Omkijken: Lingemeren ´parel´ in de Betuwe

Of je water ziet branden. Het Liendens/Echtelds recreatie- en woonprojekt Lingemeren (vroeger Liendebos) wordt genomineerd voor de Gelderse prijs Landschap Nieuwe Stijl.

Het wordt genomineerd door de Belangengemeenschap (vooral de bewoners) en de ontzander K3.

Er is een tijd geweest dat zwaarwichtige bewindslieden probeerden de permanente bewoning van de bungalows daar te verbieden. Want het was illegaal. De bungalows waren een stuk goedkoper dan gelijkwaardige huizen op gewone gemeentelijke locaties. Het zou een scheve situatie geven.

Dat is allemaal voorbij. Er is een nieuwe tijd aangebroken. ´Nieuw Landschap´, zo wordt Lingemeren genoemd. In ronkende reclameteksten worden zelfs termen gebruikt als lustoord en parel in de Betuwe.

Historie

Luchtfoto Liendebos in 1975

Liendebos in 1975

 

Voor het begin van de historie moeten we vijftig jaar terug in de tijd. Op de agrarische grond daar had je het mooie buurtschap Medel (dat grensde aan Tiel) en de Liendense Kamp op Liendens/Echtelds grondgebied. Op de Kamp mocht een ontzander aan de slag. Aan het meertje dat zo ontstond werd een camping aangelegd. Dat was het ´Liendebos´. Ook vanuit de omringende plaatsen gingen mensen er graag zonnen en zwemmen.

Dertig jaar geleden kregen de huurders van een stukje grond op de camping voor hun caravan te horen dat ze moesten verdwijnen. De ondernemers hadden grote plannen. Honderd mooie woningen of een meervoud daarvan wilden ze er bouwen. Soms lieten die plannenmakers zich zien op het ´Lingemeer´, een nieuwe naam. Ze waren er voor een klein feestje rond een hoogste punt of iets dergelijks. Van vertegenwoordigers van de media moesten ze niet veel hebben. Die schreven immers dat er wél permanent gewoond werd en dat dat onrechtmatig en onrechtvaardig was. En weg waren die mannen dan al weer gauw met hun grote BMW´s en Volvo´s, richting zuiden. Bij de gemeente moesten ze gegadigden voor de huizen vanzelfsprekend zeggen dat permanente bewoning verboden was. Maar de gemeente (Lienden vooral) trok zich daar nauwelijks iets van aan. Het grote projekt gaf interessante drukte op het gemeentehuis en zorgde voor meer aanzien in het Rivierenland. Het werd een jarenlang zet en tegenzet van ondernemers, gemeente, provincie, rijksoverheid én bewoners. Maar zelfs staatssecretarissen en ministers konden geen eind maken aan de illegale bewoning. Daarom veranderden ze het beleid maar. Lingemeren werd het sjiek klinkende ´Landschap Nieuwe Stijl´. Het is wennen.

 
Het Lingemeer in 2002

 
Ontgraven in 2016 gezien vanaf de Ommerenveldseweg

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights