Tiel bezuinigt op evenementen

Door Bert Leenders op donderdag 15 september 2016, geplaatst in Politiek, Nieuws.

Tiel  afficheert zich graag als evenementenstad. Ieder jaar zijn er tal van grote en kleinere evenementen. Die kosten de gemeenten tot nu toe bijna 900.000 euro per jaar. Dat mag wel een tandje minder vindt de raad. De gemeente wil nu de subsidies en sponsorbijdragen voor evenementen in stand houden maar flink bezuinigen op de kosten die zij zelf voor de evenementen maakt.

Bijna 900.000 Euro voor evenementen voor een stad als Tiel is  een enorm bedrag. Bij nadere beschouwing blijkt dat de gemeente de evenementen (in 2015) slechts met een bedrag van 143.000 rechtsreeks steunt met  subsidies en sponsorbijdragen. De rest van het bedrag, 738.000 euro, bestaat uit kosten die de gemeente zelf maakt zoals ambtelijke ondersteuning, verlenen van vergunningen en  uitgaven voor het plaatsen van afzettingen, bewegwijzering, reiniging van terreinen, energie en watervoorziening, veiligheid  en nog veel meer. Aanvankelijk wilde de gemeente het bezuinigingsbedrag van 70.000 euro voor de helft ten laste laten komen van de subsidies voor de evenementen. De organisatoren van de evenementen hebben zoals viel te verwachten hier fel tegen  geprotesteerd. Zij vragen zich af of Tiel nog wel een evenementenstad wil zijn. Zij vinden dat de ambtelijke kosten in omvang en tarief per uur  onevenredig hoog zijn en denken dat ook andere kosten die de gemeente in rekening brengt goedkoper moeten kunnen. De gemeente koestert de evenementen en is de organisatoren tegemoet gekomen, door de subsidies en sponsorbedragen in takt te laten en vooral te bezuinigen op de gemeentelijke ondersteuning en de door de gemeente te leveren diensten. Als tegenprestatie zullen een aantal evenementen diensten en voorzieningen, die de gemeente verzorgde, nu zelf moeten gaan uitvoeren. Binnenkort wordt de notitie waarin ook een gedetailleerd overzicht van alle kosten en subsidies is opgenomen behandelt door de Gemeenteraad. 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights