Nieuws uit Tiel, editie 15 december 2023

In deze editie:

– Lampjesactie Ziekenhuis Rivierenland

– 2Switch gaat verhuizen

– Deelkast Wadenoijen

– Schoonste vrijwilliger

 

Lampjesactie 2023-2024 van Ziekenhuis Rivierenland Tiel

Deze week is de jaarlijkse ‘Lampjesactie’ bij Ziekenhuis Rivierenland weer van start gegaan. Corsoclub Echteld heeft een deel van de corsowagen 2023 ‘Dress to Shine’ de grote kandelaar beschikbaar gesteld. Voor elke 5 euro wordt een lampje aangestoken. Het doel van de actie is het streven van de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland om de zorg zo prettig en comfortabel mogelijk te maken. Iedereen kan ‘licht in moeilijke tijden’ doneren via: Vriendenvanzrt.nl/doneer/

2010

De eerste lampjesactie was in 2010. Behoudens de 2 corona jaren is telkens een deel van een corsowagen bij de hoofdingang geplaatst.

 

Video 2010: https://www.youtube.com/watch?v=NCxd_6kRz7U

 

 

2Switch gaat verhuizen

Bedrijfspand Buitenbulkweg 2 (tegenover de Praxis) op bedrijven terrein Latenstein wordt de nieuwe locatie van de kringloopwinkel 2Switch die op de Spoorstraat moet verhuizen in verband met de bouw van de woonwijk Veilingkwartier.

Doelstelling van 2Switch is om gebruikte mooie spullen een nieuw leven krijgen. Dit doen zij in samenwerking met onder andere Avri.

Deelkast in Wadenoijen

Wethouder Frank Groen stelde de nieuwe deelkast in het Melkhuisje van de familie De Rooij aan de Groenedijk 2 in gebruik. Bij de opening waren aanwezig de initiatiefnemers van de deelkast waaronder Jeanine van Tussenbroek en Addie Kusters, Leon van der Heijden en leerling Evan van Nieuwaal van Bouwmensen Rivierengebied, die de kast hebben gemaakt en leden van vereniging Leefbaar Wadenoijen.

Het dorp Wadenoijen heeft nu ook een deelkast voor levensmiddelen en andere producten om mensen die het financieel moeilijk hebben te ondersteunen. De kast staat verdekt opgesteld in ‘het Melkhuisje’ bij de familie De Rooij aan de Groenestraat. ‘Iedereen die het nodig heeft kan hier onopvallend terecht’, verklaart Jan-Willem Rozendal van Leefbaar Wadenoijen. Als wijkwethouder voor Wadenoijen haakt Frank Groen graag aan bij de ideeën waar inwoners mee komen. “Het kan om een speeltuin of een hondenveldje gaan, maar ook een sociaal initiatief zoals deze kast”, zegt hij. “Het gaat erom dat het door de mensen gedragen wordt.”

‘Mooi project voor vakopleiding’

In Wadenoijen worden de handen voor dit soort zaken makkelijk ineen geslagen. Zo raakten Leon van der Heijden en leerling timmerman Evan van Nieuwaal van Bouwmensen Rivierengebied betrokken. “Eigenlijk kwam het ter sprake in de voetbalkantine”, vertelt Van der Heijden. “Een mooi project voor ons. Als vakopleiding doen wij vaker maatschappelijke dingen zoals een duiventil voor het Hertenkamp in Tiel en een Schapenhok in de Heemtuin in Geldermalsen. Je ziet dat leerlingen ervan groeien als je zo’n resultaat kunt zien.”

“Het is van restmateriaal gemaakt”, vertelt Nieuwaal die de kast maakte. “Ik vind het allemaal leuk om te maken en het is een mooi eindresultaat.”

 

Schoonste vrijwilliger 2023

Henk Verwoert is uitgeroepen tot Schoonste Vrijwilliger van Tiel 2023. Een initiatief van Stichting Tiel Tip Top die deze prijs jaarlijks uitreikt. Verwoert werd op de nationale Dag van de Vrijwilliger (7 december) door vrijwilligers van de stichting en wethouder Frank Groen in het zonnetje gezet voor zijn buitengewone bijdrage aan een schone leefomgeving.

Henk Verwoert (77) woont in zorgcentrum Lingewaarde. Medewerkers van het zorgcentrum hebben hem genomineerd voor de titel omdat hij soms wel twee keer per dag op zijn elektrische rolstoel met een afvalgrijper en vuilniszak naar buiten gaat om zwerfafval op te ruimen. Zo houdt hij dagelijks de boel schoon rond het zorgcentrum en langs de Laan van Westroijen.

“Papier, dozen, flessen, blikjes, etensbakjes; het is soms een grote bende”, aldus Verwoert. “Het raampje open en hupsakee naar buiten. Ik vind het gewoon asociaal. Maar als je het dagelijks opruimt dan kun je het wel netjes bijhouden.”

Stichting Tiel Tip Top die Verwoert ondersteunt met de nodige spullen en zakken om op te ruimen wil de gedrevenheid van deze bijzondere vrijwilliger belonen. Met zijn titel kreeg de Tielenaar een mooie bos bloemen, een FlipPas cadeaukaart en de Supporter van Schoon speld namens Stichting Nederland Schoon.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights