Oudheidkamer trots op uitgave tweede boek met columns van Jan Beijer

De bovenverdieping van boekhandel Arentsen en Tomey aan de Tielse Voorstad is ingericht als expositieruimte. Zaterdag 18 november werd daar, zeer toepasselijk, deel twee van de gebundelde columns van Jan Beijer uitgereikt, Spot op de Betuwe 2.

video / fotoalbum onder de tekst

Tijdens corona verscheen het eerste deel van een bundel columns van de Tielse auteur, het tweede deel kwam tot stand in samenwerking met de Tielse Oudheidkamer, waarbij secretaris en historicus Emile Smit zelf de rol van redacteur op zich nam.

Smit begeleidde ook de boekpresentatie. De oudheidkamer heeft het boek uitgegeven. Jan Beijer had zelf in eerste instantie niet gedacht dat hij in aanmerking zou komen voor dit fonds. “Ik werkte al samen met Jan aan het Tielse Biografisch Woordenboek. Jan dacht dat hij geen geschiedenis schreef.”, vertelde Emile Smit, “Ik heb altijd geleerd dat wat je vandaag doet, morgen geschiedenis is en Jan is een plaatselijk bekende auteur die een stuk levende geschiedenis van Tiel en omstreken beschrijft. De recente geschiedenis wordt door hem van week tot week gevolgd. Het project was dus zeker wel iets voor de oudheidkamer.”

Samen met Jan en grafisch vormgeefster Sylvia Teunissen kwam in relatief korte tijd het boekje tot stand, ze kregen in augustus 2023 groen licht. Veel lof was er ook voor Jan Bouwhuis, die voor de illustraties zorgde. Bij iedere column wist hij een passende afbeelding te vinden in zijn archief, waarvan inmiddels zo’n 155.000 foto’s online staan. Maar hij ging ook zelf op pad om het juiste plaatje te schieten en was uiteraard zelf ook aanwezig om foto’s te maken én een exemplaar van het boek in ontvangst te nemen.

“Het is gewoon een heel leuk boek van 96 bladzijden”, vertelde Smit, “prettig geschreven recente geschiedenis, Prachtig geïllustreerd, niet alleen een lees- maar ook een kijkboek met hier en daar pittig commentaar van de auteur. De Oudheidkamer is er trots op dat zij dit boek heeft mogen uitgeven. Dankjewel, Jan, dat je een aanvraag bij ons ingediend hebt,” Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Martin van der Mark, voorzitter van de Tielse Oudheidkamer. Hij leest diverse landelijke kranten en volgt vele columns van bekende columnisten. “Soms snap ik niet waar ze het over hebben, maar dat is nooit zo als ik columns van Jan lees”, zei hij. Hij noemde de columns beschouwend, kritisch en humoristisch en trok zelfs een parallel met Simon Carmiggelt.

Beijer schrijft al elf jaar lang zijn veel gelezen columns, het zijn er intussen ruim 500. Hij vertelde zelf dat wekelijks een columns schrijven echt niet altijd makkelijk is. “Het is geen klusje van niks. Elke week weer, en tijdsdruk, waar moet ik het over hebben? Gelukkig krijg ik altijd wel ergens inspiratie van en kan ik putten uit heel veel reacties per e-mail van trouwe lezers die leuke onderwerpen weten.” Hij bedankte de Oudheidkamer voor de erkenning van zijn werk, Jan Bouwhuis voor de vele passende illustraties, de vormgeefster voor haar uitstekende werk en Emile Smit omdat hij een spin in het web was.

Trouwe fans werden ook beloond. Mevrouw Annie de Graaf staat met een foto in deel 2 van Spot op de Betuwe en er werd een exemplaar uitgereikt aan de heer Ben Arons, zie al 11 jaar lang op iedere column van Jan Beijer een reactie geeft. “Al zolang ze verschijnen en ik probeer altijd een reactie terug te geven.” Arons was blij verrast. “Jan is eerlijk”, stelde hij, “niets in zijn columns is verzonnen.”

Vrouw en kinderen van Jan waren aanwezig, samen met nog meer familie, vrienden, trouwe fans en lezers en leden van de Oudheidkamer genoten zij tenslotte nog van een drankje. Waarna Jan Beijer zijn signeersessie kon beginnen die later nog voortgezet werd beneden in de boekhandel.

Hoe komt Jan Beijer aan zijn inspiratie?
Één van zijn volgende columns zal wellicht gaan over de nieuwe burgemeester van Tiel. Toen het bekend werd dat de heer Frank van der Meijden naar Tiel zou gaan werd hij geïnterviewd over zijn vertrek naar de Fruitstad aan de Waal. Op de vraag wat zijn favoriete fruit is antwoordde de Tielse burgemeester in spé: “bananen”.

Jan Beijer komt zondag 3 december om 14.00 uur weer naar Arentsen om te signeren.

Video:

Fotoalbum

 

zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2023/11/spot-op-de-betuwe-van-jan-beijer-krijgt-vervolg/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights