Verkiezingen voor de Provinciale Staten; De uitslag van Tiel

Het leek gisteren behoorlijk druk bij de stembureaus. Toch was anders dan het gemiddelde van heel Nederland de opkomst in Tiel maar 0,4 % hoger. In Tiel gingen slechts 50,1 % van de kiesgerechtigden naar de stembus. Landelijk was dit 57.7 een stijging van 1,6 ten opzichte van 2019.

De Uitslag in Tiel

Ook in Tiel kreeg de BBB (BoerBurgerBeweging) met 19,1 % de meeste stemmen. Dat was drie procent meer dan het landelijk gemiddelde, zoals dat donderdag 16 maart halverwege de middag bekend was.

Tweede werd de VVD met 16,2 %. De liberalen scoorden daarmee 3 procent slechter dan in 2019.

De PvdA bleef gelet op aantal stemmen in grote de derde partij. De partij scoorde 1,1 % hoger dan vier jaar geleden.

GroenLinks die met de PvdA in een fusietraject zit, scoorde 6,1 %. Dat is 1,9 % minder dan in 2019. Landelijk werd het verlies van GroenLinks gecompenseerd door de winst van de PvdA. In Tiel Lukte dat niet helemaal.

Het CDA eindigde op 5,5 % van de stemmen. 1,4 % minder dan in 2023. Hoewel dit relatief gezien een flink verlies is, hield de partij in Tiel veel beter stand dan landelijk het geval was. Daar verloor de partij bijna de helft van zijn stemmers.

JA 21 bestond in 2019 nog niet en haalde in Tiel 5,4 %.

JA 21 behaalde daarmee in Tiel meer stemmen dan D66 dat 4,8% van de stemmen behaalde. 1,7 % minder dan in 2019.

Het Forum voor Democratie werd ook in Tiel enorm afgestraft. De partij behaalde 4,1 % van de stemmen. Een verlies 15,2 % ofwel bijna 80 % van de stemmen die de partij in 2019 in Tiel kreeg.

Kleinere partijen

Nieuwkomer Volt wist in Tiel 3,4 % van de stemmen te behalen. 50 plus verloor 2 % van de stemmen en kwam uit op 3,4 %. De ChristenUnie deed ook een stapje terug met een verlies van 0,6 %. De partij kreeg 3,2 % van de uitgebrachte geldige stemmen. De overige partijen behaalden samen 8,2 % van de stemmen.

Tenzij anders vermeld hebben alle percentages betrekking op het deel van het totaal aantal in Tiel uitgebrachte stemmen voor de provinciale verkiezingen in 2023 en 2019.

Dinsdag organiseerde RegioTV een verkiezingsdebat in Zinder. Deelnemers waren vertegenwoordigers van verschillende partijen waaronder Tielenaar Mark Smits, die tweede op de lijst van de VVD staat. Het debat werd anders dan verwacht op dinsdag wegens een storing niet live uitgezonden. Wel was het debat woensdag later op de dag te zien op Regio-TV Tiel. Bij het debat was geen publiek aanwezig.

De traditionele uitslagavond in de raadszaal vond ditmaal niet plaats. Burgemeester Beenakker maakte traditiegetrouw woensdag een ronde langs alle 17 Tielse stembureaus. Hij verraste de leden van de stembureaus met paaseitjes.

De foto’s geven een impressie beeld van een viertal stembureaus in Tiel

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights