Bijzonder oorlogsboek herdrukt

Deze maand is een bijzondere herdruk verschenen van het boek ‘Vijf jaren leed’, dat de Tielse journalist C.D. Feijten in 1946 liet verschijnen. De auteur Cor Feijten (1881-1960) was van 1919 tot 1959 werkzaam als journalist bij de Nieuwe Tielsche Courant. Als zodanig maakte hij de Tweede Wereldoorlog mee en in het najaar van 1945 begon hij in de krant met een terugblik op de laatste periode van de oorlog ter plaatse. Daarbij speelde ook zijn zoon Cor Feijten jr. (1909-1967) een belangrijke rol. Vervolgens besloot Feijten om een en ander in een boek te verwerken. Dit boek werd uitgegeven door de firma A. van Loon. Tot op heden is het de meest gedetailleerde beschrijving van de beruchte laatste oorlogswinter in Tiel. Het is mede daarom wel heel jammer dat de auteur nergens heeft weergegeven, hoe hij aan de details kwam.

Hoe dan ook: voor veel personen die zich met de Tielse oorlogsgeschiedenis bezighouden, is het boek van Feijten nog steeds een heel belangrijke bron. Daarom was het spijtig dat het boek al tientallen jaren uitverkocht was en alleen antiquarisch verkrijgbaar. Daar is nu verandering in gekomen. Feijtens kleinzoon Leo Feijten heeft het hele boek opnieuw overgetikt. Het is nu in een on-demand-herdruk verschenen. Voor Tiel een mooie aanwinst.

Ontploffen brandbom Meijers Voorstad
Foto Gerrit Bouwhuis
Zoelen

Er zijn wat verschillen met het oorspronkelijke boek. Destijds was het in een harde kaft gebonden met alleen de titel op de voorzijde. Wel waren er illustraties in opgenomen. Maar die waren klein en de drukkwaliteit was in die naoorlogse jaren ook niet geweldig. Daarom hebben Leo Feijten en zijn broer Hans contact gezocht met het Regionaal Archief Rivierenland om veel betere foto’s te krijgen. Er staan nu mooiere afdrukken in. Helaas is daarbij een enkele foto wel tweemaal opgenomen.

Bij het overtikken van de oorspronkelijk tekst heeft Leo Feijten ervoor gekozen om het taalgebruik wat te moderniseren. Daardoor wordt ‘reeds’ nu ‘al’ en ‘der’ wordt ‘van de’. Aan de inhoud doet het niets af.

Het boek blijft heel bijzonder. Het begint met 17 korte hoofdstukken vanaf de mobilisatie tot 1944. Daarin is veel aandacht voor verzetsactiviteiten en het lot van verzetsmensen die in Duitse handen vielen. Het meest bijzondere deel zijn de hoofdstukken XVIII en XIX. In hoofdstuk XVIII staat een beschrijving van de gebeurtenissen in Tiel van september 1944 tot mei 1945. In hoofdstuk XIX wordt dat in de vorm van een kroniek per dag nog eens overgedaan. Van de 284 pagina’s die het boek telt, beslaan de hoofdstukken XVIII en XIX samen precies de helft. Zó is het boek ook een mooi naslagwerk.

Agnietenstraat
Gasthuisstraat / Vleesstraat

Wie het boek wil hebben, moet het bestellen en dan wordt het zoals dat heet ‘on demand’ (op verzoek) gedrukt. Dan kost het boek € 27,50, maar daar komen wel bestelkosten bij. Het is het dubbel en dwars waard.

Bestellen:    https://www.bravenewbooks.nl/site/?r=userwebsite/index&id=c.d.feijten/bookdetails/316818 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights