Afscheid burgemeester Beenakker

Op maandag 18 december werd in de Agnietenhof afscheid genomen van burgemeester Beenakker. Nadat hij ’s morgens al afscheid had genomen van het gemeentepersoneel vonden er ’s middags en ’s avonds drie activiteiten plaats die meer openbaar waren.

Fotoalbum onder de tekst

Symposium

In de middag was er een symposium over veiligheid en leefbaarheid. Dit thema maakt deel uit van de portefeuille van een burgemeester en het gaat ook Hans Beenakker zeer aan het hart. Er waren diverse bijzonder gasten en het thema kwam van groot (op Europees niveau) tot klein (op lokaal niveau) aan de orde.

Het symposium werd geopend en begeleid door Tielenaar Erik van der Pol die werkzaam is bij Omroep Gelderland. Als eerste spreker was Fred Teeven aan het woord. Hij startte opgewekt met de vermelding dat hij ooit naar de Betuwe werd gestuurd, waar “de criminelen verstopt zaten onder het fruit”.

De show werd echter veel meer gestolen door twee jonge veldwerkers, namelijk Melvin Kolf en Oubayd El Boukrioui. Zij vertelden hoe ze respectievelijk in het Arnhemse Presikhaaf en in Tiel-West hun best doen om jongeren in het rechte spoor te houden door het bieden van activiteiten en steun. Oubayd (Obi) doet dat met zijn organisatie ‘Obi helpt’ onder andere met een voetbalschool. Hij benadrukte hoe de belangstelling en steun van de kant van de nu afscheidnemende burgemeester daarbij van groot belang was.

Langdurig werd Sinan Can geïnterviewd. Deze heeft op een heel ander niveau gewerkt. Hij deed onderzoek door in de moeilijkste Europese wijken zoals het Brusselse Molenbeke te gaan wonen en contact te maken. Zijn verhaal was indrukwekkend, maar stond wat vér af van de Tielse realiteit. Wat duidelijk uit zijn verhaal bleek, was dat uitsluiting de problemen alleen maar erger maakt.

Aan het einde vond nog een panelgesprek plaats met alle betrokkenen, inclusief Hans Beenakker. Hij noemde de bijeenkomst inspirerend en benadrukte dat in het veiligheidsbeleid preventie en repressie gelijk moeten worden opgepakt.

Bijzondere raadsvergadering

Aan het einde van de middag namen de leden van de Tielse gemeenteraad plaats op de voorste rijen van de zaal voor een bijzondere raadsvergadering. Daar kwamen vier sprekers aan bod die allen hun eigen ervaring met Hans Beenakker weergaven vanuit het kader waarin ze met hem hebben samengewerkt. Hubert Bruls die sprak namens het veiligheidsberaad Gelderland-Zuid, vertelde, hoe Beenakker steeds in discussies de vraag neerlegde, hoe men dingen voor de burger duidelijk kon maken. Zijn gevleugelde uitspraak was dan: “Hoe leg ik dit uit aan mijn buurman?” Met name in de coronaperiode werd die vraag nogal eens op tafel gelegd.

Gerdo van Groothees, burgemeester van Culemborg, benadrukte, hoe Hans Beenakker altijd onberispelijk voor den dag kwam. Maar evengoed was hij ook inhoudelijk sterk. Zo kwam er een project Fruitdelta Rivierenland en een veiligheidsplan, waar menige regio jaloers op kon zijn.

Tom van Oostrom namens de gemeenteraad en Carla Kreuk namens het college van B&W schetsten Beenakker als een burgemeester die graag onder de mensen kwam. Hij genoot oprecht van evenementen als de ontvangst van Sinterklaas en bezocht graag mensen bij huwelijksjubilea of een honderdste verjaardag. Ook mocht hij 109 personen een koninklijke onderscheiding uitreiken.

Als blijk van waardering en herinnering aan Tiel kreeg Beenakker de erepenning van de gemeente en een prachtige bronzen beeld naar een foto van het Flipjebeeld op de Markt met Hans Beenakker er vóór staand. Dit beeld werd vervaardigd door de kunstenaar Simone van Wieringen.

Receptie

Gedurende de dag had Hans Beenakker al vele handen mogen schudden. Vanaf 20.00 u. was iedereen daarvoor welkom. Daarvan werd ruimschoots gebruik gemaakt. Er kwamen veel persoonlijke herinneringen langs en vele geschenken vulden de cadeautafel.

Nu heeft burgemeester Beenakker een korte vakantie. Op 8 januari 2024 eindigt zijn dienstverband met de gemeente Tiel. Die dag treedt hij in functie als burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard. Hij moet dan verhuizen van Tiel naar Schoonhoven.

Fotoalbum

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights