‘Stadsnomade’ en dichter Peter Zwerus overleden

Zaterdag 8 juli j.l. is Peter Zwerus op 74-jarige leeftijd overleden. Peter was in Tiel bekend als ‘die man van de tenten’.

Begin jaren 90 ontvluchtte Peter met vriendin Rose en haar dochter Mo de consumptiemaatschappij. In 1996 kwamen zij daardoor terecht in een tent op het Vijverterrein in Tiel vlakbij de Waal. Zij leefden van wat zij vonden, van hun moestuin en van wat de mensen hen schonken.

De geinteresseerde nationale pers sprak van ‘stadsnomaden’ en van ‘een leven op de rand van alles’ , van leven ‘ als de vogels’.

De veelzijdige Peter Zwerus was o.a. ingenieur, docent wiskunde, timmerman, fotograaf en beeldhouwer/bronsgieter. Hij had in Amersfoort een eigen bronsgieterij. Later ging hij teksten, columns en gedichten schrijven waarin hij zich verwondert over het leven en over ons samenleven in een op geld en op het profijtbeginsel gebaseerde maatschappij.

Zijn hele leven was vervuld van zijn streven naar een zinnig, fantasievol en harmonieus leven op onze mooie planeet aarde, waarin de toekomstige generaties zouden kunnen floreren en vanuit hun hart zouden kunnen leven.

‘Our world is free to wander’.

Niet geïnteresseerd in commercie publiceerde Peter zijn teksten alleen op zijn eigen website: windowsofimagination.nl . Voor een ieder vrij om te lezen, uit te printen of anderszins te gebruiken.

december 1996

Wel werkte hij mee aan diverse radio- en tv programma’s en kranteninterviews, zowel lokaal, landelijk als internationaal. Peter Flik van VPRO radio bivakeerde 9 dagen met zijn camper bij de tenten en maakte daarover het radioverslag ‘Leven op braakland’ in Ongehoord..

VPRO Villa Achterwerk filmde de  4 seizoenen voor het tv programma ‘Anders dan anders’.

Kees Wieringa maakte voor het programma Damokles van de KRO de radiodocumentaire ‘Batavieren in de Betuwe’.

Rik Felderhof bezocht eveneens met zijn tv programma ‘De stoel’ het tentenkamp.

september 2000
april 2003
Drumptse Parallelweg

De tenten moesten echter opgebroken worden en Peter vestigde zich later op een stukje ongebruikt land langs de spoorlijn aan de Drumptse Parralelweg. Tot zijn dood woonde hij daar in een caravan, zonder aansluiting op water, elektriciteit of gas.

Hij genoot een zinvol en eenvoudig leven. Een ieder was welkom op zijn plekje en trof een luisterend oor en aan wie het maar horen wilde deelde Peter zijn handgeschreven teksten en woorden uit.

Een onorthodoxe en inspirerende inwoner van Tiel is heengegaan.

Met dank aan Rose Verkerk

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights