Inge Joustra (ProTiel) sluit zich aan bij de fractie van de Partij van de Burgers in gemeenteraad Tiel

Door Bert Leenders op woensdag 11 oktober 2017, geplaatst in Politiek, Nieuws. In 2001 bij een oprichtingsbijeenkomst met Inge Joustra zittend / middenIn 2001 bij een oprichtingsbijeenkomst met Inge Joustra zittend / midden

Inge Joustra (ProTiel) heeft besloten niet langer in haar eentje als Pro-Tiel raadslid in de gemeenteraad te blijven functioneren. Zij was een van de oprichters en steeds actief bij de partij betrokken. Door het vertrek van Mustafa Aliskan eerder dit jaar was zij het enig overgebleven raadslid. Omdat zij daarnaast slechts terug kon vallen op een steunfractie van 3 personen heeft zij zich aangesloten bij de Partij van de Burgers (PvdB).

ProTiel was in 2002 de eerste en enige lokale partij, die in Tiel mee deed aan de gemeenteraadsverkiezingen. Tiel kwam toen landelijk in het nieuws doordat de nieuwe partij toen met acht zetels meteen de grootste partij in de gemeenteraad werd. De partij eiste en kreeg direct bestuursverantwoordelijkheid met twee wethouderszetels. Opvallend was dat de partij brak met de gewoonte van vrijwel alle partijen om uit eigen gelederen wethouders voor te dragen. Via een advertentie werden geschikte kandidaten opgeroepen zich te melden. Zoals het zo vaak gaat met nieuwe partijen kon ProTiel de hoge verwachtingen niet waarmaken. Gebrek aan kennis en ervaring en onderlinge verdeeldheid zorgde er voor dat de partij bij iedere volgende raadsperiode een stuk kleiner werd. In 2014 behaalde de partij nog slechts twee zetels. Nadat Mustafa Aliskhan eerder dit jaar uit de partij stapte, was Inge Joustra de enigste vertegenwoordiger van ProTiel in de raad. Bovendien was ook de steunfractie bijna gedecimeerd. Zij heeft daarom besloten zich aan te sluiten bij de PvdB. De programma’s en de praktische opstelling van PvdB en ProTiel verschillen in de praktijk weinig. De PvdB krijgt er een ervaren en betrokken raadslid bij, die mede door haar maatschappelijke activiteiten in heden en verleden goed past binnen het team van de PvdB. Door haar overstap krijgt de PvdB met 5 zetels evenveel mensen in de raad als de PvdA en de VVD en behoort nu tot de drie grootste partijen. De gemeenteraad telt door de overstap toch altijd nog 10 groeperingen waaronder 4 eenmansfracties.

ProTiel is niet blij met het besluit van Joustra om haar zetel mee te nemen naar de Partij van de Burgers. Daardoor verliest de partij haar laatste zetel in de raad en in de verschillende raadscommissies. Letterlijk zeggen zij in het persbericht: ‘Als medeoprichtster van ProTiel hadden wij mogen hopen dat mevrouw Joustra in de geest van de partij zou handelen en niet in haar eigen belang zou blijven kleven aan het raadspluche’. De partij is het met Joustra eens dat vier lokale partijen wat te veel van het goede is. Een door ProTiel geëntameerde fusiepoging eerder dit jaar leidde echter niet tot een bundeling van krachten. Ondanks het feit dat de partij niet meer in de vertegenwoordigende organen van de gemeente aanwezig is, stelt het bestuur in het persbericht, dat zij de politiek in Tiel actief blijven volgen. Waar nodig zal men door het indienen van bezwaarschriften de besluitvorming in de door ProTiel gewenste richting proberen te beïnvloeden. De partij kondigt ook aan in 2018 opnieuw aan de gemeenteraadsverkiezing te willen meedoen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights