Toch een nieuwe Bioscoop in Tiel

De kogel is door de kerk. Tiel krijgt weer een bioscoop. Zo’n anderhalf jaar geleden meldde investerings- en beleggingsmaatschappij Dunavast en bioscoopexploitant Luxor zich bij de toenmalige wethouder Ben Brink. Zij wisten dat de gemeente naarstig op zoek was naar ondernemers, die het rijke aanbod aan cultuur en ontspanning wilden aanvullen met de terugkeer van een bioscoop. Die was gepland in het vroegere bibliotheekgebouw.

vlnr: Aart Jan Verdoold van Dunavast, wethouder Erika Spil en Heine van Nieuwenhuijze van D&M Properties

Tiel wilde wel en dus kwam er een intentieovereenkomst. Daarin werd afgesproken, dat investeerder en exploitant zouden laten onderzoeken of een nieuwe bioscoop in Tiel voldoende rendabel zou kunnen zijn. Het onderzoeksresultaat was positief en resulteerde in een samenwerkingsovereenkomst tussen De gemeente Tiel en Dunavast. Aart Jan Verdoold, CEO van Dunavast BV en wethouder Erika Spil bekrachtigden op 1 juni de ontwikkelingsovereenkomst met hun handtekening. Concreet doel is de de verbouwing van het oude bibliotheekgebouw tot een eigentijdse bioscoop.

De nieuwe bioscoop

Verdoold: “Ons plan, dat wij nog in details moeten uitwerken past goed in het bestaande gebouw. Het is zonde omdat te slopen. In het gebouw komt op de begane grond een restaurant voor een breed publiek. Verder komen er vijf filmzalen, die elk tussen de ongeveer 60 en 120 stoelen zullen bevatten. In totaal gaan we uit van ongeveer 380 stoelen. De zalen zullen uitgerust worden met moderne kwaliteitsapparatuur op het gebied van beeld en geluid. Er kunnen vijf films gelijktijdig gedraaid worden, maar een film kan ook gelijktijdig in twee of meer zalen afgespeeld worden. De constructie van het gebouw blijft geheel in tact, maar de indeling zal natuurlijk wijzigen. De buitengevel aan de Koninginnestraat, waar ook de ingang komt, zal er heel anders uit gaan zien. Die moet allure hebben, passen bij de fraaie en belangrijke gebouwen die er al staan en natuurlijk zichtbaar maken dat je in het gebouw films kunt kijken en lekker kunt eten. De films die we vertonen zijn gelijk aan het doorsnee programma dat in de Nederlandse bioscopen gepresenteerd wordt.

Wethouder Spil is blij dat het plan om het oude bibliotheek gebouw te bestemmen als bioscoop nu eindelijk werkelijkheid wordt. Twee keer eerder sneuvelden initiatieven in een vroegtijdig stadium. Sinds juni 2020 zit Tiel door de sluiting van de metrobioscoop in het Walstraatje zonder bioscoop. De nieuwe bioscoop is een mooie aanvulling op het cultuur en uitgaansaanbod van Tiel.

Planning

Voor de verdere uitwerking van het plan en het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen is nog ongeveer een jaar nodig. In de tweede helft van 2024 zal de bouw moeten starten en in de loop van 2025 zal de bioscoop dan volgens de planning haar deuren moeten openen.

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights