Jeu-de-boulers houden van het goede des levens

De leden van de Tielse jeu-de-boulesvereniging De Teerling langs de Laan van Westroyen zijn mensen die van het goede des levens houden. Dat kun je bij wijze van spreken met je ogen dicht merken als ze de opening van hun nieuwe speelhal vieren. Het glas witte wijn – maar het kan ook champagne geweest zijn – wordt gezamenlijk met meer dan honderd belangstellenden onder wie wethouder Carla Kreuk geheven.

En na afloop van de gebeurtenis is er een lekkere barbecue. Slechts een handjevol is dan al naar huis. In de kantine is het een gezellige boel wat ook zeker komt door de populaire Nederlandstalige muziek van Frans Duijts consorten. Als de barbecue de nazit mag heten dan is opvallend dat het zo´n gemêleerd gezelschap van mannen en vrouwen is. En er zijn ook een paar jongeren van zo rond de vijftien jaar aanwezig. Secretaris Jan Jansen (84) zegt dat er 40 procent vrouwen zijn. Dat maakt er al gauw een grote gezellige huiskamer van. De voormalige marechaussee Jansen heeft nog een betekenisvol percentage. ´Negentig procent zijn 65-plussers´. Geen wonder dat je hier onder deze mensen zoveel levensgenieters ziet. De uitdrukking is niet voor niks ´het leven is kort´. In het afgelopen jaar stierven drie leden. Jansen draait er niet omheen. Voorzitter Ed Roelofs (62) zegt dat dan ook geprobeerd wordt leden van een jaar of dertig/veertig aan te trekken. Dan kunnen die behalve wedstrijden spelen wellicht in de toekomst ook eens een bestuursfunctie vervullen. Van de 100 leden doen er 35 aan wedstrijden mee.

Praten met de goedgemutste Jansen en Roelofs poetst veel blinde vlekken weg uit het brein van iemand die zijn leven lang alleen maar in en langs voetbal- en hockeyvelden gezworven heeft. Wie weet bijvoorbeeld dat die jeu-de-bouleballen na een stevige worp vele meters hoog kunnen zeilen? De ruimte van de nieuwe speelhal waarin de wedstrijden plaatsvinden is dan ook vele meters hoog. De meesten onder ons kennen het jeu de boules immers toch alleen maar van beelden van een of ander Frans parkje en daar zie je ze nooit zo hoog gaan. Uitkijken is het toch ook wel, helemaal ongevaarlijk is het ook weer niet.

Van de teerling (met drie dobbelstenen hetzelfde getal gooien) staat er nu de eerste fase van de speelhal en bijgebouwtjes. ´Boulodrome´ is er het Franse woord voor. Uit eigen middelen en met eigen ´vaardige handen´ kon veel gedaan worden. Er werden ook subsidies verkregen zoals van het fonds van het Oud Burgermannen en Vrouwenhuis. Voor de tweede en derde fase van de bouw is een subsidie bij de gemeente aangevraagd. Dat zal wel goed zitten te horen aan het speechje van de wethouder Carla Kreuk die veel waardering had voor de eigen inbreng van de leden. De bestuursleden Jansen en Roelofs benadrukten het feit dat de meeste leden gekenmerkt kunnen worden als bescheiden mensen die vaak een beroep in de bouw hadden – of hebben – en zoveel van de nieuwe hal zelf konden realiseren.

De meeste leden weten niet van elkaar wat ze in hun werkzame leven deden. Wie weet dat er een ´prof in de chemie´ bij zit en een helikopterpiloot? Jansen verzoekt om van die piloot niet te schrijven dat dat Roelofs is…

Voor twee mannen was zaterdag heel veel belangstelling, dat waren Jan van den Heuvel (95) en Rinie van Hensbergen (70). Zij stonden aan de wieg van de Teerling nu al weer meer dan dertig jaar geleden. Ze waren ook jarenlang voorzitter en spanden zich bovenmenselijk voor de vereniging in. Jan ´gooit´ nog steeds (evenals dansen ), Rinie werd twee jaar geleden door een herseninfarct getroffen en kon niet meer aan de sport meedoen – maar hij is wel vaak aan ´de Laan van Westroyen´ te vinden. Nog een weetje – veel Teerling-leden hebben in een eerder leven gevoetbald.

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2018/06/pannenbier-bij-uitbreiding-de-teerling/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights