Ophemert in de ban van Gardenista

De vereniging KMTP/Groei & Bloei (Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde) organiseert van 15 t/m 19 mei een groots groenevenement op het terrein van Kasteel Ophemert. Deze maand werden belangstellende inwoners van Ophemert geïnformeerd. Met de eerste grondwerkzaamheden voor het evenement is al eerder begonnen. Gardenista wordt gekarakteriseerd als een bijzondere samensmelting van de groene wereld met amusement en eerlijk en streekgebonden eten.

Projectleider Frits Hoogers vertelt: “Bij KMTP/Groei & Bloei bestaat al langer de wens om een eigen, wat minder commercieel tuinevenement in Nederland te organiseren. We zijn begonnen met een zoektocht naar een geschikte locatie. We konden kiezen uit twintig mogelijke plekken. Na een eerste screening bleven er vijf over, die we nader onderzocht hebben. Ophemert kwam daarbij met stip als de meest geschikte plaats naar voren. Het kasteelpark en het kasteel vormen samen een sfeervolle plek. Ophemert is bovendien een mooi dorp in het prachtige Rivierengebied, het ligt centraal in Nederland en is goed bereikbaar. Het evenemententerrein biedt met bijna 5 hectaren voldoende ruimte voor het evenement. Pal naast het evenementen terrein ligt een weide van 5 hectare, die voldoende parkeerruimte biedt voor de auto’s, die we verwachten. Bij onze keuze voor Ophemert speelde ook het enthousiasme en de hartelijkheid van Arthur en Alexandra baron en baronesse van Dedem een rol.

Jaarlijks terugkerend evenement

Het is de bedoeling, dat we er een jaarlijks terugkerend evenement van maken. Dit jaar mikken we op 25.000 bezoekers de komende jaren moet Gardenista zich ontwikkelen tot hét centrum van de tuinbouw in Nederland met een internationale uitstraling. We organiseren het zo, dat de omgeving nauwelijks overlast heeft. We betrekken het dorp en de regio nauw bij de organisatie. De gemeente West Betuwe is blij met het evenement en denkt constructief mee. Ook van de omwonenden kregen we 6 maart tijdens een informatieavond veel nuttige tips. Wij beschikken al over 100 vrijwilligers vanuit onze vereniging die voor, tijdens en na Gardenista een handje willen helpen, maar we kunnen nog meer hulp gebruiken. We denken dan aan een of meer verenigingen in de buurt, die voor hun vrijwillige werkzaamheden een bijdrage voor de clubkas kunnen verwachten.

Cultuur en vermaak

Tijdens de expositiedagen bieden we veel tuininformatie en er is ook aandacht voor rustig vermaak en cultuur. Sfeer vinden we heel belangrijk. Zaterdag 18 mei is er een optreden van Karin Bloemen geagendeerd. Bezoekers kunnen nog meer solisten, ensembles, orkesten en artiesten verwachten. Er is nu nog ruimte voor optredens voor lokale en regionale artiesten en musici. Het moet allemaal wel passen bij de sfeer, die we rondom het eeuwenoude kasteel willen creëren. Dat betekent dus geen hardrock of heavy metal bijvoorbeeld.“

Onder de aanwezigen bij de informatieavond treffen we Seija van den Berg en Marth Tobi uit Zennewijnen. Zij gaan tijdens het evenement met het team van de Boekenlegger op het terrein van Gardenista boeken verkopen voor hun opvanghuis in Tanzania. Hoogers: “Fijn dat we daarmee een goed doel kunnen steunen”.

“Het accent ligt natuurlijk wel op de groene wereld. Er zullen bloemen, planten en heesters te koop zijn. Daarnaast vind je veel bijzondere en handige zaken voor het tuinwerk. We kiezen voor betrouwbare exploitanten, die het belangrijk vinden om goede informatie te verschaffen. Los daarvan zijn er verschillende voorlichtingsstands en is er een uitgebreid lezingen- en presentatieprogramma. Die vinden voor een belangrijk deel in het kasteel plaats. Ook zijn er een aantal modeltuinen te bewonderen, is er aandacht voor de moestuin en wordt er natuurlijk aan de inwendige mens gedacht. Basis scholen uit de regio bieden we een speciaal interactief programma aan. Met dit alles willen we de belangstelling voor het tuinieren een extra impuls geven en willen we een bijdrage leveren aan een groener Nederland.”

Goed voor de streek

Wilma Walenberg is lid van het landelijk bestuur van KMTP/Groei & Bloei. Zij was betrokken bij de Floriade 2012 in Venlo. Ze is al drie jaar met Gardenista bezig en is regelmatig in Ophemert te vinden voor overleg en het delen van informatie.

Wilma: “Je wilt niet weten wat voor een boost De Floriade aan Venlo en omgeving gegeven heeft. dat zal in het Rivierengebied voor het toerisme ook het geval kunnen zijn. Wij denken dat veel mensen tijdens hun bezoekdag aan Gardenista de streek nader zullen willen verkennen en / of er later terug zullen keren. We hebben een goede samenwerking met het Regionaal Bureau Toerisme Rivierenland. Zij gaan ons promoten en wij promoten op onze manier de streek.

Onze droom gaat in vervulling

Gastheer en gastvrouw zijn Arthur en Alexandra van Dedem. Alexandra: “Wij zijn erg blij met de komst van dit evenement naar ons kasteelterrein. Het is een mooie toevoeging aan de vele evenementen en feesten, die hier jaarlijks plaatsvinden en ook een prachtig evenement voor deze mooie omgeving. We vinden het fijn om onze faciliteiten daarvoor open te stellen. Arthur van Dedem: “Een evenement als Gardenista staat al lang op ons wensenlijstje. Het idee ontstond al weer tien jaar geleden, waarbij de Chelsea Flower show in Londen de inspiratiebron was. Dat evenement behoort tot de absolute top onder de tuinevenementen. Dat is echt een belevenis. Iets van die sfeer en beleving komt met Gardenista naar ons kasteelterrein . Onze droom gaat in vervulling.” Alexandra: “De mensen van KMTP/ Groei & Bloei waren direct heel enthousiast. Onze terrein is er prima voor geschikt. Het op orde houden van onze tuin is een hele klus. Drie keer per jaar komt een grote groep familieleden en vrienden hier een dagje helpen met de tuin. Voor het evenement moet er veel meer gebeuren. Borders worden aangevuld en de grasperken zijn opnieuw ingezaaid. Ook is alles zorgvuldig gesnoeid en de hagen zorgvuldig geknipt. Daarbij krijgen we hulp van Groei en Bloeileden uit het hele land. Ook leden van de afdeling West-Betuwe helpen ons enorm. We krijgen erg veel positieve reacties uit de streek. Ons evenement past prima in het beleid van de Provincie om het Rivierengebied o.a. in toeristisch opzicht aantrekkelijker te maken. Bezoekers zullen op Gardinista kennis kunnen maken met een keur van streekproducten en er ook informatie vinden over andere evenementen in ons mooie Rivierenland.”

Tijdens een rondwandeling door de tuinen en het park rond kasteel Ophemert treffen we Maria Leerink. De inwoonster van Varik is lid van de Groei en Bloei afdeling West-Betuwe en is bezig de tuin tussen de wonng en het kasteelplein onkruidvrij te maken. Maria: “Ik vind het geweldig dat Gardenista in onze gemeente gehouden wordt. Leden van onze afdeling willen graag een handje met het vele tuinwerk helpen. Zelf kon ik de laatste zaterdag toen een hele groep “Groei en Bloeiers” hier waren niet. Dat haal ik nu in. Maar los daarvan werk ik hier wel vaker als vrijwilligster. Ik vind het leuk om te doen en draag graag een steentje bij aan het vele werk dat nog gedaan moet worden.”

Even verderop treffen we tuinarchitect Arjan Boekel. Hij is een van de 10 tuinarchitecten, die speciaal voor Gardenista een showtuin ontworpen heeft. samen met twee medewerkers van een hoveniersbedrijf is hij bezig de door hem ontworpen tuin aan te leggen. Die ziet er nu zonder planten al geweldig uit. Arjan: “Ik vind het mooi om aan dit evenement mee te doen. Ik verwacht veel bezoekers, je hoort en ziet veel op je vakgebied tijdens zo’n evenement. Het is goed om af en toe aan een groot publiek te laten zien wat wij als tuinarchitecten kunnen betekenen. Stilletjes hoop ik natuurlijk ook op een goede waardering. Een jury met grote namen in de tuinwereld waaronder de wereldwijd bekende tuinarchitect en schrijfster van tuinboeken Jacqeline van der Kloet gaat onze tuinen beoordelen en een prijswinnaar aanwijzen.”

Terwijl we staan te praten rijdt een grote oplegger van het kasteelterrein af. Die heeft zojuist de beplanting voor de tuin van Arjan gebracht. Ja, het zal de komende weken heel bedrijvig zijn rond het kasteel van Ophemert.

Meer info over Gardenista vindt u op: http://gardenista.nl

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights