Gaat Tiel op slot?

Opiniebijdrage Peter Schipper.

Veertien dagen geleden tipte iemand mij: “Weet je dat de steeg bij de oude sjoel (nu moskee) aan de Agnietenstraat is afgesloten met een hangslot?” Ik ben erheen gefietst en inderdaad het hek was op slot. Nu kun je deze steeg op twee manieren betreden: vanaf de St. Agnietenstraat en vanaf de Koninginnenstraat, maar ook daar belet een afgesloten hek je de toegang. Daarop ben ik verhaal gaan halen bij de eigenaar van de computershop op de hoek. Hij vertelde mij dat hij de sloten had bevestigd en dat dit gebeurd was in overleg met de gemeente Tiel en de wijkagent. Reden was dat er gedeald werd en er rotzooi lag. Dan denk ik: pak dan de oorzaak aan en streef naar verwijdering van de coffeeshops uit het centrum. Navraag leerde dat de wijkagent er niets van wist. De gemeente Tiel was wat ingewikkelder: ik werd doorverwezen naar de wijkregisseur centrum. Ook deze ambtenaar was niet op de hoogte, maar beloofde de zaak uit te zoeken.

Twee dingen. Hoe is het mogelijk dat in Tiel de stegen, immers de haarvaten van de oude stad en vaak verrassend om door te lopen, afgesloten worden? Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Drie andere stegen ondergingen hetzelfde lot. Ten tweede: mag een particulier zo maar eigenhandig een stuk openbare weg afsluiten? Nee, natuurlijk mag dat niet; alleen de gemeenteraad kan uiteindelijk een stuk weg aan de openbaarheid onttrekken.

Dit alles getuigt van een grote politieke en ambtelijke nonchalance! De politiek interesseert historie niet echt en de ambtelijke afdeling die verantwoordelijk is voor monumenten merkt weinig (ambtenaren wonen vaak niet meer in Tiel) en heeft slappe knieën als het op handhaving aankomt. Particuliere initiatiefnemers, zoals de vereniging Waardevol Tiel, krijgen vaak geen gehoor. Neem bijvoorbeeld de illegale verbouwing van een gemeentelijk monument aan de Oliemolenwal / hoek Oliemolensteeg. Anderhalf jaar geleden wees Waardevol Tiel per brief op deze niet wettelijke verbouwing, waarop volgens de eigen monumentenspelregels sancties staan. De vereniging heeft geen antwoord ontvangen. Aan het Hoogeinde staat het oude weeshuis (16e eeuw, verbouwd eind 18e eeuw) met een monumentale stoep die afgesloten werd met een sierlijk hek. Dit hek hing eerst zieltogend op z’n fundamenten en verdween toen uit het straatbeeld. In de Weerstraat staat op nummer 39 een gemeentelijk monument. De struiken groeien uit de dakgoot, die zo verrot is dat het niet denkbeeldig is dat vandaag of morgen stukken op voorbijgangers vallen.

Monumenten dragen bij aan de totale uitstraling van een stad. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een stad met een goed verzorgd historisch straatbeeld aantrekkelijker is om te bezoeken, te winkelen en te recreëren dan een gemeente met straten waarin panden in nietszeggend monotoon modernisme staan te treuren.

Enkele weken geleden publiceerde het weekblad Elsevier zijn jaarlijkse overzicht van de beste woonplaatsen in Nederland, die op elf punten werden onderzocht. Nieuwsgierig zocht ik naar de ranking van mijn stad. We hebben 355 gemeenten in Nederland en Tiel staat op plaats 348. Hoe is het mogelijk mijn Tiel zevende van onderen, te midden van notoire achterstandsgebieden als Noordoost Groningen en Zeeuws Vlaanderen! Eén van de punten waarop Tiel abominabel slecht scoort is de gebouwde omgeving waaronder met name de concentratie van monumenten, aantrekkelijke woonhuizen en tevredenheid van bewoners met hun buurt.

Gemeente Tiel let op je historische dimensie, recht nou eens een keer de rug en ga handhaven! Anders hebben we straks weinig gave monumenten meer en is het wachten op de volgende steeg of straat die op slot gaat.

Peter Schipper

PS: mail mij eens uw mening. Dat kan op: pschippertiel@gmail.com

Samen staan we altijd sterker.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights