Spelen met keien in Ophemert

Zaterdag organiseerde de Betuwse Historische Tractoren Club haar traditionele Keientrek wedstrijden. Leden maar ook andere bezitters van historische tractoren konden de trekkracht van hun oude beestje in een wedstrijd tegen elkaar in verschillende categorieën uitproberen. De keien zijn in feite enorme betonblokken die in gewicht variëren van 250 tot wel 1500 kilo per stuk en aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Doel is om in verschillende klassen uit te maken wie het beste presteert. Ieder die de keien over de baan van 100 meter weet te slepen, gaat zolang er tegenstanders zijn over naar de volgende ronde. Maar dan wel nadat een enkele hinderden kilo’s zwaardere extra kei aan het treintje van keienis bevestigd. Haalt niemand de 100 meter dan wint de deelnemer die de grootste afstand heeft afgelegd. Maar winnen is niet belangrijk. De winnaars gaan evenals alle deelnemers naar huis met een eenvoudig herinneringsvaantje. Het gaat om het meedoen, het plezier en het onderlinge contact.

Een van de deelnemers is Dick Gijsberts uit Lienden. Hij heeft kort geleden een 120 Pk sterke Volvo tractor uit 1968 gekocht. DE historische tractorziet er nog goed uit en heeft een stevige veiligheidskabine, waar zelfs verwarming inzit. Dick wil de trekkracht van zijn nieuwe aanwinst eens uitproberen. Die blijkt prima. De eerste ronde legt hij met zes betonblokken achter de trekker al zigzaggend moeiteloos af. De volgende ronde met nog een extra zwaar blok lukt dat niet meer. Dat heeft minder te maken met de trekkracht van de trekker maar met de modderige ondergrond, het gewicht van de tractor en het profiel en breedte van de banden. De tractor slaat niet af , de wielen blijven draaien, maar de combinatie komt niet meer vooruit.

Keientrek lijkt op het zogenaamde trekkertrek of tractor pulling, waarbij zwaar beladen sleepwagens voortgetrokken moeten worden. Tracktor pulling gebeurt met moderne tractoren en zelfs met speciaal daarvoor gebouwde machines met extra krachtige motoren. Het is ook veel commerciëler dan keientrek.

Bestuurslid Kees Dordmond tekent voor de organisatie van het evenement in Ophemert. Kees: “Het is nu de achtste keer dat we dit organiseren. De betonnen keien hebben we zelf gemaakt. Ik denk dat wij in Nederland de eerste waren die met keientrek begonnen zijn. Nu wordt het op nog enkele andere plaatsen ook gedaan. Het gaat vooral om het plezier. Het is leuk voor de deelnemers om te doen en aantrekkelijk om naar te kijken.” Dat het leuk is om naar te kijken kan ik beamen.

Kees en zijn helpers hebben duidelijk ervaring met de organisatie. Alles verloopt soepel en snel. Die snelheid maakt het voor toeschouwers extra attractief. ER zijn vrijwel geen wachttijden. Daardoor is het leuk om naar dit spel, want dat is het eigenlijk, te kijken. Zodra een deelnemer vastgelopen is of de finish haalt, is een grote tractor direct ter plaatse om het keientreintje terug te brengen naar de startplaats . Die tractor wordt direct gevolgd door een tweede die het parcours gelijk maakt en aanrolt. Want iedere deelnemer moet natuurlijk wel dezelfde kansen hebben.

Na afloop is het parcours een groot modderveld waar geen grassprietje meer te zien is. “Geef niets” reageert Jan Leenders, “inzaaien hoeft niet. Over twee weken is het gras helemaal terug en zie je er niets meer van. Jan is secretaris van de vereniging, maar is vandaag barman in de drankentent. Samen met de hamburgerbakker, doet hij goede zaken.

zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2018/08/historische-oogstdag-ophemert-door-bhtc/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights