Genealogie is in

Door Huub van Heiningen op zaterdag 21 november 2015, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws.

Vooral nu Internet daarvoor ongekende mogelijkheden biedt, gaan steeds meer mensen op zoek naar voorouders. Voor hen is het goed nieuws dat zaterdag 21 november, tijdens een drukbezochte genealogische dag in het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel, liefst 300.000 namen uit de 19e eeuwse bevolkingsregister e.d. van Tiel en omliggende plaatsen ‘on line’ gezet zijn.

Het regionale archief kon dat doen dank zij het werk van een groot aantal vrijwilligers aan het project Vele Handen, die maandenlang de namen uit de registers hebben ingetikt. De meesten van hen hebben dat thuis gedaan vanaf scans die ze vanaf het archief toegestuurd kregen. Dat lijkt een wat riskante onderneming omdat het schrift vaak moeilijk leesbaar is en namen verschillend werden gespeld. Het risico dat daardoor verkeerde namen en onjuiste verbanden een eigen leven gaan leiden is nu echter ondervangen, doordat men in dit grote (landelijke) project eenzelfde register door twee vrijwilligers laat lezen en een deskundige controleert of de namen juist gespeld zijn.

Online gezet zijn nu de registers uit Tiel, IJzendoorn, Echteld, Kesteren, Dodewaard, Beusichem, Varik en Waardenburg. En het project loopt nog – wie er meer over weten wil kan www.velehanden.nl raadplegen of contact opnemen met het RAR.

Wetenschappelijke onderzoekers zijn niet onbeperkt gelukkig met deze sterke wassende stroom van genealogische data op het internet. Niet alleen omdat er in het verleden al zo veel onjuiste gegevens op dit ‘speelveld voor amateurs’ terechtgekomen zijn. Het Regionaal Archief Rivierenland heeft in Tiel een fraai gebouw met diverse studiezalen en tal van moderne faciliteiten. De vrees dat die door Internet overbodig worden gemaakt lijkt echter vooralsnog ongegrond. Wie eenmaal besmet is geraakt met genealogie zal al snel over de voorouders méér willen weten dan hun geboorte-, trouw- en sterfdata. Daarvoor zijn aanvullende bronnen nodig, die een gang naar het archief vereisen.

Mede dank zij de gratis toegankelijke genealogische dagen – zoals die van zaterdag – groeit ook de belangstelling voor verdieping van het genealogisch onderzoek. Er zijn daar altijd kramen met doorgaans sterk afgeprijsde boeken over genealogie en regionale geschiedenis. Het is een uitgezochte gelegenheid om deskundigen en amateur-onderzoekers te treffen en gegevens uit te wisselen.

Er werden ditmaal ook rondleidingen gegeven in het archief en workshops. Daarin ging het om het lezen van oud schrift. genealogie voor beginners en het gebruik van de nieuwe website van het RAR. Wie dat wilde kon ook oude foto’s of documenten uit eigen bezit laten determineren, de koffie was er als altijd gratis en een van de medewerksters die op Facebook prat gaat op haar bakkunst had de resultaten daarvan meegebracht.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights