Nieuws uit Tiel, editie 12 november 2023

In deze editie:

– Sloop Zoutkeet

– Prachttour

– Opening Sonnewijser

– Nieuwe weg Medel

 

Zoutkeet gesloopt

De voormalige zoutkeet aan de Zoutkeetstraat is gesloopt en maakt plaats voor 3 stadswoningen. Het pand heeft een lange historie, tot 1827 was het een ‘klosbaan’ en daarna zoutziederij. In 2016 beschreven door Huub van Heiningen: https://detielenaar.nl/kunst-cultuur/2016/07/wat-een-naam-8-de-meerminne/

Waardevol Tiel heeft in het verleden nog geprobeerd het pand te behouden maar dit is niet gelukt.

 

 

Prachttour

Begin november was de Prachttour Rivierenland in Zinder met aandacht voor de projecten: het glasmozaïeken Versteend Fruit op het Hoogeinde, Vlindertuin de Zindering en de Zadenbibliotheek gepresenteerd door Gera van der Leun van TielCentrumXL. De busreis langs bewoners initiatieven in Culemborg, Altforst en Tiel was georganiseerd door de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, een organisatie die bewonersinitiatieven in contact brengt met interessante partijen (waaronder Provincie Gelderland) die vrijwilligersprojecten organisatorisch en/of financieel ondersteunen. De bustour werd meegemaakt door ongeveer 60 deelnemers uit het ‘leefbaarheidsgebied’. Lovende woorden waren er voor de vrijwilligers van de Vlindertuin van gedeputeerde Dirk Vreugdenhil (CU) “aan deze energie en inzet kunnen wij als overheid echt niet tippen. Diepe buiging. Blij dat we jullie hebben kunnen ondersteunen”. Er waren enthousiaste reacties van mensen van de provincie, verzoeken tot samenwerking en voor alle deelnemers was er een souvenir. https://www.leefbaarheidsalliantie.nl

 

Opening Sonnewijser in voormalige Adamshof

De opening van de Sonnewijser in de voormalige Adamshofschool door wethouder Dave Verbeek en leerling Alexandra van der Haar. De locatieleider Unit Route Arbeid Tiel Lara Hofman en bestuurder Susan van Proosdij (r) kijken toe.

Elk kind verdient de best mogelijke start in het leven en een optimale kans op een mooie toekomst”, geeft Verbeek aan. “Goed onderwijs in goede schoolgebouwen levert daaraan een belangrijke bijdrage.” De Sonnewijser biedt voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen die een eigen omgeving nodig hebben om te kunnen leren. Vrijwel altijd is er sprake van complexe problematiek, weinig vertrouwen in het eigen kunnen en een grote kwetsbaarheid. Het aantal leerlingen groeit bij De Sonnewijser aan de Jacob Cremerstraat. Daarom heeft de gemeenteraad in 2022 geld vrij gemaakt voor de tijdelijke huisvesting van de Sonnewijser in het schoolgebouw aan de Adamshof. Dit is totdat er een vaste oplossing is voor de huisvesting van De Sonnewijser. De locatie aan de Jacob Cremerstraat blijft nog even nodig.

Praktisch werken

De afgelopen maanden is hard gewerkt om het gebouw te vernieuwen en om het geschikt te maken voor de route Arbeid van de Sonnewijser. De leerlingen krijgen door de nieuwe praktijklokalen volop de kans om zoveel mogelijk praktisch te werken.

Het gebouw is deels verduurzaamd maar er is in de toekomst meer geld nodig. Van het bouwteam was er een kado in de vorm van een betonnen tafeltennistafel.

Nieuwe weg naar Medel / crematorium

Op bedrijventerrein Medel is een nieuwe verbindingsweg tussen de Biezenwei en de Medelsestraat aangelegd. De Medelsestraat is afgesloten richting Echteld voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers en bromfietsers kunnen er nog wel door. Het crematorium is in het vervolg bereikbaar via de route: De Diepert -> Biezenwei -> Medelsestraat. Deze route staat aangegeven met borden.

De aansluiting van de Medelsestraat op de Diepert is aangepast door het bouwen van het nieuwe Shell Express tankstation ‘De Vaalt’ Echteld. Een onbemand tankstation met duurzame brandstoffen alsmede een Toeristisch Overstap Punt (TOP) met kleinschalige horecavoorziening. Een deel van de voorzieningen moeten nog aangebracht worden. Op deze locatie heeft lange tijd de verlaten en later afgebrande boerderij de Vaalt gestaan.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights