten van de club zijn bijvoorbeeld fietstochten, sportmiddagen met BBQ en strandwandelingen. Ook zijn ze een keer de Alexanderbrug bij Echteld overgewandeld (met behulp van het voetveer zo’n 14 kilometer vanaf Tiel). Tweede kerstdag houden ze traditioneel een boswandeling in de bossen van Rhenen met een gezellige nazit als afsluiting van het jaar.

Doelgroep

De vereniging heeft niet echt een doelgroep. Iedereen is welkom, van jong tot oud. Het grote voordeel van de club is dat ze altijd buiten sporten, in de frisse buitenlucht. “We gebruiken tegenwoordig een kunstgrasveld bij Theole. Alleen nog iedere woensdagavond is er een leuk stel mensen aan het trainen om hun conditie op peil te houden, onder begeleiding van een professionele trainer, zoals Ton Kon. Er wordt een mix van verschillende sporten beoefend zoals hockey, voetbal, handbal, estafettespelen en nog veel meer. Natuurlijk hebben we ook een kleedkamer en een douche, én een gezellige nazit in het clubhuis met een lekker kopje koffie.” Het is niet voor niets dat vele leden al die jaren zijn gebleven en leden die echt niet meer mee konden doen wel aanbleven al donateur.

Festiviteiten
“Het is niets voor ons om het jubileum niet te vieren, we bestaan immers 50 jaar, we hebben het uitgesteld, we gaan volgend voorjaar opnieuw bekijken wat we nog kunnen vieren.” De club telt op dit moment 21 actieve leden en 7 donateurs. “Het zou mooi zijn als we er wat meer leden bij kregen. Iedereen is welkom. Vooral ook vrouwen, in de beginjaren hadden we meer vrouwen in de vereniging, nu juist meer mannen. Iedereen mag gewoon een aantal keren vrijblijvend mee komen sporten om de sfeer te beleven. Het is een gezellige, leuke, groep en men werkt op een ontspannen en plezierige manier aan de conditie. Niets moet, alles mag en het plezier staat voorop. Het jongste lid is 39 en de oudste, de heer Rinie Hermse, is intussen 86! Hij is een bekende uit de Tielse wielersportwereld. En doet met zijn twee nieuwe heupen nog volop mee.” Bart stelt dat hij als doel voor ogen heeft van zijn vereniging een warme club te maken. “Nogmaals iedereen is welkom en we hebben ontzettend veel lol samen!”

1983
1974
1975
1983
1975
1989 Promenadeloop
1995 25 jaar bestaan 6 kamp
december 2020
1975

Comments
Loading...