Nieuws uit Tiel, editie 8 april 2023

In deze editie:

Geveltekst Museum

Brief met zorgen Wadenoijen

Open huis Veilingterrein

Fruitcorso buitenmuseum

Wie iets bewaart beleeft wat!  Nieuwe geveltekst op het Museum

Donderdagmiddag is de nieuwe geveltekst op het Flipje en Streekmuseum onthuld. Het publiek was middels een prijsvraag opgeroepen een tekst te verzinnen waarop 70 inzendingen binnen kwamen. Van de 5 genomineerden was de tekst ‘Wie iets bewaart beleeft wat!’ van Tineke Schipper – Swaneveld door de jury uitgekozen. Wethouder Dave Verbeek mocht samen met museum directeur Jurriaan de Mol de tekst in het cortenstaal paneel onthullen. Het museum wordt vernieuwd, de entree verplaatst en exposities in onderdelen geopend: een WO2 Informatie-centrum Rivierengebied op 21 april en de Archeo Hotspot op 25 april.

 

Zorgen over derde ontsluitingsweg in Wadenoijen nu formeel bekend bij college

Wethouder Dijkstra wist al dat de inwoners van Wadenoijen zich zorgen maken over de gevolgen voor hun dorp van de tracés voor de derde ontsluitingsweg, die door het grondgebied van het dorp lopen. Hij was aanwezig op de informatieavond op 22 maart in het dorp. Op 4 april kreeg de wethouder op het Ambtmanshuis een schriftelijke samenvatting van de zorgen, meningen en suggesties, die toen naar voren kwamen. Een kleine afvaardiging onder leiding van Bart Schadee van De Kerngroep WOT (Westelijke Ontsluitingsweg Tiel) en inwoners van het dorp overhandigden toen ‘de stem van Wadenoijen’.

 

Nog een laatste keer de gebouwen van veiling Tiel & Omstreken en Metawa zien?

Wanneer je als bezoeker voor het eerst met de trein naar Tiel komt is de aanblik van het Veilingterrein nou niet bepaald indrukwekkend. Niettemin is er aan de het terrein en de opstallen een flink stuk van de geschiedenis van Tiel verbonden. Binnenkort worden de eerste echte stappen gezet om het terrein om te vormen tot een aantrekkelijke woonbuurt met 325 woningen. Voordat de sloper zijn werk gaat doen en de panden grotendeels onder de slopershamer verdwijnen, bestaat de gelegenheid om nog een keer groepsgewijs door de hallen van veiling Tiel & Omstreken en het Metawa gebouw te dwalen. U wordt daarbij rondgeleid door kenners van de geschiedenis van het terrein. Daarnaast kunt u zich laten informeren over het laatste nieuws over de ontwikkeling van de wijk en de woningen die daar komen.

Het initiatief en de organisatie van het open huis is in handen van Gem Veilingterrein, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Tiel en BPD / Bouwfonds waarbij ook woningcorporatie Thius en het Lingecollege betrokken zijn.

De laatste kans om het Veilingterrein in de huidige staat te zien, is woensdag 12 april van 15.00 tot 17.15 uur. De informatiemarkt en de start van de rondleidingen vinden plaats vanaf de hal van de vroegere metaalwarenfabriek Metawa. Het is niet de bedoeling dat belangstellenden individueel over het terrein gaan dwalen.

Fruitcorso buitenmuseum

De 22 kantel panelen van ‘Het Fruitcorso buitenmuseum’ staan weer langs de stadsgracht aan de Veemarkt en Burgemeester Hasselmanplein. In december zijn de panelen naar binnen gehaald, schoon gemaakt en op 2 panelen zijn de winnaars van 2022 aangebracht. Ieder jaar worden de winnaars van het afgelopen jaar aangevuld. De borden zijn vorig jaar geplaatst door Stichting Fruitcorso Documentatie (SFD) ter herinnering aan 60 jaar Fruitcorso in Tiel. De borden hebben allemaal een QR-code, waardoor de mensen veel meer informatie kunnen krijgen over de achtergronden van het corso.

Zie: https://detielenaar.nl/nieuws/2022/09/blijvende-aandacht-voor-fruitcorso-in-buitenmuseum/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights