Winkelcentrum Westlede in Tiel nu officieel open

Woensdag 1 juli opende een deel van de toekomstige winkeliers hun winkels. Dat ging omdat nog lang niet alle winkeliers de oversteek van het oude Kwadrant naar het nieuwe Westlede gemaakt hadden zonder veel feestgedruis. Ondertussen zijn alle winkeliers verhuisd naar hun nieuwe stek. Dus tijd voor een feestelijke opening. Zaterdag 29 augustus vond die plaats.

Alle collegeleden bleken verhinderd. Daarom knipte de voorzitter van de winkeliersvereniging John Steenbekkers, exploitant van dierenspeciaalzaak Pets Place, zelf het lint, dat heel toepasselijk voor de grote publiekstrekkers van het centrum, de supermarkten, uit een strook toiletpapier bestond, door. Hij werd hierbij geassisteerd door twee bezoeksters van het winkelcentrum. Voordat hij dat deed, hield hij een korte toespraak. We vatten deze als volgt samen: “Achttien jaar werden de winkeliers van winkelcentrum Kwadrant, het eens over de wens om een nieuw winkelcentrum te bouwen. Het was niet meer van deze tijd. Het was te klein en het parkeren werd steeds meer een probleem. Pas acht jaar zijn we daadwerkelijk aan de voorbereidingen begonnen. Ik heb waardering voor alle winkeliers voor hun geduld en doorzettingsvermogen. Het schoot maar niet op. Vele malen werd er een nieuwe deadline gesteld, maar gehaald werd die door de toenmalige ontwikkelaar steeds niet. Ondanks die eindeloze vertraging, het veranderen van de markt door de snelle opkomst van internet en een economische crises bleven de winkeliers vastberaden om het plan voor nieuwbouw door te zetten. Ik heb daar veel bewondering voor. Ik wil hen daarvoor hartelijk danken en natuurlijk ook u, onze klanten in het vertrouwen dat u ons al die tijd gegeven en het feit dat u nu massaal naar Westlede komt.”

Voorzitter van de winkeliersvereniging John Steenbekkers met alle winkeliers

 

Klanten zijn vol lof

Wanneer ik op de openingsochtend wat mensen aanschiet, dan blijkt dat iedereen blij is met het nieuwe centrum. Willem Rijneke bijvoorbeeld: “Het ziet er geweldig uit en je kunt hier prima terecht voor de dagelijkse boodschappen. Fijn is ook dat er zoveel gratis parkeerruimte is en de winkels zo ruim zijn.” Sommige bezoekers missen een toiletgroep. “Dat hoort toch in zo’n mooi centrum”, hoor ik enkele malen. Ik kan die bezoekers geen ongelijk geven. Jumbo en Aldi hebben dit gecompenseerd door in hun winkel een klantentoilet in hun serviceaanbod op te nemen. Die toiletten zijn nu vanwege het vervelende virus tijdelijk afgesloten. De royale parkeerruimte, die maar liefst 340 plaatsen telt, kon op drukke dagen wel eens te klein blijken. Hij staat nu in het weekeinde al regelmatig nagenoeg of helemaal vol.

Mooi feestje

De winkeliers hebben zich ingespannen om van de openingsdag een mooi feestje te maken. Twee clowneske mannen heten je bij de ingang niet alleen welkom maar wijzen je ook vriendelijk op de 1,5 meter regel. Ondanks de drukte is dat door de ruime opzet van de paden en het vloeroppervlak van de winkels vrijwel nergens een probleem. De rode loper ligt uit en binnen houden een look-a-like kopie van de heer en mevrouw De Bok de 1,5 meter in de gaten. Er is gratis koffie met iets lekkers en voortdurend worden er hartige hapjes gepresenteerd. Buiten is er voor iedere bezoeker een gratis ijsje. Binnen zorgt een disjockey voor passende muziek en hebben winkeliers speciale openingsaanbiedingen.

Winkeliers zijn tevreden

Ik praat nog even na met John Steenbekkers. “Wij, winkeliers, zijn dik tevreden. De omzet ligt bij alle ondernemers ver boven verwachting. Ik hoop natuurlijk dat dat zo blijft, maar ik verwacht het wel. De meest klanten komen logischerwijze uit Tiel. Maar we zien ook veel mensen uit de omliggende dorpen. De plaats van het centrum aan de westelijke invalsweg van Tiel is zonder meer gunstig. Ook ’s zondags is het druk. Dan zijn we op één uitzondering na allemaal iedere week open. Het parkeerterrein is dan al vroeg flink bezet. De supermarkten zijn dan van 9.00 tot 20.00 uur open. De andere winkels wat korter. Door de week zijn de twee supermarkten – Aldi en Jumbo – van 8.00 tot 20.00 uur open.”

John kon best eens gelijk krijgen met zijn toekomstvoorspelling. Recent maakte een gespecialiseerd onderzoeksbureau bekend dat verwacht wordt dat de leegstand in de grote winkelcentra, die in de middelgrote steden van Nederland nu gemiddeld 14 % bedraagt de komende jaren mede door de gevolgen van de coronacrises naar verwachting door zal stijgen naar twintig procent. Eén op de vijf winkels zal dan verdwijnen. Buurtwinkelcentra daarentegen kennen nauwelijks leegstand. Verwacht wordt dat die ook niet zal ontstaan.

Wat vind je in winkelcentrum Westlede?

Op dit moment telt het nieuwe winkelcentrum de volgende winkels: de kappers Aliv en Brainwash, Ed van Krieken met bloemen, bakkerij Duin, slagerij Knobbout , de supermarkten Aldi en Jumbo, de drogisterijen Kruidvat en Etos, groenten, fruit en aardappelenhandel Smits, drankenzaak Van der Velden Gedestilleerd, en buiten op de hoeken van de ingangszijde cafetaria Westlede en afhaalrestaurant Lp’s Garden. Boekhandel Bruna en huishoudspecialist Marskramer delen samen een grote winkelunit en kunnen zo elkaar versterken.

Viskraam Neerbos bij Westlede

De verkoopwagens van de visboeren en de kaasboer hebben op aandringen van wethouder Ben Brink een plaatsje gekregen aan de kant van de Wadenoijenlaan. Twee winkeleenheden zijn nog niet verhuurd, Maar zegt Steenbekkers: “We zijn met verschillende belangstellenden in gesprek”. Lang zal het daarom niet duren tot deze units verhuurd zullen zijn.

Wie is de eigenaar?

Het winkelcentrum is ontwikkeld en nu in eigendom van de Sanders Retailgroep uit Oss. De familie Sanders is een grote naam op het gebied van de ontwikkeling en exploitatie van onroerend goed, waaronder veel winkelcentra. Het is een familiebedrijf, dat meer dan 100 jaar bestaat met nu de derde generatie aan het roer. Het bedrijf heeft 400 medewerkers. Het exploiteert ook zelf 10 Hema’s en een Primera in Noord-Oost Brabant en Limburg.

 

 

 

zie voor de in gebruik name op 1 juli: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/07/winkelcentrum-westlede-tiel-open/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights