Bestrijding van ondermijning, misdaad en overlast is hoge prioriteit van burgemeester Van der Meijden

Installatie

Zo’n drie maanden geleden werd burgemeester Frank van der Meijden in Tiel benoemd. Hij bleek van de sollicitanten het meest te voldoen aan het profiel dat de gemeenteraad had opgesteld voor de opvolging van burgemeester Hans Beenakker. In die drie maanden, dat hij in Tiel in functie is, heeft menig Tielenaar hem al ontmoet.

De burgemeester blijkt vriendelijk en toegankelijk en wil graag weten wat er onder de inwoners leeft. Hij knoopt dan ook graag een praatje met hen aan. Ook bij tal van evenementen was hij aanwezig. Dat ‘Het in Tiel te doen is’ heeft hij ervaren tijdens Koningsdag, de dodenherdenking op 4 mei en de feestelijkheden op bevrijdingsdag. Met name de sfeer in de feesttenten in Wadenoijen en Kapel-Avezaath viel hem op. “Het leek daar wel carnaval”.

Raadsvergadering staand van start

Voor de gemeenteraadsleden was het staande openen en sluiten van de raadsvergadering even wennen met wat je een niet-religieus gebed zou kunnen noemen. Hij blijkt in de gemeenteraad samenwerkingsgericht, is niet zuinig met complimenten en zorgt voor een goede sfeer tijdens de raadsvergaderingen.

Crime fighter

Hij was ook veel in het nieuws als crime fighter . Zijn reputatie op dat gebied was voor de gemeenteraad een belangrijke reden om voor hem te kiezen. Want op het gebied van het bestrijden van ondermijning, drugshandel en andere vormen van misdaad en overlast valt er in Tiel nog best wat te doen. Van der Meijden heeft in Laarbeek bewezen dat hij op dat punt zijn mannetje staat. Hij moest er zelfs ooit persoonlijk beveiligd worden. Samen met de eveneens bedreigde burgemeester van Haarlem trad hij in overleg met Minister Ollongren van toen nog minister van Binnenlandse Zaken. Het resultaat was de oprichting van het netwerk ‘Weerbaar Bestuur’. Dat netwerk spant zich in voor een weerbaar bestuur waarbinnen politieke ambtsdragers hun ambt veilig en integer kunnen uitvoeren. Ook werkte Van der Meijden mee aan het ontwikkelen van protocollen en strategieën om personen en gebouwen te beveiligen en werkte hij mee aan popcasts over het voorkomen van misdrijven. Ook gaf hij trainingen op het gebied van het voorkomen en bestrijden van misdaden.

Via het strafrecht is het vaak lastig om misdaden adequaat te straffen. Maar Van der Meijden ziet naast het strafrecht meer mogelijkheden om met behulp van het bestuursrecht effectief op te treden. “Burgemeesters maken bij het bestrijden van misdaden en overlast daar te weinig gebruik van de mogelijkheden van onderdeel van het publieke recht. Je moet niet schromen dat te doen, maar natuurlijk wel op een zorgvuldige manier en met inachtneming van de spelregels daarvoor”, stelde hij tijdens het laatst gehouden persgesprek op het gemeentehuis. De burgemeester deed daar verslag van enkele nare ervaringen tijdens koningsdag. Zo werd er vanuit een auto op de Oliemolenwal door drie twintigers geschoten en was er hevige overlast voor de buren vanuit een woning aan de Agnietenstraat. Na het bezoek van de politie aan die woning bleek het feest waar drank en drugs gebruikt werden weer gewoon door te gaan. “Daarom wil ik aandacht voor het optreden van de politie bij dit soort situaties. Een vermanend woord is kennelijk niet genoeg. Het resultaat van een politieoptreden moet zijn dat de overlast stopt. In dit geval heeft de burgemeester contact gezocht met de verhuurder van het pand en hem gesommeerd te zorgen dat het wangedrag voortaan uitblijft. Anders voelt hij zich wellicht gedwongen om het pand te sluiten. Terloops merkt hij tijdens het persgesprek op dat het toch een beetje van de zotte is dat een plaats als Tiel vier coffeeshops in het centrum telt.

De burgemeester staat op het gebied van misdaadbestrijding zijn mannetje en ziet zich gesteund door zijn ambtenaren en de veiligheidsdiensten. De afgelopen weken regende het persberichten waarin optreden tegen misdaden en ontoelaatbaar gedrag gemeld werd. De afgelopen weken besloot hij meerdere drugspanden te sluiten en legde hij personen gebiedsverboden op. Hij roept nogmaals inwoners op om misstanden of het vermoeden daarvan te melden. “Want voor het veiliger maken van Tiel is ook de inzet en betrokkenheid van de inwoners nodig.“

In de Passewaaijer van mei 2024 staat een mooi verslag vaneen gesprek van Klazien Kooiman-wesseling van een gesprek met de burgemeester. google hiervoor op De Passewaaijer

Fotoalbum

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights