Nieuws uit Tiel, editie 7 Juni 2024

In deze editie:

– Fietsverkeersexamen

– Evenementen spelregels

– Geen alternatief voor papierophalers

– Rabobank sluit

– Eenrichtingsverkeer Bredestraat Wadenoijen blijft voorlopig zo

Fietsverkeersexamen

339 basisschool leerlingen van 13 scholen fietsen hun verkeersexamen, dit jaar voor de 30ste maal. Donderdag 6 juni vanaf 09.00 uur reden zij hun rondje door Tiel beoordeeld op 7 controleposten. Guus Augustin als coördinator maakte een theoretisch examen. Niet alle leerlingen hadden de verkeersregels onder de knie en kregen daar strafpunten voor. Guus is bijgestaan door 22 vrijwilligers en samen wethouder Frank Groen en politieagent van Otto van Wijk stuurde hij de eerste leerlingen op pad vanaf de parkeerplaats politiebureau. Voor mevrouw van der Velden was het de 30ste maal dat zij, bijgestaan door haar familie, een deel van de administratie voor haar rekening nam.

Fotoalbum:

Tiel brengt spelregels voor evenementen bij de tijd

Tiel kent veel evenementen. Inwoners en bezoekers beleven er veel plezier aan. Voor ondernemers zijn evenementen vaak een belangrijke inkomensbron. Maar er zijn ook inwoners die minder blij zijn. Zij ervaren overlast door de drukte en vooral het geluid dat vooral evenementen met muziek veroorzaakt. Daarom heeft het college de regels voor evenementen aangescherpt. “Dat was best lastig” zegt verantwoordelijk wethouder Dave Verbeek. “Evenementen zijn belangrijk voor de stad Ze brengen plezier, zorgen voor verbinding en geven de stad een bruisend karakter. Maar er moet wel een balans zijn tussen levendigheid en leefbaarheid. De nieuwe spelregels hebben we in nauw overleg met de organisatoren van evenementen,en omwonenden en na raadpleging van deskundigen op het gebied van veiligheid en geluid opgesteld.

In de nieuwe regeling wordt onderscheid gemaakt tussen de plaats waar het evenement plaatsvindt en of er wel of geen gebruik gemaakt wordt van muziek. Afhankelijk van het evenement wordt voortaan een maximaal aantal bezoekers per evenement vastgesteld dat geldt ook voor de eindtijd. Hoofdregel is dat deze door de week om 00.00 uur moeten eindigen en op vrijdag en zaterdag om 01.00 uur. Ook het toegestane geluid is meer dan vroeger aan regels gebonden. Verder komen er rustperioden tussen twee evenementen op dezelfde plaats en zijn er regels voor de op- en afbouw, de handhaving, de omgang met klachten en de nodige verkeers- en veiligheidsmaatregelen.”

 

Geen alternatief werk voor papierophalers en andere verenigingen

In de praktijk bleken er veel haken en ogen te zitten aan het beiden van werk aan verenigingen. Vrijwel al het werk stelt speciale eisen, vergt veel van de gemeente op het gebied van organisatie en toezicht, is zoals bij groenwerk niet het hele jaar beschikbaar. De slotconclusie van de gemeente was: “laten we er maar niet aan beginnen”. Het college gaat nu met de raad in gesprek of en hoe de verenigingen gecompenseerd moeten worden.

 

Laatste grote bank sluit kantoor in Tiel

Na ING en ABN AMRO sluit nu ook de Rabobank zijn kantoor in Tiel. Per 1 juli gaat het kantoor aan de Hoogeindsestraat dicht. Als reden noemt de bank dat het aantal bezoekers de laatste tijd fors terugliep. enorm terug liep. Persoonlijk contact met een bankmedewerkers is u in Tiel alleen nog mogelijk bij het SNS-kantoor aan de Hoogeindsestraat en de regiobank aan de Waardenburglaan.

Eenrichtingverkeer Bredestraat blijft voorlopig nog even

Het is vaak lastig voor de gemeente om het alle inwoners naar de zin te maken. Een voorbeeld is de Bredestraat in Wadenoiien. Omwonenden hebben daar herhaaldelijk geklaagd over het vrij drukke vrachtverkeer in hun rustige en smalle straat. Wethouder Groen heeft daarop besloten na zorgvuldig overleg op de Bredestraat voor een proefperiode van een half jaar eenrichtingsverkeer voor vrachtwagens in te stellen. Het vrachtverkeer is daardoor gehalveerd. Bewoners zijn er blij mee, maar bedrijven in de Bredestraat en omgeving niet. Zij moeten een flink stuk omrijden over wegen, die ook niet ideaal zijn voor vrachtauto’s. Bezwaarschriften waren het resultaat. Die heeft het college nu overeenkomstig het advies van de bezwaarschriftencommissie verworpen. Het college wacht eerst de resultaten van de proef af. Voordat er een nieuw besluit genomen wordt. Een echte oplossing voor het vrachtverkeer moet de derde ontsluitingsweg van Passewaaij bieden, maar die laat nog zeven tot tien jaar op zich wachten.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights