Een volle kerk

Door Huub van Heiningen op zondag 22 november 2015, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws.

Het is een zeldzaam fenomeen geworden – een volle Sint Dominicuskerk. De kerk bestaat 75 jaar en ter gelegenheid daarvan was zondag een eucharistie met Vormviering georganiseerd, waarvoor de 650 zitplaatsen nagenoeg allemaal bezet werden. De Tielenaren, waarvoor de kerk ooit gebouwd is, waren daarbij weliswaar in de minderheid.

Hoewel de feestvreugde overheerste en men in de kerk vooral blije mensen kon ontmoeten, herinnerde pastoor Fred Hogenelst in zijn toespraak soms aan de malaise in de kerk. Hij zetelt zelf in Culemborg maar moet behalve de kerk daar nog zestien andere kerken bedienen. Daarvoor kan hij een beroep doen op rustende priesters en vooral op de vrijwilligers die in al die voormalige parochies een groot deel van het pastorale werk van hem overnemen.

Voor de eucharistie en Vormviering onder leiding van vicarus Pauw waren ditmaal dus ook gelovigen uit de omliggende voormalige parochies, tot en met Schalkwijk en Bunnik toe, naar Tiel gekomen. Daarna kwamen in de loop van de morgen en middag enkele honderden Tielenaren – de leden van de koren niet meegerekend – om te luisteren naar prachtige zang en muziek, waarvoor het kerkgebouw met zijn goede accoestiek zich bij uitstek leent. Ze kwamen de kunstschatten bewonderen, herinneringen ophalen en kennismakingen vernieuwen bij een kop koffie of thee met een broodje. Veel belangstellling was er ook voor de rondleidingen en de portretgalerijen die herinneren aan het rijke roomse leven.

Enkele parochianen hadden zich ingespannen om met prachtige bloemen te zeggen wat dit jubileum voor de Tielenaren betekent en die kregen nu ook zelf een bloemetje uitgereikt.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights