Drumptenaren, een bijzonder boek van een bijzondere corsoclub

Dit jaar doet Drumpt voor de 60e maal mee met het fruitcorso. “Bij een dergelijk jubileum hoort een boek, waarin teruggekeken wordt op die zestig jaar vonden David van Doesburg en Manja Verbeek kregen fiat van het bestuur en gingen aan de slag. Zondag 27 augustus overhandigde voorzitter Ed Drooggelman tijdens een feestelijke bijeenkomst het eerste exemplaar van het jubileumboek met de titel ‘Drumptenaren, Stichting corsowagen Drumpt 60 jaar’ aan de voorzitter van de stichting Vierstromenland, Laurens Verspuij. Dat gebeurde in de bouwhal op Latenstein (Bulkweg 5).

De belangrijkste rode draad in het boek zijn in chronologische volgorde de wagens die ieder jaar gebouwd werden. Van iedere wagen is één en vaak meer foto’s opgenomen. In de wagens die in de beginjaren werden gebouwd is geen tekst toegevoegd. Die wagens zijn uitgebreid beschreven in het boek ‘Corsokoorts’ dat Gerrit Overdijk bij gelegenheid van het 45 jarig jubileum over de corsoclub Drumpt maakte. Uitgebreide teksten van de hierna gebouwde wagens geven een beeld van de ontwerper, de bouwers en de problemen en oplossingen die zich voordeden. Al bladerend krijg je een goed beeld van de ontwikkeling van het fruitcorso, waar Drumpt steeds in de voorste gelederen aan heeft bijgedragen. Een mooi voorbeeld is de wagen Tropical Dance waarmee de club in 2022 de eerste prijs won.

Een tweede verhaallijn vormt een reeks interviews onder de titel ‘Op de steiger met……….’ met bestuursleden, ontwerpers, groepjes en individuele wagenbouwers, belangrijke corsofamilies en sleutelfiguren uit heden en verleden. Bij elkaar geven de twee verhaallijnen een mooi en diepgaand beeld van wat er komt kijken om een corsowagen te bouwen. Maar ook van de mensen die de wagen maakten en nu nog maken krijgen veel aandacht.

Manja Verbeek heeft samen met David van Doesburg het forse boek geschreven en drukklaar gemaakt. Manja schreef alle teksten David deed de fotoselectie en zorgde voor de vormgeving. Vrijwel alle foto’s kwamen uit de archieven van Jan Bouwhuis en de hoffotograaf van corsovereniging Drumpt, Dolf van Dulmen. Bij elkaar hebben Manja en David gedurende acht maanden ieder meer dan 350 uur aan het boek gewerkt. Op het resultaat kunnen ze trots zijn. Het boek heeft een kloek formaat, bevat 156 pagina’s honderden afbeeldingen en is prettig en toegankelijk geschreven en mooi vormgegeven.

Dank zij veel sponsors, waaronder hoofdsponsor Stichting HET, kan het boek zolang de voorraad strekt voor een vriendenprijs worden aangeboden van 10 euro. U kunt het kopen in de bouwhal maar ook bij de wagen van Drumpt tijdens de expositie dagen van het corso.

 

Fotoalbum zondagmiddag en alle corsowagens Drumpt

Tekst gaat door onder de albums

Alle corsowagens Drumpt

Korte corsogeschiedenis van Drumpt

In 1961 reed het eerste corso door – let wel – de straten van Drumpt, dat toen pas vijf jaar deel uitmaakte van de gemeente Tiel. Drumpt bouwde evenals Tiel zelf nog geen wagen. 4-Stromenland zelf zorgde wel voor een wagen voor de oogstfee. Het corso werd direct een succes. Binnen het dorp hoorde je steeds vaker dat Drumpt, waar het corso gehouden werd, eigenlijk niet met een wagen mocht ontbreken. Het was dominee Spijkerboer die samen met ing Kraaikamp wat mensen bij elkaar trommelde om te zorgen dat een Drumptse wagen er in 1964 echt kwam. Er kwam een ontwerp en de plattelandsvrouwen konden aan het plakken in de toenmalige verenigingslokaal van Drumpt. De werkstukken werden in een loods van Veiling Septer aan de Stationsweg in Tiel in elkaar gezet op een door de Fa Muijen gemaakt onderstel. Daarna zou Drumpt nooit meer ontbreken. De club (officieel is het een stichting) behaalde in 1969 voor het eerste een eerste plaats. Dat zou later nog gebeuren in 1974, 2003, 2011 en 2022. Naast de ‘grote’ wagen kwam er in 1976 een eerste jeugdwagen. De ontwerper en bouwers van de jeugdwagen wisten zelfs een eerste prijs in de wacht te slepen. Na de veiling bouwde de club enkele jaren wagens in een leegstaande hal van conservenfabriek de Betuwe, waarna de gemeente een deel van de gemeentewerf op Latenstein beschikbaar stelde. Daar bouwen Tiel en Drumpt nu al weer jaren gebroederlijk samen vier wagens. De bouwhal is overigens tegenwoordig in particuliere handen.

Vrijwilligers genoeg

Vrijwel iedere vereniging heeft tegenwoordig gebrek aan vrijwilligers. Corsoclub Drumpt verkeert in de luxe positie dat dit probleem daar niet speelt. Manja Verbeek: “Wij hebben momenteel 90 leden. Wij staan bekend als een heel gezellige vereniging. Er is veel persoonlijke aandacht en van nieuwe leden horen we dat ze het lidmaatschap als een warm bad ervaren. Je wordt als het ware lid van een grote familie. We hebben veel kernleden waardoor meestal voor ieder probleem snel een oplossing gevonden wordt. Ook buiten de bouwperiode komen we wel samen om op een feestelijke manier de banden in stand te houden en te versterken. Veel leden zorgen voor een constante aanwas. Alle leden hebben wel een band met wat tegenwoordig de wijk Drumpt heet.”

Na het gesprek met Manja concluderen we dat stichting 4-Stromenland zich geen zorgen hoeft te maken over de continuïteit van de deelname. Drumpt gaat op weg naar een volgend jubileum.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights