Nieuws uit Tiel, editie 22 oktober 2023

In deze editie:

– Kunstkabinet

– Schoolontbijt

– Boekenlegger

– Peilbuizen op Rauwenhof

Kunstkabinet exposeert in Hyacinthuiskapel

Sinds begin 2021 hadden vijf kunstenaars in een voormalige kledingzaak in de Waterstraat een galerie en stadsatelier ineen. Een welkome invulling van een leegstaand pand dat bijdroeg aan de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum van Tiel. het symbolische huurbedrag had wel een keerzijde. Zodra zich een huurder meldde, moest het pand vrijgemaakt worden. Helaas voor de groep kunstenaars was dit na 2,5 jaar in juni 2023 het geval. De groep miste een ideale werk- en expositieplek en ook veel bezoekers van het centrum moesten de inloop voor het zien van kunst en een leuke babbel met een kunstenaar missen. In die ruim twee jaar kwamen er meer dan 5000 bezoekers.

Gelukkig vond de kunstenaarsgroep, die bestaat uit Truus Thijssen, Gert van Otterloo, Andrea van Sloterdijck, Marjo van Rest en Ciska van de Riet vrij snel een nieuw onderkomen en wel in de Sint Hyacinthuskapel. De bezienswaardige kapel van de zusters Dominicanessen bevindt zich in de bewaard gebleven oudbouw van het Sint Andreas ziekenhuis. De kunstenaars mogen de kapel van woningcorporatie Thius gebruiken voor exposities en daarnaast hebben zij ook nog onder de kapel een werkruimte en een ruimte waar ook geëxposeerd kan worden.

Oktober is de regenboogmaand. Daarom is de expositie gewijd aan LHBTIQ-kunst. Je vindt er werk van 12 kunstenaars en 4 jongeren van het identiteitscafé. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, tekeningen, grafisch werk, beeldhouwwerk en fotografie. De kunstwerken zijn verdeeld over de kapel en de er ondergelegen expositieruimte. (BL)

Schoolontbijt

Groep drie – vier van de Molenwerfschool was uitgenodigd voor het Burgemeester-ontbijt. Dit wordt traditioneel jaarlijks gehouden op de eerste verdieping van het Ambtmanshuis. Loco burgemeester Dave Verbeek heette de kinderen welkom en benadrukte het belang van een goed ontbijt maar zei ook dat hij het zo gezellig vindt om samen te ontbijten! Het burgemeester-ontbijt is de voorloper van het Nationaal Schoolontbijt dat voor de 21ste keer landelijk gehouden wordt van zes tot en met tien november. (ML)

Boekenlegger cheque voor Tazania

Tweedehands Boekenwinkel de Boekenlegger uit de Vleesstraat heeft onlangs weer een cheque geschonken aan de stichting Upendo Daima. Maar liefst 7.000 euro ging er deze keer naar Tanzania om daar een project met straatjongens te ondersteunen. De Boekenlegger bestaat dit jaar 19 jaar en in totaal is er al bijna drie ton vanuit Tiel naar Tanzania gegaan! De voorzitter van de Nederlandse stichting van Upendo Daima kwam zelf de cheque in ontvangst nemen, zij heeft een jaar gewerkt in het opvanghuis in Tanzania. De meeste vrijwilligers die de winkel draaiende houden waren die avond aanwezig en aan de oprichtster van de boekenwinkel werd een groot boeket geschonken. Zij gaat rustiger aan doen, haar zus is de grondlegger van het opvanghuis in Tanzania. (ML)

Peilbuizen op Rauwenhof

In opdracht van de provincie Gelderland zijn op Rauwenhof aan de Aldenhagelaan en Wijenburghlaan een 2 tal peilbuizen geslagen om de grondwaterkwaliteit op 70 en 35 meter diepte te meten. In het waterpompstation Kerk Avezaath van Vitens is een vervuiling waargenomen. Door het nemen van watermonsters wordt de kwaliteit in de gaten gehouden. (JB)

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights