Weekendschool ‘Petje af’ in Tiel officieel open

Door Bert Leenders op maandag 15 januari 2018, geplaatst in Nieuws, Foto.

TIEL  ‘Petje af’ de nieuwe weekendschool zonder boeken is al twee maanden in bedrijf. Gemeente, subsidieverleners, scholen, ouders maar vooral de deelnemende kinderen zijn enthousiast. Zondag 14 januari opende de oud-Tielenaar Mattijs Branderhorst, keeper bij eredivisieclub Willem II, de school officieel en gaf een boeiende les over de ontwikkeling van zijn carrière tot topvoetballer. De leerlingen hingen aan zijn lippen.
Petje af is een bijzondere school, die bedoeld is voor leerlingen van de bovenbouw van de lagere school en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs , die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.

De praktijk leert dat de leerprestaties van te veel autochtone en allochtone kinderen van laag opgeleide ouders aanzienlijk achterblijven in vergelijking met kinderen van hoger opgeleide ouders. Ruwweg 20 % van de kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar in Tiel, dat zijn er 1200 vallen binnen deze groep.
Petje af is in 2006 opgericht door twee leerkrachten van het speciaal basisonderwijs. Zij merkten dat kinderen die opgroeien in sociale achterstandssituaties onvoldoende handvatten aangereikt krijgen om hun talenten te ontwikkelen en daarmee hun wereld te vergroten. Zij ontwikkelden ‘de petje af’ methode, die ondertussen in een aantal plaatsen in Nederland in praktijk gebracht wordt.

Marianne Zuurdonk, bestuurslid van Petje Af Tiel gaf zondag een toelichting op de methode en informatie over de weekendschool in Tiel. Zuurdonk: “Ik kwam twee jaar geleden in contact met Petje Af en dacht meteen zo’n school moeten we in Tiel ook hebben. Petje af heeft tot doel om ieder kind te helpen bij het op zoek gaan naar zijn eigen talenten en mogelijkheden door het aanbieden van verschillende leerervaringen. We willen daarmee het zelfvertrouwen vergroten en bijdragen aan de ontwikkeling van een positiever zelfbeeld. Hierdoor worden kinderen toegerust om zelf verantwoording te nemen voor hun eigen leven en daardoor een actieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Door de methode groeit het zelfvertrouwen en kunnen ze zelf beter verantwoording kunnen nemen voor hun eigen leven en een actieve bijdrage leveren aan de maatschappij.”

Gratis maar niet vrijblijvend

Petje af richt zich op kinderen van 10 tot 14 jaar. De eerste selectie wordt verricht door de onderwijsinstellingen. Om mee te kunnen doen is het belangrijk dat de ouders gemotiveerd en betrokken zijn. Deelname voor de kinderen is gratis maar niet vrijblijvend. Voorwaarde voor deelname is regelmatig komen.
Petje af in Tiel wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Tiel, bedrijven en fondsen. Elfi van der Valk en Heske Groenendaal zijn ambassadeur.”

Werkwijze
Overal in Nederland wordt dezelfde werkwijze gehanteerd. Iedere vier weken wordt gedurende het schooljaar een thema behandeld. In Tiel zijn de lestijden op de 28 zondagen, die een cursusjaar telt van 11.00 tot ongeveer 15.00 uur. Voor de zondag is gekozen omdat op zaterdag veel kinderen met hun sport bezig zijn er er veel gezinsactiviteiten zijn. De eerste zondag van een blok komt een gastdocent naar de groep. De brandweerman, de dokter of bijvoorbeeld de directeur van een bedrijf vertelt wat over zijn beroep. De kinderen gaan vervolgens aan de slag met opdrachten. De tweede zondag wordt de instelling of het bedrijf van de gastdocent bezocht. De derde zondag is bestemd voor het maken van presentaties en tonen de leerlingen aan gasten waaronder hun ouders wat ze geleerd hebben. Op de vierde zondag wordt het project afgesloten met iets leuks dat de kinderen samen met de leiding kiezen. Zo werd het blok over de zorg en het ziekenhuis afgesloten met een bezoek aan Corpus in Oegstgeest en het blok over werken bij de horeca met een proeverij bij hotel van de Valk en een zwempartijtje in het zwembad van het hotel. Die twee blokken vielen in goede aarde. Akram El Kaddouri vertelt er enthousiast, maar toch ook een beetje verlegen vanwege de vele aanwezigen over tijdens de openingsochtend. Hij vond alle onderdelen wel goed en leerzaam maar het bezoek aan de operatiekamer in ziekenhuis Rivierenland en de excursie naar hotel van der Valk met een bezoek aan de keuken en zwembad waren toch wel de echte hoogtepunten.

14 januari startte na de officiële opening een nieuw blok met als thema sport en voeding. Mattijs Branderhorst vertelde over de weg die hij aflegde om van getalenteerd jeugdvoetballertje vaste keeper te worden in het eredivisie elftal van Willem II in Tilburg. Belangrijk onderdeel van zijn inleiding was de aandacht van de voetbalclub voor voeding om de sporters gezond, snel en vaardig te houden. Het onderwerp sprak geweldig aan. Een flink aantal deelnemers aan Petje Af, waaronder een meisje droomde van een profvoetbalcarrière en vrjwel alle jongens en ook weer een mesje waren lid van een voerbalclub. Mattijs werd dan ook na zijn inleiding bestormd met een reeks van vragen. Ook het partijtje voetbal met hem werd als besluit van de openings- en lesdag zeer gewaardeerd.

De ervaring leert dat de methode werkt. Kinderen worden gemotiveerd om op zoek te gaan naar hun toekomstdoel en aan de slag te gaan om dit te bereiken. Door de werkwijze wordt de weerbaarheid vergroot, de woordenschat uitgebreid en ouders meer betrokken bij de opvoeding van hun kinderen.

De eerste groep in Tiel bestaat uit 22 leerlingen. Groepsleidster Sevda Memit verwacht dat het tweede seizoen gezien de ervaringen tot nu toe en de grote belangstelling met twee groepen gestart kan worden. Daarvoor moeten dan wel de financiën toereikend zijn.
Namens het college was onderwijswethouder Laurens Verspuij bij de opening aanwezig. Verspuij: “Als gemeente zijn we erg blij met dit initiatief. Daar is echt behoefte aan. Methode en wijze van uitvoering spreken ons aan en de eerste ervaringen zijn veelbelovend.
Petje af Tiel is de eerste vestiging van Petje Af in het Rivierengebied en is blij met de ruimte die ze in de OBS de Molenwerf aan de priorlaan mogen gebruiken. In Culemborg wordt op dit moment de mogelijkheden om ook daar een weekendschool op te richten verkend.

Meer info vindt u op: www.petjeaf.nl/tiel

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights