Open monumentendag Tiel trok veel bezoekers

Zondag 9 september werd voor het eerst sinds jaren weer een open monumentendag georganiseerd. Het werd een groot succes. Bij de opengestelde monumenten werden bij elkaar ruim 2500 bezoekers geteld. Ook voor de fietstocht langs sociale woningbouwprojecten van het begin van de vorige eeuw en de wandeling langs de (Dode)Linge was veel belangstelling. Bezoekers genoten van de vele plaatsen waar je normaal niet komt. Vooral het kijkje in een aantal panden bleek verrassend. Ook de opengestelde begraafplaatsen trokken veel bekijks.

Voor veel bezoekers was het lastig kiezen. Het aanbod was zo overweldigend dat onmogelijk aan alle activiteiten deelgenomen kon worden. De meeste belangstelling trok het gerechtsgebouw. Dat wordt geschikt gemaakt voor bewoning en het is niet zeker dat de prachtige rechtszaal in de toekomst nog opengesteld wordt voor het grote publiek. Hij blijft wel behouden. Vooral tijdens de veiling van de een grote kermiskoek van bakkerij van Oojen in de rechtszaal was het daar overvol. In een nevenvertrek had Gerard van Ooijen een kleine expositie ingericht, die liet zien hoe de beroemde koek gemaakt werd.

Ook de panden die bekend staan als het huis van de familie Hoogenboom en de dames Spiering zullen niet meer te zien zijn. Het ‘Hoogenboompand’ staat te koop en het ‘Spieringhuis’ wordt een appartementencomplex.

Bij het Hoogenboompand, dat helemaal leeg stond, ging de aandacht behalve naar de architectuur vooral uit naar de oudste lift van Tiel en de prachtige tuin. Die vormt samen met de stadshuis- of ambtmanstuin, waarmee hij verbonden is een groene parel in het centrum van Tiel.

Het pand van de dames Spiering was voor vrijwel alle bezoekers een grote verrassing. Het enorme pand bevat nog veel authentieke elementen waaronder een eeuwenoude badkamer, een bijzonder trappenhuis en fraaie raampartijen. Echt bijzonder was ook de inrichting. Naast woning, leken veel vertrekken, mede door de naderende verhuizing, op een magazijn van een museum met tal van bijzondere en vaak waardevolle nostalgische voorwerpen en meubelen. Het pand was de verrassing van de dag.

Verrassend en sfeervol was ook een bezoek aan het 500 jaar oude woonhuis van Nette Diepeveen, het witte huis naast de Sint Caeciliakapel. Diepeveen heeft het huis gedurende een restauratieperiode van veertig jaar met veel liefde, zorg en aandacht voor details weer in de oorspronkelijke staat gebracht. Met de inrichting, de prachtige tuin en de passende vleugelbespeling was het bezoeken van iedereen die nog nooit binnen was geweest een grote verrassing.

Ook het geboortehuis van Generaal Chassé bleek van binnen een juweel.

De open monumentendag was een initiatief van de Oudheidkamer. De praktische organisatie was in handen van het ‘Comité Tielse Open Monumentendag 2018’ waarbinnen de Stichting Stadsherstel Tiel, De Oudheidkamer, de vereniging Waardevol Tiel, de Stichting Ter Navolging, de Volksuniversiteit West Betuwe en de Tielse Binnenstadvereniging samen werkten.

Martin van de Mark, de voorzitter van de Oudheidkamer toonde zich na afloop een tevreden man. “Zowel de organisatoren als de grote groep vrijwilligers die op locatie informatie verstrekten, waren zeer tevreden. Iedereen had tal van lovende reacties gehad over de organisatie en hetgeen te zien was. Iedereen wil dat we hier weer een jaarlijkse traditie van maken. Dit jaar heeft de oudheidkamer alle kosten voor zijn rekening genomen. Dat kunnen we natuurlijk niet blijven doen. Daarom rekenen we er op dat de gemeente volgend jaar een passend budget ter beschikking stelt.

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2018/09/open-monumentendag-tiel-9-september-2018/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights