Opening tentoonstelling Tielse kermiskoek in Museum Tiel

Door Jan Bouwhuis op zaterdag 15 oktober 2016, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Foto.

Tot en met 20 februari 2017 wordt in het Flipje en Streekmuseum Tiel de tentoonstelling Tielse Kermiskoek, een eeuwenoude traditie georganiseerd.

De Tielse kermiskoek staat sinds 2015 op de lijst van immaterieel erfgoed. En van 20 t/m 24 oktober vindt traditioneel de Tielse najaarskermis plaats. Twee redenen om aandacht te geven aan deze kermiskoek.

De tentoonstelling is geopend door drs. Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed.

Deze koek heeft lang dienst gedaan als minnebrief. Daarom wordt de Tielse kermiskoek ook liefdeskoek genoemd. De kermis was en is nog steeds een geschikt moment om iemand ‘te versieren’. De koek is vanaf eind 1800 een huwelijksmakelaar. Het verhaal staat geschreven in De Volksvermaken (Jan ter Gouw, 1870). Een boerenknaap loopt met zijn meid langs de koekkraam en koopt een koek voor haar, die ze mee naar huis neemt. Twee weken later komt de jongen op bezoek en als ze hem de koek aanbiedt dan begint een romance. Krijgt hij het kapje van de koek of helemaal niets, dan kan hij vertrekken.
Koeken zijn sinds eeuwen belangrijke producten op de kermis en worden vaker gebruikt om een vrijerij aan te knopen. In Vlaanderen heeft men nog de uitspraak ‘met de koek op het hoofd thuiskomen’, de koek werd niet geaccepteerd, de kandidaat werd afgewezen.

De Tielse koek vormt het middelpunt van de expositie en wordt in een brede context geplaatst, namelijk de geschiedenis van de kermis. Ook vertelt de tentoonstelling over de betekenis van dit feest, hoe het er vroeger aan toe ging en wat er zoal in de loop der tijd is veranderd.
 

De expositie is een co – productie met Bakkerij Van Ooijen, die er voor gezorgd heeft dat de Kermiskoek op de lijst van het Immaterieel Erfgoed is gekomen. De expositie is tot stand gekomen dankzij bruiklenen van het Museum Martena in Franeker, Atlas van Stolk in Rotterdam, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, het Regionaal Archief Rivierenland, Bakkerij Van Ooijen en Stichting Kermis Cultuur Nederland ( de heer De Graaf )

zie ook:   http://detielenaar.nl/nieuws/brood-en-banketbakkerij-g-van-ooijen-wordt-…

Kermis op Varkensmarkt 1954Kermis op Varkensmarkt 1954

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights