Tielse oorlogsgeschiedenis in Opheusdens (tijdelijk) museum

 

De entree van het tijdelijk museum in Opheusden (Foto Emile Smit)

Op zaterdag 5 september vond aan de Beukenlaan 5 in Opheusden eindelijk de officiële opening plaats van het Museum Betuws Oorlogsverleden, dat daar tot 1 november op woensdagmiddag en op zaterdag te bezoeken is.

Dit museum is een initiatief van de historische verenigingen in de regio (Tiel, Kesteren, Geldermalsen, Culemborg). Die werken hiervoor al samen sinds in december 2017 duidelijk werd, dat de provincie Gelderland voor het verlenen van subsidie bij de 75-jarige herdenking van de bevrijding een duidelijk overzicht van activiteiten wilde. Voor Tiel en omgeving geldt eigenlijk, dat bij landelijke en provinciale herdenkingen het westelijk rivierengebied vaak vergeten wordt, terwijl daar in de periode september 1944 tot mei 1945 hevig gevochten is en veel werd geleden.

In 2018 gingen de verenigingen samenwerkten in de werkgroep Frontgebied West-Betuwe en sinds april 2019 in de Stichting Betuws Oorlogsverleden. Eigenlijk wilde men vier dingen:

De reizende tentoonstelling in het RAR (Foto RAR)
  1. Een ‘reizende tentoonstelling’ van twaalf banners die snel op scholen, in dorpshuizen, bibliotheken en elders gebruikt zou kunnen worden. Die tentoonstelling is midden 2019 gereed gekomen en is bijvoorbeeld in februari-maart 2020 te zien geweest in het Regionaal Archief Rivierenland.

  2. Lessen en lezingen over de oorlogsgeschiedenis op scholen en voor verenigingen die daar in geïnteresseerd zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld gastlessen gegeven op de Mauritsschool in Tiel-West.

  3. Een degelijk historische onderzoek in de geallieerde en Duitse oorlogsarchieven in Kew en in Freiburg.

  4. Een tijdelijke expositie van voorwerpen ergens in het werkgebied.

Tekstbord Oorlogsmisdaden (Foto Sylvia Teunissen)
Gastles op de Mauritsschool (Foto Jantine Bouman)

De tijdelijke expositie werd begin 2020 mogelijk door een kantoorruimte te huren in Opheusden. Er was royale medewerking van de Gemeente Neder-Betuwe en verzamelaars uit de regio brachten materiaal bij elkaar. Sem Arends uit Opheusden was de drijvende kracht achter die expositie, maar uit alle plaatsen – dus ook uit Tiel – werden spullen aangedragen. Het werd een mooie opstelling met een heldere lijn er in.

Impressie van de opstelling in Opheusden (Foto Emile Smit)

De opening van het tijdelijk museum was gepland op vrijdag 13 maart 2020. Juist de avond vóór de opening kwamen de eerste beperkende coronamaatregelen en vanaf 15 maart moesten alle musea in Nederland sluiten. Het Betuwse museum ging dicht op de dag, waarop het geopend zou worden.

Maandenlang lagen alle activiteiten van de stichting stil. Hele series lezingen die voor april en mei in de agenda stonden werden afgelast en de reizende tentoonstelling kon ook nergens meer geplaatst worden. Pas vanaf 1 juni waren er weer mogelijkheden.

Op 5 september heeft burgemeester Jan Kottelenberg van de gemeente Neder-Betuwe de expositie in Opheusden dan eindelijk officieel geopend. Deze is beslist de moeite van een bezoek waard. Veel materiaal laat de gebeurtenissen in de omgeving zien zoals de evacuatie van Tiel, de beschietingen van over de Waal en de (late) bevrijding in mei 1945. Maar ook de algemene dingen als persoonsbewijzen, bonkaarten, Betuweboekjes vormen het beeld van een regio in een zware tijd.

Comments
Loading...