Kermiskoek Cultureel Erfgoed

Door Jan Bouwhuis op vrijdag 7 augustus 2015, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Foto.

De Tielse kermiskoek wordt op 4 september tijdens een bijeenkomst in het Flipje en Streekmuseum opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed schrijft de koek bij op de lijst.De koek wordt al sinds 1840 door bakker van Ooijen aan de Westluidensestraat gebakken en is alleen rond de Tielse najaarskermis verkrijgbaar. Dat komt doordat de koek wordt gebakken met Betuwse honing van de nieuwe oogst en versgemalen roggemeel. Er is nog maar één bakker in Nederland die de kermiskoek bakt: bakker van Ooijen.De kermiskoek is een soort ontbijtkoek met kandij. Vroeger kocht een jongen de koek op de kermis voor een meisje op wie hij een oogje had. Als zij hem een plakje van de koek gaf, maakte hij een kans.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights