Nieuwe stek inloophuis Tiel bevalt prima

Na 30 jaar is het inloophuis verhuisd. De vertrouwde plek aan het Kerkplein onder de toren van de Sint Maartenskerk is verwisseld voor een deel van de bijgebouwen van de voormalige gereformeerde kerk.

De verhuizing was nodig omdat de Protestantse Gemeente Tiel het pand, een voormalig schoolgebouw, verkocht heeft. Coördinator Han van Peer: “We wisten al langer dat het pand te koop stond. Een verhuizing was dus geen verrassing. Maar lang bleef het onzeker waar we terecht zouden kunnen. Dat werd dus een deel van de bijgebouwen van de gereformeerde kerk aan de Dr. Schaepmanstraat. Het inloophuis kan hier gebruik maken van de zogenaamde glazen zaal en een grote kamer, die als kantoor-, vergader- en bergruimte kan dienen. Heel fijn is ook de toiletgroep. Er is een dames, heren en invalidentoilet. Dat invalidentoilet is fijn maar ook noodzakelijk voor enkele bezoekers. Voor de maaltijdbereiding hebben we ons eigen fornuis en koelkast meegenomen. Eigenlijk zijn we er flink op vooruit gegaan.”

Om te verhuizen is het inloophuis de drie laatste dagen van september dicht geweest. Dat betekende drie dagen keihard werken voor bestuurleden, coördinatoren, vrijwilligers en enkele gasten. Van Peer: “Fijn dat er zoveel helpende handen waren.” Maandag 1 oktober ging de deur om stipt 12.00 open en een half uurtje later zaten de trouwe eetgasten in een vrolijk versierde ruimte aan een smakelijke warme maaltijd. Na de maaltijd was er voor iedereen een heerlijk gebakje. Van Peer: “Dat was een afscheidscadeau van onze vroegere buren, stichting Studiewijzer Tiel.” Als goede bekende van het inloophuis was ik zelf ook verrast door de fraaie en gezellig ogende ruimte waar het oude meubilair door de veel royalere opstelling wel nieuw leek. Het tafelbiljart, dat vroeger steeds opnieuw opgesteld moest worden, kan nu ook gewoon permanent blijven staan.

Ook de gasten blijken zeer tevreden met hun nieuwe onderkomen. Greet van Doorn: “Het is prachtig hier. Het is hier zo gezellig. Ik zou het inloophuis niet graag missen.” Ook Emiel, de trouwste bezoeker van het inloophuis, fietst elke dag van Beneden Leeuwen naar Tiel. Bij ons bestaat er jammer genoeg niet zo’n voorziening. De fietstocht is goed voor je gezondheid en het bezoek aan het inloophuis geeft structuur aan je dag. Ik was vanmorgen wat minder verrast, want ik heb het weekeinde meegeholpen met de verhuizing.” Voor de bezoekers verandert er weinig. Zij zijn iedere dag ook in het weekeinde en op feestdagen welkom tussen 12.00 en 15.00 uur. Op maandag en woensdag is er tegen een geringe vergoeding een complete warme maaltijd en op zaterdag kunnen bezoekers terecht voor een lekkere kop soep en tosti’s. Het devies van het inloophuis is ‘Binnen zonder kloppen’. Dat doen zo’n zestig gasten, die tot de geregelde bezoekers gerekend worden. Iedere dag komen er tussen de vijftien en dertig mensen.

Nieuwe huisvesting is tijdelijk

Ondanks alle blijdschap zijn er toch ook donkere wolken aan de hemel. De Gereformeerde Kerk is niet meer in gebruik en staat met de nevenruimten al een tijdje te koop. Het inloophuis heeft de toezegging dat men er in ieder geval tot 1 januari 2020 gebruik van kan blijven maken. Wat er daarna gebeurt, is nog onzeker. De belangrijkste financiers van het inloophuis, De Protestantse Gemeente Tiel en de RK Sint Suitbertus Parochie hebben te maken met vergrijzing en een gestaag teruglopend ledenbestand. Dat heeft onder meer grote gevolgen voor de financiële positie. Vermogens smelten langzaam weg. Toch wil het bestuur van de stichting Diaconaal Centrum Tiel waar ook de Magnificat kerk (Gereformeerde Gemeente Vrijgemaakt) deel van uitmaakt niets liever dan het inloophuis in stand houden. Voorzitter Frans van Oostveen: “Wanneer je wereld klein is, met weinig kennissen en familie, dan is de weg naar eenzaamheid nabij. Dan is het goed om te weten dat er een plek is waar je heen kunt. Waar gastvrouwen en gastheren zijn met koffie en aandacht en waar je een praatje kunt aan knopen met de andere gasten.” Ook penningmeester Jur van den Akker kan zich Tiel niet zonder een inloophuis voorstellen. “Maar daarvoor moet de financiële basis wel verbreed worden.”

Nieuwe lokatie Schaepmanstraat Tiel

Oude lokatie Kerkplein

zie ook: https://detielenaar.nl/algemeen/2018/06/inloophuis-viert-dertigjarig-bestaan/

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights