Corrie en Wim Fase 60 jaar huwelijkstrouw

Woensdag 5 juli was het zestig jaar geleden dat Corrie van der Heijden en Wim Fase in Den Haag in het huwelijk traden. In Den Haag was de woningnood toen nog hoog. Dus werd het inwonen en met gezinsuitbreiding wachten totdat een woning beschikbaar kwam. Maar die kreeg je in Den Haag pas wanneer je kinderen had. Een enorm dilemma voor het jonge paar. De oplossing vonden Corrie en Wim in 1967 in Tiel. Getipt en geholpen door Sjef Athmer, eigenaar en exploitant van de toenmalige kledingzaak in de Waterstraat, lukte het om in Tiel een eengezinswoning te krijgen. Kinderen mochten nu geboren worden. Dat werden er twee.

Corrie was nadat de kinderen wat groter waren 25 jaar lang werkzaam in de zorg. Wim was een verdienstelijk etaleur. Hij sleepte tal van prijzen voor zijn werk in de wacht. In Tiel kon hij menig centrumwinkelier tot zijn opdrachtgever rekenen. Later verruilde hij het uitgekiend opstellen van producten in etalages en in de winkel met het adviseren bij de aankoop van kleding. Echt betekenis voor een deel van de Tielse samenleving zou Wim krijgen door zijn twee hobby’s: filatelie (het verzamelen van postzegels) en genealogie (stamboomonderzoek).

Filatelie

Wim was niet alleen een actief verzamelaar van postzegels, maar ook zeer verdienstelijk lid van de filatelistenclub Tiel. Hij is dan ook lid van verdienste. Hij vervulde er verschillende bestuursfuncties en schreef meer dan zestig keer een zogenaamd philaTieltje, een korte rubriek met allerlei interessante weetjes op postzegelgebied. Met zijn verzamelingen Juliana Regina en Queen Elisabeth behaalde hij op tentoonstellingen veel prijzen. Door het ordenen van het indrukwekkende archief van Jan Kers op het gebied van postzegels en de (regionale) postdiensten in dertig op thema geselecteerde onderwerpen heeft hij belangrijke historische informatie toegankelijk gemaakt.

Genealogie

Wim was tot voor kort een echte verzamelaar. Alles wat van historische waarde was en binnen zijn bereik kwam heeft hij bewaard. Die spullen kwamen goed van pas bij het maken van genealogieën. De start van zijn genealogische hobby vormde het naderen van de tachtigjarige leeftijd van zijn schoonmoeder. Wim vond dat een goede gelegenheid om haar stamboom te onderzoeken. De archivaris van het archief in Schiedam, waar hij zijn onderzoek begon, waarschuwde hem voor de verslavende werking van genealogisch onderzoek. Die waarschuwing sloeg Wim in de wind, maar verslaafd werd hij wel. Bijna al zijn vrije tijd ging op aan zijn nieuwe hobby. Voor diverse familieleden en bekenden maakte hij ruim vijftig genealogieën. Iedere genealogie is voorzien van tal van illustraties, krantenberichten, bidprentjes, overlijdensadvertenties en nog veel meer wetenswaardigs. Ook zijn de boeken fraai vormgegeven. De kwartierstaat die hij in 2004 met enkele anderen maakte van Mabel Wisse Smit was een van de activiteiten van Wim , die ruim aandacht kregen in het landelijke blad van de Nederlandse genealogie vereniging.

9 maart 2012
Sluiten RaR aan de Agnietenstraat met geheel links een van de trouwe bezoekers Wim Fase

Wim was met Huub van Heiningen jarenlang de meest frequente bezoeker van het Regionaal Archief. Hier kopieerde hij vrijwel alle fiches, die daar van de overleden Tielse bevolking te vinden zijn en voerde die in zijn eigen computer in. Het stelde hem in staat om genealogische vragen over Tielenaren voor stamboomonderzoek en historische publicaties snel te beantwoorden. Door zijn lidmaatschap van een werkgroep van stamboomonderzoekers van seniorweb kon hij ook vragen over niet-Tielenaren beantwoorden.

Website Tielse oorlogsslachtoffers

april 2015
Wim Fase (l) en Emile Smit bij het Joods monument.

De grootste bijdrage van Wim aan de Tielse gemeenschap is ongetwijfeld zijn speurwerk voor de website Tielse oorlogsslachtoffers, een project van de historische werkgroep Tiel onder voorzitterschap van Emile Smit. Wim verrichtte het leeuwendeel van het monnikenwerk om alle informatie voor deze site te verzamelen. Op de website https://wo2.oudheidkamer-tiel.nl/, is heel veel informatie over de meer dan 300 Tielenaren, die als direct gevolg van de oorlog het leven lieten. Naast de persoonsgegevens en vind je meestal een foto van de slachtoffers en een uitvoerige beschrijving van de omstandigheden waaronder de slachtoffers de dood vonden. Het is de vraag of zonder Wim het overzicht zo volledig zou zijn geworden en er over de vermelde personen zoveel informatie op de website vermeld kon worden.

Veel van de informatie die Wim voor dit project verzamelde, heeft hij gebundeld in een serie boeken, die op het Regionaal Archief Rivierenland te raadplegen zijn.

Jubileumfeest

5 juli 2023. Wim en Corrie Fase-Van der Heijden zestig jaar getrouwd.

Wim is nu 84 en Corry 81. Vooral bij Wim beginnen de jaren te tellen. Hij heeft flinke gezondheidsproblemen en zijn grote liefde Corrie is nu zijn hulp en toeverlaat. Dat verhinderde niet om het huwelijksfeest in familiekring te vieren. Hoogtepunt van de dag was het bezoek van burgemeester Beenakker. Corry en Wim zijn er enkele dagen na het feest nog helemaal vol van. Ook de kaart van het koningspaar maakte indruk.

 

Fotoalbum

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights