Integrale aanpak ondermijning

Misdadigers zijn geen zware jongens, gekleed in een boevenpak, dat iedereen wel kent van de Donald Duck. Neen, het zijn gewoon geklede mensen, vaak welbespraakt die hun geld steeds vaker ‘verdienen’ door hun misdrijven te combineren met activiteiten die in de ‘nette samenleving’ voorkomen. Denk daarbij aan witwassen van geld, mensensmokkel, illegale prostitutie en een clubhuis van een motorrijders bende. Het is een misdaadbranche, die de laatste jaren sterk gegroeid is, waar heel veel geld in omgaat en goedwillende mensen in verstrikt kunnen raken. Overal in het land wordt geprobeerd om ondermijning terug te dringen.

Hoge score in Tiel

Er speelt zich heel wat af in Tiel. In vergelijking met landelijke cijfers scoort de gemeente hoog wanneer het om ondermijning gaat. Maatschappelijke organisaties in Tiel doen hun best om via informatie, toerusting en het aanbieden van werk en activiteiten te voorkomen dat mensen in dit soort misdrijven terecht komen. Speciale aandacht wordt daarbij gegeven aan jongeren, die de kans lopen op een ‘carrière’ in de criminaliteit. Daarnaast doen de veiligheidsdiensten er alles aan om dit soort misdrijven op te sporen en de daders te bestraffen. Vrijwel wekelijks worden plegers van ondermijning in de kraag gepakt. Tot nu toe werd hier weinig over gepubliceerd. Maar dat gaat veranderen. De plegers van ondermijning moeten weten dat ze een flinke kans lopen om gepakt te worden terwijl het goed is dat de inwoners weten dat de politie van het bestrijden van ondermijning veel werk maakt, die vrijwel wekelijks tot een of meer aanhoudingen en veroordelingen leidt. Dat doet de politie niet alleen maar samen met de gemeente, de belastingdienst, de sociale recherche Rivierengebied, de douane en werkzaak Rivierenland. Want vaak combineren plegers van daden die onder ondermijning vallen dit met misbruik van sociale voorzieningen, belasting ontduiking en het niet betalen van boetes.

Nog niet zo lang geleden kwam het bij controles van de politie voor dat mensen in een zogenaamde patserauto reden of tot een bepaalde etnische groep behoren vaker gecontroleerd werden dan anderen. Dat is terecht verboden. Nu houdt ook de politie in Tiel uitgebreide controles van bijvoorbeeld alle automobilisten en komt daarbij veel wat niet klopt op het spoor.

Zo werd er donderdag 16 maart op Het Talud door de hierboven genoemde samenwerkende organisaties een uitgebreide en grootschalige controle gehouden om ondermijning tegen te gaan en plegers op het spoor te komen. De resultaten waren aanzienlijk. Zes personen die reden onder invloed van alcohol of drugs werden aangehouden. Dat gebeurde ook met één persoon, die een voertuig bestuurde terwijl zijn rijbewijs ingenomen was. Verder was er een persoon die een voertuig bestuurde, terwijl hij geen rijbewijs had. Bijvangst waren acht personen die hun rijbewijs niet konden laten zien en vier personen die geen geldig legitimatiebewijs bij zich hadden. Daarnaast zijn bekeuringen uitgedeeld voor het bezit van verboden wapens en overtreding van de verkeersregels zoals het niet dragen van een gordel, bellen achter het stuur en gebreken aan het voertuig.

De belastingdienst nam zeven zeven voertuigen in beslag en inde 13.000 euro aan openstaande bedragen. Elf auto’s bleken ten onrechte met een buitenlands kenteken te rijden. Zij ontvangen een naheffing van de belastingdienst. Tot slot onderzoeken de sociale recherche en Werkzaak vijf gevallen naar mogelijke fraude met een uitkering.

Burgemeester Beenakker schrijft in het persbericht dat de afdeling communicatie over deze controle verspreidde: “Door dit soort regelmatige controles kunnen we criminele activiteiten snel aanpakken. We doen dit omdat ondermijning zorgt voor onveiligheid. We kunnen allemaal helpen in de strijd tegen ondermijning. Meldt bij de politie wanneer u verdachte activiteitern ziet. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.”

Wat cijfers over 2022 in Tiel

  • De politie in Tiel ontving 60 meldingen via Misdaad Anoniem.

  • 11 maal werd opgetreden tegen harddrugslaboratoria, het bezit van inbrekerswerktuigen en geweldsconflicten.

  • 61 maal werden handelaren in drugs opgepakt

  • 8 maal werden hennepkwekerijen in Tiel ontmantelt

  • 22 personen bleken in het bezit van verboden wapens

  • 4 maal werd opgetreden tegen witwassen en een keer tegen mensenhandel

  • 203 meldingen ontving de politie van cybercrime (misdaden met ICT hulpmiddel of het plegen van misdrijven door het op afstand inbreken in computers)

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights