Open Monumentendag in Tiel, maar dan anders…

Zondag 13 september wordt de landelijke Open Monumentendag gehouden. Tiel zou voor het derde jaar op rij weer meedoen. De werkgroep begon direct in 2019 al met de voorbereidingen, het landelijke thema voor 2020 is onderwijs.

Kleine terugblik
Na het uit elkaar trekken van het Fruitcorso en Appelpop kwam er Tiel weer ruimte voor de Open Monumentendag. Die valt immers landelijk in het tweede weekend van september en drie gro(o)t(s)e evenementen in één weekend was te veel van het goede. Het Fruitcorso werd een paar jaar geleden naar een weekend later verplaatst.

2018 Veiling Tielsche Kermiskoek

In 2018 organiseerde een werkgroep van vrijwilligers, onder supervisie van de Tielse Oudheidkamer een zeer geslaagde Open Monumentendag in het fraaie Tiel. Uniek was toen ook de veiling van de eerste Tielsche Kermiskoek van de nieuwe graanoogst, die in de rechtszaal van Rijksmonument de Tielse rechtbank gehouden werd.

 

Corona

Waalschokker Neeltje Jantje

De Koekveiling werd onderdeel van de Tielse Open Monumentendag, in 2019 sloot ook varend monument Waalschokker de Neeltje Jantje bij hen aan. Beide jaren waren drukbezocht. Toen kwam 2020. Het jaar van de Corona-epidemie. Vanzelfsprekend strooit dit feit roet in het eten. Echter de werkgroep laat zich niet uit de weg slaan. Het evenement gaat gewoon door, alleen net even anders. De werkgroep noemt het dan ook: De Open Monumentendag met Gesloten deuren. Er is namelijk besloten de monumenten niet open te stellen. “Organisatorisch is dat niet mogelijk met de anderhalve-meter-afstand-regel”, stelt Martin van der Mark, voorzitter van de werkgroep, tevens voorzitter van de Tielse Oudheidkamer, “we willen onze vrijwilligers die de monumenten beheren niet voor politie-agent laten spelen of ze deze verantwoordelijk op zich laten nemen.”

Wandeling
De organisatie verwacht nogal wat publiek. “Er zijn immers weinig evenementen die doorgaan, het is mogelijk dat er juist dit jaar veel belangstelling is”, stelt Van der Mark. “Het is ons gelukt een programma te maken dat zich volledig in de buitenlucht afspeelt.” Bezoekers kunnen aansluiten bij diverse wandelingen langs de monumenten, waar ze er mondeling informatie over krijgen. Stadshistoricus Emile Smit wandelt langs historisch Tiel, Arnoud Reijnen houdt een onderwijswandeling, volgens het landelijke thema.

Verder houdt de Stichting Ter Navolging enkele presentaties en een wandeling door Joods Tiel maar ook wandelingen langs de monumentale begraafplaatsen van Tiel. Zowel ter Navolging, de Joodse begraafplaats als de Rooms Katholieke worden bezocht, belangstellenden kunnen kennismaken met drie verschillende begraafculturen.

Begraafplaats Ter Navolging Lingedijk
Ingang Joodse begraafplaats aan de Voor de Kijkuit
R.K. begraafplaats aan de J.D. van Leeuwenstraat

 

 

 

 

 

Fietstocht

Ingang Kleine Willemswaard

Er is ook nog een wandeling van het IVF, langs natuurmonumenten, een natuurwandeling over de Kleine Willemswaard en een fietstocht door oud en nieuw Tiel de laatste onder leiding van historicus Peter Schipper. De heren die deze dag voor gids spelen staan overigens bekend om hun prachtige anekdotes. Om de anderhalve-meter-afstand-regel te handhaven en ervoor te zorgen dat toch iedereen alles goed horen kan worden zij uitgerust met audio-apparatuur. Er is wel een limiet aan het aantal deelnemers en zij moeten tekenen voor deelname op eigen risico. “Dit is ook een corona-maatregel”, legt Van der Mark uit, “van de landelijke organisatie van de Open Monumentendag.”

Middelpunt

Infobord Kalverbos

De officiële opening van de Tielse Open Monumentendag is om 12.00 uur. De Tielse beiaardier zorgt dan weer voor zoete klanken van het carillon, net als vorige jaren.

Kiosk Corrie’s Coffee Corner

De locatie is de monumentale Kiosk aan de Veemarkt, van de sloop gered, recent volledig gerestaureerd én een voorbeeld van een goed bewaard stukje Tielse Historie. Het gebouwtje was ooit VVV-kantoor. Het vlak daarbij gelegen stadspark aan het Kalverbos is het middelpunt van de activiteiten. Daarvandaan vertrekken er wandelingen en kunnen belangstellenden die niet met een georganiseerde wandeling mee kunnen een eigen wandelroute krijgen in de vorm van een plattegrond waar de monumenten op aangegeven staan. In verband met de corona-crisis zal er dit jaar helaas geen koekveiling zijn. Wel kunnen alle wandelaars (en fietsers) namens de stichting de Tielse Kermiskoek een hapje kermiskoek komen proeven bij Bakkerij van Ooijen aan de Westluidensestraat.

Plannen
De werkgroep heeft nog meer ideeën om van de ‘gesloten monumentendag’ een geslaagd geheel te maken. “Het is nu nog te vroeg om daar uitspraken over te doen”, zegt Van der Mark, “dit jaar moeten we veel improviseren en ad-hoc werken. We zijn bijvoorbeeld nog in gesprek met de gemeente en weten niet of het gemeentelijk crisisteam Corona zaken wel goedkeurt. Het kan dus maar zo zijn dat het programma nog aangepast wordt, of zelfs uitgebreid.

Informatiebord bij St. Maartenskerk

We proberen bijvoorbeeld nog wat entertainment op het Kalverbos te krijgen en willen die dag ook graag aandacht besteden aan de nieuwe historische ANWB-borden die her en der in Tiel geplaatst zijn, speciaal bij monumenten en historisch belangrijke punten. En er wordt nog gewerkt aan een thema-speurtocht voor ouders met kinderen.” Het is dus niet ondenkbaar dat bezoekers nog verder verrast zullen worden op zondag 13 september 2020.

Voorlopig Programma:

12.00 uur Officiële opening door Burgemeester Beenakker aan de Veemarkt
Beiaardier bespeelt carillon
Wandeling naar Kalverbos
Onthulling ANWB-borden

12.30-14.00 uur Historische wandeling (vertrek Kalverbos)
en Onderwijs-wandeling (vertrek Kalverbos)
14.30-16.00 uur IVN wandeling – natuur een groen (vertrek Kalverbos)
Kleine Willemswaard (vertrek jachthaven bij TWV De Waal aan de Echteldsedijk)
Fietstocht (vertrek Kalverbos)
vanaf 13.00 uur Activiteiten op de monumentale begraafplaatsen
Voor het complete programma zie ook:  https://www.ternavolgingtiel.nl/
(onder het kopje: nieuws)

 

zie open monumentendag 2018:  https://detielenaar.nl/nieuws/2018/09/open-monumentendag-tiel-trok-veel-bezoekers/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights