Toekomst Fruitcorso veilig gesteld

Toegangsprijs weerhoudt publiek niet van Fruitcorso

Link naar 3 fotoalbums onder de tekst

Het 58e Fruitcorso in Tiel is meer dan geslaagd. Het weer was prachtig, de mozaïeken en wagens schitterend en vooral – heel belangrijk – er was veel publiek.

“Vorig jaar was het llemaal de vraag hoe verder te gaan. Kunnen we het nog wel georganiseerd krijgen en hebben we de financiële middelen wel? Zondag 16 september om 16.00 uur kunnen we zeggen dat het zo is. We hebben de begroting dicht. We kunnen door met het organiseren van dit prachtige fruitfeest.” Zo begon Rian Verwoert de voorzitter van de stichting Vierstromenland zijn traditionele maar ook enthousiaste toespraak, voordat hij begon aan de prijsuitreiking.

Toen de corsovoorzitter deze woorden uitsprak, wist Verwoert nog niet precies, hoe de eindafrekening er uit ziet maar dat er een positief saldo is, lijkt wel zeker. Zaterdag passeerden er maar liefst 40.000 bezoekers de toegangspoorten. De tribune voor betalende bezoekers was een dag eerder al uitverkocht. Langs de route stonden overal de mensen drie en op veel plaatsen zelfs vijf of meer rijen dik. En heel belangrijk: De vele mensen die ik sprak waren dik tevreden met de sfeer en vooral ook onder de indruk van de mooie wagens.

Het Corso by Night

Het Corso by Night bleek een gouden greep. Langs de route stonden veel mensen. De tribune was minder goed gevuld. Het was een aparte ervaring om de wagens in het donker met verlichting per wagen voor bij te zien komen. Voor de bouwers was het nieuw om naast de bouw van een mooie wagen ook te zorgen dat deze sfeervol maar ook goed verlicht was. Niet iedereen was daar nog even goed in geslaagd. Maar de ervaring en de goede voorbeelden die er wel waren en extra instructie bijeenkomsten zullen er ongetwijfeld voor zorgen dat de kinderziekten volgend jaar nagenoeg verdwenen zullen zijn. Belangrijk was dat de bezoekers het de moeite waard vonden en voldaan naar huis toe gingen. Fijn was ook dat er tijdens de rondrit geen haperingen waren en de tweede ronde langs de tribunes en een deel van de route direct aansloot bij de eerste ronde. ’s Middags lukte dat mede door een klein mankement aan de wagen van Zoelen wat minder.

Bij de jeugdwagens was in de ogen van een speciale deskundige driemansjury De wagen van Tiel het mooist en duidelijk uitgelicht. Hierdoor bleven de kleuren goed zichtbaar. D tweede en derde prijs waren voor Drumpt en Culemborg. Bij de grote wagens was de wagen van Kerk-Avezaath goed en duidelijk uitgelicht. De juryleden zagen ook dat de verlichting op deze wagen sfeervol was, paste bij het historische thema en diepte schiep. De tweede prijs was voor Neerijnen, dat met vuurwerk, en stromend water voor een opvallend effect zorgde. Maas en waal werd goede derde.

 

De overige prijzen

Na de eerste rondgang dachten veel bezoekers dat het spannend zou worden tussen Buren en Culemborg. Dat bleek niet het geval. Culemborg werd door de jury op alle aspecten een klein beetje beter beoordeeld met als eindresultaat 320 punten. Buren werd met in totaal 28 punten minder vierde. De tweede plaats was Maas en Waal en de derde voor Drumpt. Het publiek oordeelde wat anders. Buren werd eerste en kreeg met 228 stemmen ruim 100 stemmen meer dan Culemborg. Maar dat was nog altijd goed voor een fraaie tweede plaats. Drumpt werd met 80 stemmen een goede derde.

Bij de jeugdwagens werd Geldermalsen met 282 punten eerste. Culemborg eindigde als een goede tweede en derde werd Zoelen. Het totale overzicht van alle scores in totaal en per beoordelingsonderdeel vindt u verderop in dit artikel. Grote pechvogel was dit jaar Geldermalsen. De wagenbouwers hadden geen tijd meer om de laatste stukjes te beplakken en enkele wel beplakte stukjes toonden sporen van haast. Los daarvan kwam de wagen ook iets te laat bij het expositieterrein aan wat resulteerde in 13,1 strafpunt. Ook de jeugdwagen van Geldermalsen had pech. De mooie zwaan die samen met enkele vissen de wagens trok brak naar Tiel af wat extra vertraging veroorzaakte. Ook zij waren te laat en kregen strafpunten. Niettemin waren de hoge scores voor vorm, kleur, gebruikte producten en het beeld op het parcours goed voor de eerste prijs. Dat was een mooie pleister op de wonde. Culemborg werd bij de jeugd tweede en Zoelen derde.

Het publiek was het grotendeels met de jury eens. Ook hier werd de Jeugdwagen van Geldermalsen eerste, Tiel tweede en Zoelen derde.

De Teun Luiendijkprijs voor innovatie werd dit jaar niet toegekend. De vele vernieuwingen en technische snufjes maken het moeilijk om nog met grensverleggende nieuwigheden te komen. Nieuw en gedurfd was vond ik niettemin de vormgeving van de wagen van Maas en Waal. Die wagen verraste door de totaal verschillende voor- en achterzijde. Verrassend was ook de fontein, het stromende water de fontein op de wagen van Neerijnen.

Nieuwe wisseltrofee

Omdat Buren vorig jaar driemaal op rij de fruittoef, de wisselprijs voor de winnende wagen won, kwam de loden fruittoef definitief in handen van deze corsoclub. Die trofee was gemaakt door Pieter van den Burg. George Brand, die sinds een jaar weer terug is in het bestuur van 4-Stromenland ontwierp een nieuwe wisseltrofee. Hij sneed uit piepschuim een prachtige juichende Flip, die vervolgens in brons gegoten werd. De nieuwe trofee past prima bij Tiel en het Rivierenland.

De Mozaieken en de tentoonstelling

De wagens voorbij zien trekken moet je niet willen missen. Dan krijg je het beste totaal beeld en zie je de figuranten op en rond de wagen het beste. Culemborg zorgde voor totaal theater met de ruim twintig boze vrouwen, die luidkeels en met niet mis te verstane gebaren protesteerden tegen het afnemen van de vrijheid in 1650 om zelf een molenaar te kiezen. Ook de kleding van de woedende vrouwen en de handwagens hielpen mee om je even in de 17e eeuw te wanen. Ook de figuranten op en rond de wagen van Kerk-Avezaath, zorgden samen met een reuze kaas en een ouderwetse melkrijdersauto voor een passend decor van de melkfabriek, die de wagen uitbeeldde.

Maar wil je alle details, de veelheid aan gebruikte producten en de prachtige kleurrijkdom goed beoordelen, dan moet je ook naar de tentoonstelling. Dat deden zondag vele duizenden bezoekers. Om 10.00 konden de fotografen even ongestoord hun gang gaan. Maar al snel werd het steeds drukker. ´s Middag kregen de mensen die vanaf de Buurse Poort het tentoonstellingsterrein betraden het advies om links af richting de Veemarkt te gaan omdat de rechterzijde overvol was. Het publiek genoot van de prachtige wagens.

Pluspunt van de opstelling aan de Veemarktzijde van de gracht was dat de Mozaieken nu een geheel werden met de tentoonstelling van de corsowagens. Zij vormden een attractie op zichzelf maar vormden ook een prachtig decor voor de corsowagens.

De publieksprijs bij de mozaïeken ging naar de JP van den Bentstichting met Aapelpop. Eerder werd al bekend dat KTSM de winnaar was, gevolgd door Corsokwartet en RSG Lingecollege.

Bezoekers genoten met volle teugen van alles van alles wat het corsoweekeinde bood. De standhouders op de corsobraderie deden goede zaken. Datzelfde gold voor het foodtruckfestival op het Kalverbos en het programma op het Zinderpodium daar. Tot ver in de avond bleef het gezellig druk op het Kalverbos.

Wielerronde geen succes

Wat velen vooraf al vreesden werd bewaarheid. De corso wielerronde werd geen succes. Daar was vrijwel geen publieke belangstelling voor. Sneu voor de organisatoren en de deelnemers. Onder het corsopubliek bevinden zich kennelijk weinig fanatieke wielrenliefhebbers. Alleen de echte grote namen zijn in staat publiek te trekken en die waren er niet. De tijd dat een aantal lokale bestuurders op de fiets publiekstrekkers waren ligt ver achter ons. Dit onderdeel zullen we volgend jaar dus waarschijnlijk niet meer terugzien.

Opvallend tijdens het corso was de eensgezindheid, de goede verhouding en het vertrouwen tussen hoofdbestuur en wagenbouwers. Het bestuur kreeg veel lof voor alle vernieuwingen en hun tomeloze inzet om het corso tot een succes te maken. De 58e editie kan de boeken in als zeer geslaagd en met veel beloften voor de toekomst.

album corsostoet: https://detielenaar.nl/nieuws/2018/09/fruitcorso-stoet-fotoalbum/

album corso by night: https://detielenaar.nl/nieuws/2018/09/fruitcorso-by-night-fotoalbum/

album Corso zondag: https://detielenaar.nl/nieuws/2018/09/fruitcorso-zondag-fotoalbum/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights