Tiels Mannenkoor is 25 jaar jong

Door Bert Leenders op woensdag 22 november 2017, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Foto.

Het Tiels Mannenkoor bestaat dit jaar 25 jaar. Het jubileum is tot nu toe vooral in eigen kring gevierd. Zaterdag 25 november wordt het jubileumjaar afgesloten met een feestelijk concert in de Sint Maartenskerk. In dit artikel leest u meer over het koor en dit bijzondere concert, waar ook sopraan Janine van Waardeburg, pianist Ben Middeldorp en The New Harvest Singers aan meewerken.

Historie
In 1992 werd de katholiek Kerk van de Menswording in Tiel Oost onttrokken aan de eredienst. Het betekende het einde van tal van activiteiten, die zich rond deze kerk ontwikkeld hadden. Ook het naar verhouding grote gemengde koor werd tot grote spijt van de leden opgeheven. Velen zochten aansluiting bij andere bestaande koren in Tiel of omgeving. Een aantal mannelijke leden koos een andere weg. Zij besloten een niet kerkelijk gebonden mannenkoor op te richten. Dat mocht immers in een stad als Tiel niet ontbreken. Binnen enkele weken waren er twintig enthousiaste leden en groeide het ledental snel verder.Al snel deden meer dan 50 zangliefhebbers.
Dat ledental is sindsdien niet veel veranderd. ‘Best bijzonder’, concludeert voorzitter Bert Megens. ‘Je ziet elders dat het best moeilijk is om bij mannenkoren het aantal leden op peil te houden. Ook bij gemengde koren zijn de mannen vaak in de minderheid. Dat is jammer. Want de mannen die besluiten om in koorverband te gaan zingen beleven er veel plezier aan. Veel mannen denken dat ze niet kunnen zingen. Dat is een groot misverstand. Nagenoeg iedereen kan van nature of met deskundige begeleiding zingen. Voor die begeleiding zorgt onze dirigent, Mariette Effting. Zij is een landelijk bekende vakvrouw, die van alle stemmen een mooi geheel weet te maken. Zangcoach Janine van Waardenburg geeft bovendien regelmatig aanvullende zangtechnische training. Nieuwe leden krijgen een speciale koorscholing.

‘Onze specialiteit is het 4 stemmig a capella zingen, maar we werken ook wel met pianobegeleiding. Ons repertoire is heel breed, van klassiek tot modern. Maar plezier in het zingen staat bij ons voorop. We vinden gezelligheid belangrijk en het koor is een grote en hechte vriendenclub.’ Peter Arends, prominent koorlid en nachtdirigent neemt het gesprek over: ‘Na afloop onze wekelijkse oefenavond op donderdag in de Stefanusschool aan de Kinkelenburglaan is het nog lang gezellig en wordt er onder leiding van de ‘nachtdirigent’ nog flink nagezongen. Hoogtepunten zijn naast onze optredens in de regio en soms daarbuiten, de periodieke buitenlandse reizen die we maken. Dan gaan de dames mee maar treden we ook wel op. Soms is dat gepland en werken we samen met lokaal koor. Maar ook geven we vaak spontaan een mini-uitvoering in de openbare ruimte. We zongen bijvoorbeeld in de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn, een heel bijzondere beleving. ’In Londen vonden we spontaan de trappen van het Britisch Museum een mooie zangplek. Maar dat werd door het museumpersoneel niet op prijs gesteld.’ Bert Megens: ‘Binnen het koor hebben we dit jaar al aandacht geschonken aan het jubileum. We hielden een fantastische zangtweedaagse in Bellevue en in september hadden we een ledenwerfdag, waarbij veel leden een kennis lieten kennismaken met het koor. Dat waren geslaagde evenementen.’

Jubileumconcert
‘Zaterdag 25 november organiseren we een feestelijk jubileumconcert. Dat wordt echt iets bijzonders. Sopraan Janine Waardenburg werkt er aan mee, Ben Middeldorp zorgt voor de pianobegeleiding en we treden afwisselend op met een van Nederlands beste barbershopkoren en zesvoudig Nederlands kampioen, “The New Harvest Singers” uit Geldermalsen. Het volledige programma staat op onze website tielsmannenkoor.nl. na afloop is er een nazit en bieden we de bezoekers een hapje en een drankje aan.
Alvast een klein voorproefje? Klik op onderstaande link voor een video-impressie tijdens een recente oefenavond.

 

1ste optreden in 19931ste optreden in 1993Uitmarkt 1996Uitmarkt 1996Uitmarkt 1997Uitmarkt 1997Uitmarkt 1999Uitmarkt 19992001 100 jaar Oudheidkamer2001 100 jaar Oudheidkamer2004 Spieren voor Spieren2004 Spieren voor Spieren2007 Opening corsoweek2007 Opening corsoweek2007 15 jr jubileum2007 15 jr jubileum

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights