LETS……. ruilen in plaats van betalen

We zijn gewend om overal voor te betalen. Maar dat hoeft lang niet altijd. Dat dat anders kan bewijst de wereldwijde LETS organisatie al 35 jaar. Niet geld verdienen staat daarbij centraal maar het over en weer elkaar helpen met een gesloten beurs. Daarbij wordt wel een rekensysteem gebruikt dat er voor zorgt dat de balans tussen geven en ontvangen niet te veel doorslaat in balans blijft. Ook in Tiel is er sinds 2001 een afdeling van deze wereldwijde organisatie. We praten er over met voorzitter Elly Euverman en bestuurslid en oprichter van LETS Tiel, Toos Groen. Zij leggen uit wat het idee is achter LETS en hoe dat in Tiel in de praktijk werkt.

Elly Euverman: “LETS staat voor Local Exchange Trading System, een lokaal ruil- en handelssysteem dus. Het systeem in de huidige vorm is ontstaan in het begin van de jaren 80 in Canada. Het werd daar vanwege de hoge werkloosheid uit nood geboren. Het vloeide voort uit een aantal sociale experimenten uit de jaren daarvoor met onder meer ruilbeurzen. Vanuit Canada verspreidde het systeem zich over vrijwel de hele wereld. In Nederland zijn er rond de 100 lokale LETS netwerken. In deze regio zijn die er naast Tiel ook in Culemborg en Dreumel.”

Het LETS-systeem

Toos Groen legt uit hoe het systeem werkt. “Iedere LETS heeft zijn eigen rekeneenheid, een denkbeeldige muntsoort. In Tiel werken we, hoe kan het anders, met flippen. Stel dat de goot van ons huis schoongemaakt moet worden. Als je geen ladder hebt of niet durft te klimmen, moet je daar iemand voor charteren. Een bedrijf of ZZP-er rekent met gaan en komen daar al snel een flink bedrag voor. Wij kiezen er dan voor om dit karwei bekend te maken tijdens bijvoorbeeld onze maandelijkse kLETScafé bijeenkomst of plaatsen het op het deel van de website, dat speciaal voor leden gereserveerd is. Een lid die dat karweitje kan en wil uitvoeren en het benodigde materiaal heeft, neemt contact met mij op en in overleg wordt de prijs bepaalt. Dat kan een vergoeding in flippen per uur zijn, maar ook een afgesproken aantal voor het karwei of dienst. Ik betaal dat uit mijn saldo aan flippen. Ik mag daarbij tot een afgesproken aantal flippen rood staan of een positief saldo hebben. Een flip is ruwweg een euro waard. Uurtarieven liggen afhankelijk van het karwei of de dienst veelal tussen de 5 en 10 euro.”

Wil je voorbeelden van werkzaamheden? Toos: “Onderhoudswerk en schoonmaakwerk aan huis en tuin, kleding herstellen, helpen bij computer vragen of problemen, de administratie verzorgen, boodschappen doen, een cursus geven, oppassen op kinderen, een taart bakken en tal van andere zaken, die je zelf niet kunt of waarbij je graag wat hulp hebt. Ook kun je overtollige of zelfgemaakte spullen aan de leden te koop aanbieden of juist te koop vragen. Steeds komt er geen cent aan te pas, Je betaalt met het tegoed dat je bij elkaar gesprokkeld hebt door voor andere leden iets te doen. Wanneer je wat langer lid bent, weet je meestal wel wie je voor een bepaald karweitje of dienst kunt vragen. 100 procent slagingskans heb je niet, maar er blijkt heel veel mogelijk. Er zit in onze groep veel talent op een heel verschillende terreinen. Via het LETS-systeem kun je flink geld besparen. Dat is belangrijk. Maar daarnaast is het ook ontzettend leuk en het geeft voldoening wanneer je elkaar met gesloten beurzen via dit ruilsysteem kunt helpen.”

Gezellig en sociaal

Elly vult aan: “Los daarvan is het ook een sociaal gebeuren. Het levert je leuke contacten op. We vormen met elkaar naast een ruilgemeenschap ook een hele gezellige club van gelijkgestemden. Met de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in het maandelijkse kLETScafé, daar komen deals tot stand maar nodigen we ook wel sprekers uit. Duurzaamheid en ‘consuminderen’ zijn bij ons daarbij belangrijke thema’s. Ieder jaar hebben we ook een gezamenlijke picknick en gaan we gezellig eten van zelf meegebrachte gerechten. “

Nu gratis lid worden

Elly: “Door de jaren heen zijn er steeds zo’n veertig personen of gezinnen lid. Maar dat zien we graag wat meer worden. Iedereen kan lid worden. Ook de mensen, die denken dat ze niets te vragen of aan te bieden hebben. Dat dat niet zo is, ontdek je al snel als je even meedraait. Als je je voor het eind van dit jaar aanmeldt, is het lidmaatschap voor 2019 gratis. Je krijgt bovendien direct vijf flippen op je rekening gestort zodat je meteen kunt gaan handelen. Wel wordt maandelijks twee flippen van je rekening afgeschreven om het werk te vergoeden dat nodig is om de organisatie draaiend te houden.

Op onze website www.letstiel.nl staat meer informatie en onze contactgegevens. Informatie vind je ook op facebook https://nl-nl.facebook.com/LETSTiel en op twitter : https://twitter.com/LETSTIEL1. Je bent ook welkom bij onze maandelijkse bijeenkomst in het kLETS-cafe. De eerstvolgende keer is dat op 21 november in de vroegere Montessorischool, Neerijnenlaan 1 in Tiel. We zijn daar van 19.30 tot 21.30 uur.”

  juni 2001

april 2007

  juni 2007

  april 2011

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights