Dijkversterking Tiel: Studenten repareren de Tielse kanonnen

Op de stadsmuur van Tiel stonden twee kanonnen. De affuiten (onderstellen van kanonnen) zijn inmiddels in slechte staat. Op dit moment voert aannemer fph Ploegmakers in opdracht van Waterschap Rivierenland dijkversterking werkzaamheden uit aan de stadsmuur. Het is een mooi moment om de kanonnen te herstellen. Daartoe gingen de kanonnen met een gewicht van 3 ton per stuk naar Geldermalsen. Voor het herstel werkt de gemeente Tiel samen met ROC Rivor, Bouwmensen Rivierengebied, Schildersvakopleiding Geldermalsen en Opleidingsbedrijf Metaal.

De studenten gaan nieuwe affuiten maken. Deze unieke samenwerking biedt studenten de kans om praktijkervaring op te doen en tegelijk iets te leren over historisch erfgoed. Het herstel van de affuiten is een belangrijk onderdeel van het behoud van het historische erfgoed van Tiel.

In november komen de kanonnen met nieuwe affuiten weer naar Tiel. Daar krijgen ze weer een mooie plek op de stadsmuur. Ze worden uit elkaar geplaatst in de rondingen van de stadsmuur.

Kanonnen op stadswal ongeveer 1915

Zeker vanaf 1803 stonden er op de stadswal kanonnen. Deze waren bedoeld om te waarschuwen bij hoog water, ijs dat de Waal blokkeerde of een dijkdoorbraak. Deze kanonnen zijn meerdere keren vervangen. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers ze mee voor het metaal. In 1972 kocht de gemeente Tiel twee oude kanonnen en plaatste die weer op de Tolhuiswal.

2007

Daarna zijn de kanonnen nog diverse keren naar andere locaties verplaatst, de laatste maal in 2007 ten oosten van de coupure.

Er wordt door aannemer fph Ploegmakers hard gewerkt om het grootste deel van de Dijkversterking Stad Tiel voor de bouw vakantie af te hebben. Na de Havendijk / Waalkade afsluiting vanaf het oosten is door werkzaamheden aan de coupure Bellevue vanaf 3 juni de afsluiting vanaf het westen. De bestaande coupure wordt aangepast en de dorpel met 50 cm verhoogd. Ook de coupure nabij ‘Lotus’ wordt aangepast.

Sinds donderdag 6 juni is de coupure nabij de Waterpoort weer open.

De Echteldsedijk nadert zijn voltooiing en gaat binnenkort open over de vernieuwde Havendijk.

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights