Nieuws van en over de gemeente Tiel editie 16 januari 2018

Door Bert Leenders op dinsdag 16 januari 2018, geplaatst in Openbare ruimte, Politiek, Nieuws.

Tankstation op Havendijk blijft nog even

Volgens de plannen zou Van Dijkhuizen in 2017 stoppen met de verkoop van benzine aan de Havendijk. De gemeente wil op die plaats waar de vroegere busgarage stond appartementen laten bouwen. Als compensatie voor de sloop van de garage, het verplaatsen van het benzinestation en het saneren van de grond, mag Van Dijkhuizen een autobrandstofstation bouwen aan de westzijde van de industrieweg en betaalt de gemeente een bijdrage in de kosten van sloop, nieuwbouw en verhuizing. Tegen de vestiging van dit tankstation heet de vereniging waardevol Tiel bezwaar gemaakt en is vervolgens in beroep gegaan bij de Raad van State. De vereniging vindt een tankstation op die plaats een ernstige aantasting van het nu nog landelijke gebied nabij de Dode Linge. Daardoor is de uitvoering van de verplaatsing en grondsanering in afwachting van de uitspraak van de Raad van State vertraagd. In een voorlopige uitspraak heeft de Raad van State het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan namelijk geschorst. Binnenkort vindt de bodemprocedure plaats en wordt duidelijk of het tankstation er mag komen.
Van Dijkhuizen heeft het vroegere busstation inmiddels gesloopt. Maar krijgt van de gemeente toestemming om voorlopig aan de Havendijk nog autobrandstof te blijven verkopen. Voor 1 mei van dit jaar moet het benzinestation weg zijn en moet Van Dijkhuizen voor 1 november de grond gesaneerd hebben.

Geen profronde meer

De profronde zullen we vanaf dit jaar moeten missen. De organisatie, de stichting wielerpromotie Rivierenland kampte in toenemende mate met een gebrek aan vrijwilligers om dit voor Tiel en de regio belangrijke evenement te organiseren. Ook werd het steeds moeilijker om de benodigde financiën voor een goed rennersveld bijeen te krijgen. Het dameswielrennen heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. maar dat zorgt wel voor extra kosten. “Zij werden voorheen echt onderbetaald. Dat zij nu meer geld krijgen, is zeker wel terecht, maar voor ons financiële plaatje wordt het lastiger”, schrijft voorzitter Eric de Jongh in een persbericht.
Voor dit jaar was er door het samenvallen van een koopzondag met de profronde nog een extra probleem. Daardoor was een ingrijpende wijziging van het parcours noodzakelijk. “Een andere datum was geen optie”, stelt de Jongh. “Het UCI (de Internationale Wielerunie moet de datums voor dit criteria goedkeuren en dat lukt niet op zo’n korte termijn.”
Het criterium was een feestje voor de wielerliefhebbers uit de regio. Bij de finishstreep zag je echter ook veel wielerfanaten uit het hele land. De horeca-uitbaters op het plein zullen het evenement missen. Zij deden op dit bomvolle stuk van het parcours goede zaken. Tiel kende een profronde van 1980 tot en met 1994. Vanaf 2011 volgde een tweede reeks tot en met 2017. Tal van wielervedetten hebben in al die jaren in Tiel gereden en kwamen ook graag naar de Waalstad. Er was altijd veel lof voor de perfecte organisatie. Het organiserende stichtingsbestuur gaat wel door met andere activiteiten. Dit jaar is er bijvoorbeeld weer de Flipjes Toertocht, een toertocht voor toerfietsers en gezinnen waar ieder jaar veel streekbewoners plezier aan beleven.

Echteldsedijk krijgt verkeersdrempels

Nu de kleine Willemspolder van alleen maar weiland omgetoverd wordt in een aangenaam wandel en verblijfsgebied zal het aantal fietsers en vooral wandelaars op het stuk van de haven naar het Amsterdam-Rijnkanaal flink toenemen. Daarom zijn verkeersremmende maatregelen voor gemotoriseerd verkeer noodzakelijk. Het college heeft gekozen voor twee drempels die binnenkort aangelegd worden. Gedurende de werkzaamheden zal de dijk tussen de zogenaamde Groene Krib en de Zwaluwstraat afgesloten zijn.

De gemeente heeft de subsidie voor de bibliotheek voor 2018 inclusief de kosten van huisvesting vastgesteld op 916.216 euro. Naast de kernbibliotheekfuncties besteed de bibliotheek onder meer veel aandacht aan educatie voor kinderen die de peuterspeelzalen bezoeken of leerling zijn van de basisscholen. Bestrijding van de laaggeletterdheid is een ander speerpunt.
Per 1 januari is de directeur van bibliotheek Rivierenland Gaby Lafeber vertrokken. Zij is opgevolgd door Lidy Vos.

Gemeente Tiel en Avri hebben de afgelopen maanden gesteggeld over de beeldkwaliteit van de openbare ruimte wanneer het ging over groenonderhoud en afvalverwijdering. Beide partijen controleerden afzonderlijk van elkaar het resultaat. Dat gaat voortaan een onafhankelijke derde partij doen.
Vanaf 1 maart wordt het parkeren iets duurder. Het maximumtarief op de parkeerterreinen en de straten waar je de hele dag mag staan wordt een stuiver duurder en gaat 8,40 per dag kosten. De overige parkeertarieven zijn al eerder iets bijgesteld.

Geen zonneparken in Kapel-Avezaath

Het massale bewonersprotest tegen twee enorme parken met zonnepanelen in het Lingedal bij Kapel-Avezaath heeft resultaat gehad. Tijdens een bewonersbijeenkomst deelde wethouder Ben Brink mee dat de plannen de diepvries in gaan. De subsidieverlener heeft laten weten dat er geen subsidie toegezegd wordt op basis van een voorlopige vergunning die alleen maar tot doel heeft een eventuele subsidie veilig te stellen. De initiatiefnemers hebben van hun kant hun tijdelijke voorlopige vergunning ingeleverd. De gemeente begint nu aan een bredere studie om Tiel energie neutraal te maken.

EchteldsedijkEchteldsedijk

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights